Doorfietsroute Schagen – Alkmaar

Door Vera van Vuuren op 23 december 2023

De gemeente Schagen heeft een proces opgestart om het tracé van de doorfietsroute vast te stellen voor de Doorfietsroute Schagen- Alkmaar. Dit proces is volop aan de gang. Er zijn twee participatieavonden geweest.

PvdA Schagen heeft eveneens bewoners gehoord die ook namens de dorpsraad Dirkshorn hun wensen kenbaar maakten  Ook de Fietsersbond heeft zijn bevindingen doorgegeven.

Het tracé dat nu besproken wordt gaat langs de N245 tot Dirkshorn en slingert vervolgens door Dirkshorn en Warmenhuizen.

Blauw is doorfietsroute, groen is snelfietsroute

 

Goed om te weten dat er een verschil is tussen een doorfietsroute en een snelfietsroute.

Een doorfietsroute maakt gebruik van bestaande fietsverbindingen en zorgt voor ontbrekende schakels, waarbij de fiets (zoals bij een fietsstraat) voorrang krijgt. Doel is een veilige fietsroute.

Een snelfietsroute is een snelweg voor fietsers. Als deze route langs de N245 gaat, heb je te maken met fijnstof en lawaai van passerende auto’s.

Voor het fietsverkeer naar de kernen – er gaan meer mensen van Schagen naar Dirkshorn en Warmenhuizen dan rechtstreeks naar Alkmaar – is het fijn om uit te komen waar je wilt zijn en in een prettige en veilige omgeving te kunnen fietsen.

Maar het is niet of of.

Als PvdA zijn we al jaren voorstander van een snelfietsroute tussen Schagen en Alkmaar. Het begin lijkt te worden gemaakt met de verbinding tussen Schagen en Dirkshorn.

We willen een broedende kip niet storen en zullen zien wat er in het voorjaar aan de raad wordt voorgelegd nadat alle reacties verwerkt zijn.

Nu willen we als PvdA dat een veilige doorgaande en betaalbare fietsroute naar Alkmaar prioriteit heeft en als we vervolgens de snelfietsroute langs de N245 ook verder dan Dirkshorn kunnen aanleggen, zou dat heel mooi zijn. En dan hebben we EN EN.
Vera van Vuuren

Vera van Vuuren

Mijn naam is Vera van Vuuren. Als baby kwam ik naar de Stolpen om te gaan wonen bij onze opa en oma Roos. Mijn tweelingzus en ik zijn vanuit Australië naar Nederland gevlogen, omdat onze moeder was overleden bij onze geboorte. Na vele verhuizingen ben ik 15 jaar geleden teruggekomen in de Zijpe. Mijn man

Meer over Vera van Vuuren