Aftrap dementievriendelijke gemeente Schagen

Door Harry Piket op 20 januari 2019

Op 10 januari vond de Start bijeenkomst plaats in het Makado centrum voor de maandactie: “Schagen een Dementievriendelijke gemeente”. Samen met de ambassadeurs van de gemeente: Marga Mulder, Marcel Sanders, Puck de Nijs en Harry Piket (ondergetekende).

Alsheimercafé

De aftrap was de avond ervoor in de Bron als activiteit van het Alzheimercafé. Hierbij spraken mensen van de verschillende organisatie over wat dementie is, waaronder Anneke Wienema. Zij is coördinator Netwerk Dementie Noord-Holland Noord. Er werd ook gesproken met echtparen waarvan een van beide dementie heeft en de ander de mantelzorger is en wat dat dan betekent.

Taart

De officiële aftrap door wethouder Sigge van der Veek. Dit deed hij door de taart aan te snijden.

Er waren bijdragen van de stichting Geriant, Anneke van Doorn namens de GGD en Mangentazorg
De blauwe vlakjes zijn ondernemingen die al dementievriendelijk werken. De bedoeling is dat hij eind januari als de actie “stopt” binnen Schagen volledig blauw is geworden. Het blauwe symbool staat voor het vergeet-me-nietjes.
De 2de activiteit van de wethouder was het opzetten van de Virtual Reality Bril Dementie, waarin je je verplaatst in het leven van een persoon met dementie. De ervaring beschreef hij als heel apart en confronterend.

Veel aanloop

Daarna was er een optreden van het dementie koor “Eigen-Wijs” met allerlei oudhollandse liedjes. Het publiek van het Makado schoof in grote getale aan, of om mee te zingen of om te genieten van de zang en de sfeer.
Ondertussen stonden er 2 marktkramen, op de ene stond een televisiescherm (beschikbaar gesteld door Foto Beemster). Hierop draaiden filmpjes die te maken hebben met mensen die dementie hebben, tevens werd de burgemeester Marjan van Kampen geïnterviewd.

Interview

De ambassadeurs zijn geïnterviewd door John Luten van Schagen FM. Dit filmpje is te hieronder bekijken.

Ondertussen heb ik de winkels in Tuitjenhorn, Warmenhuizen en Petten bezocht om ze ook aan te sporen om de online cursus te gaan doen.
Hierna zijn wij de winkels in het Makado langs gegaan om te vragen of de ondernemer zijn/haar personeel de test wilde laten doen. De ondernemers waren enthousiast over dit initiatief vanuit de gemeente.

Test

Iedereen kan de test online doen: ga naar: www.samendementievriendelijk.nl/noordhollandnoord .
Aan het eind van de test wordt verzocht de postcode op te geven, bedoeling hiervan is eind januari te kunnen zien hoeveel mensen dat in de gemeente Schagen hebben gedaan.
De teller staat nu op 1943.

Harry Piket

Harry Piket

Ik ben geboren op 31 januari 1954 en opgegroeid in een katholiek gezin met 7 kinderen. Mijn hardwerkende vader, bedrijfsleider in een staalconstructie fabriek, oefende in zijn vrije tijd het oude ambacht van smid uit. Na de HAVO (Fioretti Collge te Lisse) ben ik naar de lerarenopleiding Zuid West Nederland gegaan en was ik na

Meer over Harry Piket

Waar ben je naar op zoek?