Jaarverslag 2023 fractie

Door Vera van Vuuren op 2 december 2023

Graag geef ik een terugblik van hetgeen in 2023 door de fractie is bereikt en wat de belangrijkste ontwikkelingen waren.

De fractie bestaand uit de raadsleden Mirjam van Musscher, Sam Muntjewerf, mijzelf en de steunfractieleden Harry Piket en Rick de Waard hebben een goede samenwerking. Meestal houden we samen met de bestuursleden Kees Mosch en Jan Muntjewerf  de fractievergaderingen, dit alles gefaciliteerd door onze fractiesecretaris Ruud Bos. Bertie van Mourik ontbreekt helaas vanwege gezondheidsredenen de laatste tijd.

Verdiepende activiteiten Fractie 2023

Vanuit de fractie is er een activiteitenagenda opgesteld, begeleid door een Arjan Versteeg vanuit het partijbureau met werkbezoeken en verdiepende thema’s. Voor het onderwerp Energiearmoede is vanuit fractie en bestuur het politiek café Warme huizen in Warmenhuizen en omgeving georganiseerd. Ook is afgesproken hiervoor nog een werkbezoek te organiseren. Klimaat is verder raadsbreed aangepakt met een Werkbezoek aan het rioolzuivering van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bij Geestmerambacht.  Hier werden we ontvangen door de Hoogheemraad Marjan Leijen. Ook is een werkbezoek gebracht aan het agrarisch bedrijf van de familie Burger in ’t Zand om daar meer te weten te komen over de duurzaamheidsmaatregelen als zonnepanelen en een batterij. Om meer kennis op te doen van biodiversiteit is een werkbezoek gebracht in het voorjaar aan de Eendenkooi in ’t Zand. Ook hebben we als PvdA fractie gesproken met mensen van het Sociaal Domein en de Wijkteams.

Op initiatief van Mirjam van Musscher is een beeldvormende vergadering georganiseerd over Betaalbaar wonen in het voorjaar en na de zomer heeft zij een themaochtend georganiseerd met als speciaal onderwerp de Wooncoöperatie.

Resultaten Politieke besluiten 2023

In de politieke arena zijn we actief partner in de coalitie met CDA, Jess Lokaal en de Seniorenpartij. Het coalitieakkoord biedt voldoende kader om daarbinnen onze politieke punten te realiseren.

Zo is de verkeerscirculatie verbeterd met de wijziging van de rijrichting van de Thorbecke straat. Voor Oekraïners en andere spoedzoekers komen er 120 woningen in het tussengebied van Tuitjenhorn. Ook wordt de crisisnoodopvang voor asielzoekers verplaatst van Petten naar Schagen-Oost en is het plan om daar voor 5 jaar een noodopvang te realiseren. De Structuurvisie Petten wordt na vele jaren realiteit door de vaststelling van de bestemmingsplannen voor recreatiepark en hotel Corfwater.

In Petten komt ook de DOP in het oude VVV kantoor een stap dichter bij , omdat hiervoor het projectplan wordt uitgewerkt.Voor het Sociaal Domein hebben we de regelingen geharmoniseerd om 120% van het bestaansminimum, alleen voor de ziektekostenverzekering via de gemeente is deze op 130% blijven staan.

Belangrijk besluit is genomen door het vaststellen van de nota Grondbeleid en het meerjarenprogramma hiervan. Hiermee is duidelijk gemaakt hoe grondbeleid ondersteunend is aan de doelstelling van betaalbaar wonen en sociale woningbouw. Voor de toekomst is nu beter geregeld dat de grondprijs voor CPO gebaseerd is op de marktwaarde van de stichtingskosten en niet de feitelijke stichtingskosten. We hebben dit jaar hiervoor een motie ingediend om dit beter te regelen, die was ook aangenomen.  Alleen onze motie voor Dijkzicht heeft het niet gehaald.

De andere moties die de PvdA Schagen, vaak samen met andere partijen, heeft ingebracht zijn allemaal aangenomen.

Verlenging wiek van de kleine erfmolen
Regenboogpaden
Kunstbeleid
Bevriezing verhoging van het hoge sporthaltarief in Harenkarspel
Meer betaalbare woningen in Sint Maarten
Pre mantelzorgwoningen

En hebben we geregeld raadsvragen gesteld zoals mbt Stookverbod giftig afval binnenshuis – Schone Lucht Akkoord .

Met de behandeling van de Kadernota hebben we voor het eerst ons Algemene beschouwingen gegeven. Als het moment om de koers uit te zetten en de piketpaaltjes te slaan.  De begroting is dan alleen een uitwerking. In de Kadernota en de begroting is een aanzienlijke verhoging van het budget voor onderhoud van het openbaar gebied opgenomen. Met een amendement hebben we als PvdA gezorgd dat er ook een reservering is opgenomen voor Maatschappelijk nut en Gebouwen onderwijs.

Verwachtingen voor 2024

Voorzetting van onze coalitie en inzetten op de goede prioritering is wat de wens is voor de komende jaren. We hebben gevraagd om een lange termijn agenda , en ook zal juni 2024 een midterm evaluatie zijn van het coalitieakkoord. 60-70% van de punten zijn reeds behaald na anderhalf jaar samenwerken in deze coalitie.

Er zijn enorme prijsstijgingen gezien vanwege de energie- en grondstofprijzen. Daarvoor hebben we het geraamde positieve resultaat hard nodig om de investeringen in het openbaar gebied, onderhuisvesting en sportaccommodaties te kunnen financieren. De prijsinflatie treft vooral ouderen, jongeren en sociaal kwetsbaren. Het is onze zorg dat tweedeling in onze maatschappij niet verder wordt vergroot door deze crisis. Lokaal zal de PvdA zich hard maken voor slimme keuzes voor een eerlijk, sociaal en duurzaam Nederland.

Gezien de desastreuze uitslag van de landelijke verkiezingen, ondanks de winst van GroenLinksPvdA, in goed gesprek gaan met de inwoners. Burgerberaad met als thema leefbaarheidis hier een goede opmaat toe.

Ook de betaalbaarheid van de energietransitie is een grote zorg voor de PvdA Schagen. De gemeente heeft deze groep die te maken heeft met Energiearmoede goed beeld, maar om over de drempel te komen, vereist veel meer inspanning. De samenwerking tussen Wonen Plus Welzijn, Wooncompagnie en de Noord-Hollandse Energie coöperatie is hiervoor een goede stap.

Gezondheid en biodiversiteit is van belang. Het Provinciaal Programma Landelijk Gebied legt hiervoor de puzzel. Als PvdA willen we hierover mee kunnen praten. Wat kunnen we als gemeente al zelf doen? Laten we bij kustdorpen dan als eerste stimuleren om van het aardgas af te gaan. De biologische landbouw laat zien dat natuurinclusieve landbouwmogelijk is, laten we dat aandeel uitbreiden. De PvdA Schagen is voorstander van de inrichting van spuitvrije zones van 50 meter rondom bewoning of minder gezondheidseffecten van gewasbeschermingsmiddelen te krijgen. De landbouwtransitie kan beginnen in Schagen vindt de PvdA.

Meer stimuleren van de circulaire economie en terugdringen van restafval. Individueel de rekening neerleggen bij de bewoners is nog een brug te ver in deze coalitie. Maar collectief zou het wel kunnen door betere faciliteiten en stimuleringsregelingen.

De PvdA kiest voor sociale en betaalbare woningbouw. Het accent leggen we op sociale en betaalbare woningbouw omdat voor die groep het grootste tekort is. We verstaan onder betaalbare huisvesting woningen die dan wel groter zijn dan 60m2 woonoppervlak. De PvdA kijkt uit naar in het voorstel om een sociale koopwoning betaalbaar te houden met instrumenten als erfpacht of koopgarant.

Als PvdA maken we ons wel zorgen dat de geplande aantallen en het aandeel van 40% sociale bouw niet gehaald worden. Ook ziet de PvdA graag de doelstellingen van de Woondeal met in totaal 2/3 betaalbare bouw en toe te groeien naar 30% sociale woningbouw in de bestaande bouw opgenomen in het beleid van Schagen. Met het woningbouwmonitor en het woonbehoefteonderzoek krijgen we nu het inzicht of we goed blijven inspelen op de vraag naar betaalbare woningen. De PvdA wil tijdig inzicht in deze ontwikkelingen en overleg daarover. We realiseren ons wel dat dit een uitbreiding is van het Coalitieakkoord. We moeten daarvoor wel goed beslagen ten ijs komen.

De PvdA staat voor gelijke kansen. In welke wieg je wordt geboren, maakt verschil. Iedereen moet zeker zijn van gelijke kansen, en dat begint in het onderwijs. Goed onderwijs zorgt ervoor dat iedereen gelijke kansen heeft om zich optimaal te ontplooien. Helaas zijn de kansen niet voor iedereen gelijk; met name laaggeletterdheid speelt hierbij veelal een rol. Daarom moet de schoolhuisvesting ook in orde zijn. Het integraal huisvestingsplan scholen waar we in 2024 over gaan besluiten is heel belangrijk hierbij. Voor de omvangrijke investeringen van de schoolgebouwen willen we niet weglopen.  Maar dit wordt zeker een uitdaging.

De PvdA Schagen wil dat Kunst en cultuur voor iedere inwoner bereikbaar is met een eigentijds en gevarieerd aanbod voor iedereen. We willen een duidelijk beleidskader in 2024 zodat we het kunstbeleid op een constructieve wijze voort kunnen zetten. Daarom hebben we als PvdA samen met de coalitiepartijen een motie ingediend is, die is aangenomen.

Tenslotte willen we als PvdA er zo voor zorgen dat niemand langs de kant blijft staan .

Vera van Vuuren

Vera van Vuuren

Mijn naam is Vera van Vuuren. Als baby kwam ik naar de Stolpen om te gaan wonen bij onze opa en oma Roos. Mijn tweelingzus en ik zijn vanuit Australië naar Nederland gevlogen, omdat onze moeder was overleden bij onze geboorte. Na vele verhuizingen ben ik 15 jaar geleden teruggekomen in de Zijpe. Mijn man

Meer over Vera van Vuuren