Jaarverslag 2022 fractie

Door Vera van Vuuren op 7 juni 2023

Het jaarverslag 2022 van de fractie PvdA Schagen:

Inleiding

In 2022 zijn we weer opgestaan na de Corona crisis. We konden elkaar weer ontmoeten en in het echt vergaderen.Maar gelijke tijd ontstond de Oekraïne crisis. Met de inval van Rusland in Oekraïne, kwamen er veel Oekraïense vluchtelingen, en wilden we niet meer afhankelijk zijn van Russisch gas, met een enorme prijsstijging tot gevolg.

Met een kleine winst die zorgde voor een stabiele verkiezingsuitslag van drie zetels, maakt de PvdA deel uit van de coalitie en hebben we een goed coalitieakkoord kunnen sluiten met CDA, Jess Lokaal en de Seniorenpartij. We hebben goede onderhandelingen gevoerd en vertrouwen in elkaar gekregen. Ook met de overige partijen willen we goed samenwerken, bij voorbeeld in het raadsthema van de Burgerparticipatie. PvdA (Sam Muntjewerf) heeft deelgenomen in de werkgroep Burgerparticipatie en er komt nu een Burgerberaad. Het Burgerberaad is het initiatief van Hans Westrik, die als pleitbezorger aan menig fractievergadering heeft deelgenomen.

We zijn de coalitieperiode met een geheel nieuwe raadsfractie gestart. Behalve Sam, zijn Mirjam van Musscher en Vera van Vuuren beëdigd als raadsleden. Harry Piket heeft stuivertje gewisseld en is nu steunfractielid, waar we heel blij mee zijn, vanwege zijn grote kennis en betrokkenheid met het Sociaal Domein. Er is nog een verschuiving in de fractie gekomen, door de verhuizing van Helga Wagemaker, die wij node missen. Rick de Waard heeft haar plaats ingenomen als steunfractielid. De fractie wordt deskundig ondersteund door de fractiesecretaris, Ruud Bos, waarvoor wij hem zeer dankbaar zijn.

In 2022 jaar zijn al veel onderwerpen aan de orde geweest vanuit de gemeentelijke agenda en ook op ons eigen initiatief. Speerpunten van de PvdA zijn wonen, duurzaamheid en het sociaal domein.

Wonen

Het lijkt soms of we een crisis nodig hebben om tot actie te komen en knopen door te hakken. Behalve de Corona-crisis en de Oekraïne-crisis, hebben we een Vluchtelingen-crisis , Wooncrisis, Klimaatcrisis en nu de Stikstofcrisis.  En dan kan je ook snel tot resultaten komen. Vier potentiële woonlocaties, zoals Schagen-Oost, mogen nu met hulp van de Crisis- en herstelwet worden ontwikkeld om woonlocaties voor Oekraïners te worden en later voor andere spoedzoekers. Twee woonlocaties zijn afgevallen. We steunden als PvdA dat in Petten Zuid een crisisopvang opvang komt, nu met een uitzicht van zeker vijf jaar.

Ook in Schagen is er een groot tekort aan woningen, vooral voor één- en tweepersoonshuishoudens. Een inhaalslag is nodig en daarom is de PvdA Schagen blij met de afspraak van groei van het aantal nieuwe woningen naar 500 per jaar met minimaal 40% sociale woningbouw bij de grotere projecten. Goed dat hierbij ook gekeken wordt naar flexibele woningen en bestaande woningen die worden opgedeeld in bijvoorbeeld duplex woningen. Maar ook de manier waarop wij woningen delen kan beter. Laten we bevorderen dat mensen eerder kunnen kiezen voor samenwonen. Dat er 1 miljoen woningen in Nederland bijgebouwd moeten worden, komt vanwege de toename van kleinere huishoudens. We hebben hiervoor een motie ingediend, die brede steun heeft gekregen, om niet tegen te werken dat bijstandsgerechtigden samenwonen mogen uitproberen.

Betaalbaar wonen heeft Mirjam van Musscher geagendeerdvoor een beeldvormende vergadering, waarbij naast CPO ook Koopgarant aan de orde komt.

Sociaal domein

In het coalitieakkoord waren we overeengekomen de WMO inkomensafhankelijk te maken. Hiervoor wilden we als PvdA dat de raad zou vaststellen dat de WMO inkomensafhankelijk wordt, vooruitlopend op de wetswijziging. We zijn van menig dat je geen individueel appel op mensen moet doen, maar een gelijke regel binnen de gemeente moet laten gelden die aan ieder in dezelfde situatie wordt opgelegd. De oppositie was er fel tegen om vooruit te lopen, ook juridisch leek dit niet haalbaar. Wel hebben we bedongen dat de verschillende inkomenssteun regelingen gelijk worden getrokken naar 120% van het minimum inkomen.

Voor de PvdA heeft de bestrijding van woningnood en ongelijkheid de hoogste urgentie, maar dan zouden we de klimaatcrisis bijna vergeten. Bij energiearmoede komt alles samen. Tochtige woningen, slechte isolatie, hoge energierekening en geen andere meer betaalbare woningen. Bij energiearmoede geven bewoners meer dan 10% van hun inkomen uit aan hun energierekening. Energiearmoede en inkomensarmoede vallen voor een groot deel samen. In de gemeente Schagen zijn er naar schatting ruim 1100 huishoudens met energiearmoede. Er ligt daarbij ook een grote taak voor woningcorporaties, want driekwart van de huishoudens in energiearmoede is sociale huurder. De PvdA heeft zich er van vergewist dat er een goed uitvoeringsplan ligt om de energiearmoede aan te pakken. De gemeente, Wooncompagnie, Wonen Plus Welzijn enNoord-Hollandse Energie Coöperatie, zetten energiecoaches in om direct aan de slag te gaan om kleine maatregelen te adviseren en aan te brengen.

Duurzaamheid

PvdA Schagen is blij dat Schagen het Energiebeparingsakkoord met de provincie Noord-Holland heeft getekend en zo extra middelen krijgt om de ondernemers achter de broek te zitten, de besparingsmaatregelen te nemen die zij zelf binnen 5 jaar kunnen terugverdienen.

Het veranderende klimaat vraagt ook lokaal om medewerking aan initiatieven om duurzame energie op te wekken, zodat we de CO2 uitstoot verminderen en de temperatuurstijging dempen. Alle energie die onder de grond werd weggehaald, moeten we nu boven de grond een plek geven. Dit vereist echter ook offers in onze mooie omgeving. Een goed onderbouwde locatiekeuze en verantwoorde landschappelijke inpassing van deze energieprojecten wil de PvdA samen met de bewoners maken. Door vragen van ons raadslid Mirjam van Musscher over het transformatorstation vlakbij de Westfriesedijk bij Sint Maarten is na het ter inzage leggen van de ontwerpvergunning gelukt om de aankleding met spiegels van de baan te krijgen en is samen met de buurtbewoners een nieuw ontwerp gemaakt met een meer natuurlijke uitstraling.

Werkbezoeken

In mei 2022 brachten we een werkbezoek samen met PvdA Noord-Holland en gedeputeerde Ester Rommel aan het Schagerwad. Vanwege het landschap en de biodiversiteit zijn we voor een versterking van het Schagerwad, een groene uitbreiding bij Schagen Oost en landschappelijke en groene inbedding van Muggenburg-Zuid. Het Schagerwad is een stepping stone voor de natuur in de direct omgeving en de PvdA Schagen benadrukte bij de provincie de natuurontwikkeling van Schagerwad op te pakken. Ook biedt deze groene weg een uitkomst in de stikstofcrisis. De PvdA Schagen wil dat de gemeente een partij is in de gebiedsgerichte oplossingen. Laten we met alle partijen het gesprek aangaan, waarbij iedere sector, industrie, landbouw, verkeer zijn verantwoordelijkheid draagt. De biologische landbouw laat zien dat het mogelijk is, laten we dat aandeel uitbreiden.

Als PvdA staan wij volledig voor duurzame woonvormen en willen wij graag de biodiversiteit bevorderen. De Tiny-houses Nescio zijn hier een goed voorbeeld van. In juli 2022 brachten we samen met andere fracties een werkbezoek aan de Tiny-Houses Nescio in Schagen. De afspraken tussen de gemeente Schagen en de bewoners zijn inmiddels bekrachtigd en een algemeen beleid is opgesteld voor Tiny-houses in de hele gemeente.

Tot Slot

Onze website is met dank aan onze webmaster Marjan Leijen actief in gebruik. Regelmatig worden hierop berichten geplaatst en deze worden ook verzameld en in nieuwsbrieven verstuurd. We zijn nog aan het stoeien met Facebook. En Twitter hebben we inmiddels verlaten.

Onder leiding van trainer Arjen Overbeek hebben we op de heidag in juni en op de fractiedag in september onderwerpen besproken zoals armoedebestrijding, biodiversiteit, laaggeletterdheid en kunstbeleid. We hebben een concreet actieplan opgesteld wat en hoe we voortgang op deze onderwerpen willen bereiken. Als fractie weten we wat we aan elkaar hebben en komen zo tot een goede samenwerking.

Vera van Vuuren

Vera van Vuuren

Mijn naam is Vera van Vuuren. Als baby kwam ik naar de Stolpen om te gaan wonen bij onze opa en oma Roos. Mijn tweelingzus en ik zijn vanuit Australië naar Nederland gevlogen, omdat onze moeder was overleden bij onze geboorte. Na vele verhuizingen ben ik 15 jaar geleden teruggekomen in de Zijpe. Mijn man

Meer over Vera van Vuuren