Jaarverslag 2023 fractie in het kort

Door Vera van Vuuren op 2 december 2023
Graag geef ik een terugblik van hetgeen in 2023 door de PvdA fractie is bereikt en wat de belangrijkste ontwikkelingen waren.

Verdiepende politieke activiteiten

Vanuit de fractie zijn vele werkbezoeken en verdiepende themabijeenkomsten gehouden in 2023.
Voor het onderwerp Energiearmoede is het politiek café Warme huizen in Warmenhuizen georganiseerd. Voor Klimaat een raadsbreed Werkbezoek aan het rioolzuivering van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bij Geestmerambacht. Ook is een werkbezoek gebracht aan het agrarisch bedrijf Burger in ’t Zand over de duurzaamheidsmaatregelen als zonnepanelen en een batterij. Voor biodiversiteit een werkbezoek aan de Eendenkooi in ’t Zand. Voor Sociaal Domein een werkbezoek aan de Wijkteams.
Op initiatief van PvdA is een beeldvormende vergadering georganiseerd over Betaalbaar wonen in en een themaochtend georganiseerd speciaal onderwerp de Wooncoöperatie.

Politieke Resultaten PvdA 2023

In de politieke arena zijn we actief partner in de coalitie met CDA, Jess Lokaal en de Seniorenpartij. Het coalitieakkoord biedt voldoende kader om daarbinnen onze politieke punten te realiseren.
Zo is de verkeerscirculatie verbeterd met de wijziging van de rijrichting van de Thorbecke straat. Voor Oekraïners en andere spoedzoekers komen er 120 woningen in het tussengebied van Tuitjenhorn. De Structuurvisie Petten wordt na vele jaren realiteit door de vaststelling van de bestemmingsplannen voor recreatiepark en hotel Corfwater.
In Petten komt ook de DOP in het oude VVV kantoor een stap dichter bij , omdat hiervoor het projectplan wordt uitgewerkt.Voor het Sociaal Domein hebben we de regelingen geharmoniseerd om 120% van het bestaansminimum, voor ziektekostenverzekering via de gemeente blijft het 130% .
Belangrijk besluit is genomen door het vaststellen van de nota Grondbeleid en het meerjarenprogramma hiervan. Hiermee is duidelijk gemaakt hoe grondbeleid ondersteunend is aan de doelstelling van betaalbaar wonen en sociale woningbouw.

Moties

• Verlenging wiek van de kleine erfmolen
• Regenboogpaden
• Kunstbeleid
• Bevriezing verhoging van het hoge sporthaltarief in Harenkarspel
• Meer betaalbare woningen in Sint Maarten
• Pre mantelzorgwoningen
En hebben we geregeld raadsvragen gesteld.
In de Kadernota en de begroting is een aanzienlijke verhoging van het budget voor onderhoud van het openbaar gebied opgenomen. Met een amendement hebben we als PvdA gezorgd dat er ook een reservering is opgenomen voor Maatschappelijk nut en Gebouwen onderwijs.

Verwachtingen voor 2024

Voorzetting van onze coalitie en inzetten op de goede prioritering is wat de wens is voor de komende jaren. We hebben gevraagd om een lange termijn agenda, en ook zal juni 2024 een midterm evaluatie zijn van het coalitieakkoord. 60-70% van de punten zijn reeds behaald na anderhalf jaar samenwerken in deze coalitie.
We zagen enorme prijsstijgingen. Het is onze zorg dat tweedeling in onze maatschappij niet verder wordt vergroot hierdoor. Lokaal zal de PvdA zich hard maken voor slimme keuzes voor een eerlijk, sociaal en duurzaam Nederland.
Gezien de desastreuze uitslag van de landelijke verkiezingen, ondanks de winst van GroenLinksPvdA, gaan we in goed gesprek met de inwoners. Burgerberaad met als thema leefbaarheid is hier een goede opmaat toe.
Ook de betaalbaarheid van de energietransitie is een grote zorg voor de PvdA Schagen.
Gezondheid en biodiversiteit is van belang. Het Provinciaal Programma Landelijk Gebied legt hiervoor de puzzel. Als PvdA willen we hierover mee kunnen praten. Wat kunnen we als gemeente al zelf doen? De kustdorpen dan als eerste stimuleren om van het aardgas af te gaan. De biologische landbouw als natuurinclusieve landbouw uitbreiden.
PvdA wil de circulaire economie stimuleren en terugdringen van restafval. Collectief kan dit door betere faciliteiten en stimuleringsregelingen.
De PvdA kiest voor sociale en betaalbare woningbouw. Het accent leggen we op sociale en betaalbare woningbouw omdat voor die groep het grootste tekort is.
De PvdA kijkt uit naar in het voorstel om een sociale koopwoning betaalbaar te houden met instrumenten als erfpacht of koopgarant.
Als PvdA maken we ons wel zorgen dat de geplande aantallen en het aandeel van 40% sociale bouw niet gehaald worden. Met het woningbouwmonitor en het woonbehoefteonderzoek krijgen we nu het inzicht of we goed blijven inspelen op de vraag naar betaalbare woningen.
De PvdA staat voor gelijke kansen. In welke wieg je wordt geboren, maakt verschil. Goed onderwijs zorgt ervoor dat iedereen gelijke kansen heeft om zich optimaal te ontplooien. Daarom moet de schoolhuisvesting ook in orde zijn. Het integraal huisvestingsplan scholen waar we in 2024 over gaan besluiten is heel belangrijk hierbij. Voor de omvangrijke investeringen van de schoolgebouwen willen we niet weglopen.  Maar dit wordt zeker een uitdaging.
De PvdA Schagen wil dat Kunst en cultuur voor iedere inwoner bereikbaar. We willen een duidelijk beleidskader in 2024 voor het Kunstbeleid.
Zo zorgen we ervoor als PvdA dat niemand langs de kant blijft staan.

Vera van Vuuren

Vera van Vuuren

Mijn naam is Vera van Vuuren. Als baby kwam ik naar de Stolpen om te gaan wonen bij onze opa en oma Roos. Mijn tweelingzus en ik zijn vanuit Australië naar Nederland gevlogen, omdat onze moeder was overleden bij onze geboorte. Na vele verhuizingen ben ik 15 jaar geleden teruggekomen in de Zijpe. Mijn man

Meer over Vera van Vuuren