Schagen? Een dementievriendelijke gemeente!

Door Harry Piket op 22 juni 2018

Dementie heeft vele vormen. Het kan lang duren voordat de directe omgeving door heeft wat er aan de hand is. Op 21 juni werd daarom een startbijeenkomst over dementie georganiseerd door de gemeente Schagen. Deze vond plaats in het mooie oude gemeentehuis aan de Oostwal.

Ik ben niet kwijt

Sjef van Bommel, schrijver van het boek “Ik ben niet kwijt”, opende de bijeenkomst. Hij beschreef de liefde van zijn leven, Thom Houweling, waarmee hij samen door het leven ging, maar vooral hoe hij samen met hem leefde toen bij Thom op 63 jarige leeftijd frontotemporale dementie (een agressieve vorm van dementie) werd geconstateerd.

Hoe lastig het was om bij Thom te blijven en vrienden te blijven uitnodigen. Een goed verhaal waaruit duidelijk werd dat dementie vele vormen heeft en dat het lang kan duren voordat de directe omgeving door heeft wat er echt aan de hand is.

De cijfers over de ziekte

Jan Vuister, directeur van Stichting Geriant, kwam daarna aan het woord. Hij vertelt over de ziekte, de zorg en wat het betekent voor de samenleving.

De ziekte: het is een eiwitklontering, een lang vergeten ziekte, pas vanaf de tachtiger jaren echt bekend. 5 tot 7 % van alle 65 plussers overkomt het. 40 % van de 90tigers heeft het. Tussen 2014 en 2050 loopt het landelijk op van 250.000 naar 500.000 cliënten, kortom een verdubbeling. Ook wordt het geconstateerd bij 5% mensen jonger dan 65 jaar.

Grootste risico factor is de leeftijd.

70% van de cliënten woont nog thuis, hiervan woont 40% alleen. 30% zit in een verpleeg- of verzorgingshuis. Op dit moment zijn de kosten 5,5 miljard per jaar. Dit legt een grote druk op de mantelzorgers, vaak de partner van de cliënten. In Schagen betrof het in 2015 753 mensen, in 2040 1883, dus meer dan een verdubbeling.

Het betekent 3 keer rouwen, je neemt afscheid van je partner als levensgezel, je neemt afscheid als hij of zij naar een verpleeghuis gaat en als hij of zij overlijdt. 25 % krijgt een depressie in engere zin, 66% ervaart grote tot zeer grote emotionele stress en de helft krijgt ook nog eens lichamelijk klachten. De mantelzorger is in 60% de partner, 35% is zoon of dochter. 60 % helpt bij de dagelijkse zorg.

Top-3 belasting

Een pil tegen dementie is er voorlopig niet. Voor cliënten zoekt men naar zingeving, dagactiviteit, zelfredzaamheid, veiligheid en een ontmoetingsplek zoals een Alzheimer café.

  1. omgaan met gedrag en wisselende stemming.
  2. overbelasting vanwege 24 uurs zorg
  3. weerstand bij opname.
Op Eigen Wijze

Na dit indringende verhaal trad het Alzheimer koor Op Eigen Wijze op met veel oude liedjes.

Discussie

Aan de hand van verschillende stellingen werd er vervolgens gediscussieerd. Interessante vragen waarover de gemeenteraad zich gaat buigen:

  • Het merendeel van de mensen woont nog thuis, welke voorzieningen zijn er nodig?
  • Wat doet u nu al om mensen met dementie in u omgeving te steunen?
  • Hoe zorgen wij ervoor dat mensen met dementie kunnen blijven deelnemen aan de samenleving?

Kortom een zeer zinvolle bijeenkomst die Yvar de Nijs en ondergetekende bezocht hebben.

Tot slot kreeg eenieder nog een blauw vergeet mij niet speldje.

Vergeet-mij-niet-speldje

Harry Piket

Harry Piket

Ik ben geboren op 31 januari 1954 en opgegroeid in een katholiek gezin met 7 kinderen. Mijn hardwerkende vader, bedrijfsleider in een staalconstructie fabriek, oefende in zijn vrije tijd het oude ambacht van smid uit. Na de HAVO (Fioretti Collge te Lisse) ben ik naar de lerarenopleiding Zuid West Nederland gegaan en was ik na

Meer over Harry Piket