Motie opvang alleenstaande vluchtelingenkinderen aangenomen

Door Vera van Vuuren op 14 mei 2020

In de gemeenteraad van Schagen van 12 mei 2020 is de motie om passend deel van alleenstaande vluchtelingen op te vangen aangenomen met overgrote meerderheid van de stemmen.

Op initiatief van de PvdA is deze motie samen met het CDA ingebracht. De meeste partijen steunden deze motie.

Het PvdA deed deze oproep om tegemoet te komen aan het verzoek van de Europese Unie najaar 2019 om 2500 kinderen over te nemen uit de overvolle kampen.

Frankrijk, Duitsland , Luxemburg en Finland zegde daarop toe kinderen op te vangen, maar Nederland gaf geen gehoor aan die oproep.  In mei 2020 stuurde staatsecretaris van de VVD Ankie Broekers-Knol de brief aan de Tweede Kamer dat de regering geen 500 kinderen wil opvangen, maar in plaats daarvan 48 opvangplekken in Griekenland op het vasteland wil financieren.

Fractievoorzitter PvdA Schagen zei hierover in de raad het volgende; “Ik citeer zelfs uit deze brief waarin staat dat Griekenland niet over adequate opvangplekken voor minderjarige asielzoekers beschikt, terwijl de behoefte hieraan vanwege de verhoogde instroom juist is toegenomen. De opvang is des te harder nodig.”

Ook de andere fracties waren overtuigend in hun argumenten om deze motie te ondersteunen.

Nu de motie is aanvaard, zal het college van Burgemeester en Wethouders een brief sturen naar het Kabinet om aan te dringen op naleving van de afspraken over opvang van de 500 alleenstaande kinderen uit de Vluchtelingenkampen in Griekenland. In dezelfde brief zal de gemeente Schagen ook aangeven bereid te zijn een passend aantal kinderen te willen huisvesten.

Fijn dat er in Schagen, in deze moeilijke tijd, solidariteit is met de mensen die kwetsbaar zijn voor het Coronavirus.Hier in Nederland, maar ook internationaal.

 

Foto: Getty Images

 

Vera van Vuuren

Vera van Vuuren

Mijn naam is Vera van Vuuren. Als baby kwam ik naar de Stolpen om te gaan wonen bij onze opa en oma Roos. Mijn tweelingzus en ik zijn vanuit Australië naar Nederland gevlogen, omdat onze moeder was overleden bij onze geboorte. Na vele verhuizingen ben ik 15 jaar geleden teruggekomen in de Zijpe. Mijn man

Meer over Vera van Vuuren