Mijn naam is Vera van Vuuren. Als baby kwam ik naar de Stolpen om te gaan wonen bij onze opa en oma Roos. Mijn tweelingzus en ik zijn vanuit Australië naar Nederland gevlogen, omdat onze moeder was overleden bij onze geboorte. Na vele verhuizingen ben ik 15 jaar geleden teruggekomen in de Zijpe. Mijn man en ik hebben het geluk gehad de voormalige boswachterswoning van het Wildrijk te kunnen kopen in Sint Maartensvlotbrug. Mijn dochter woont met haar man en drie kleintjes in Oegstgeest. Mijn stiefzoon en zijn vriendin wonen in Wijk aan Zee.
We groeiden op in een lekker druk ondernemers gezin. Nadat mijn vader hertrouwde, werden mijn zus en ik de oudsten van een gezin van vijf kinderen. Want in de loop van tijd kwamen nog een broer en twee zusjes. Mijn ouders begonnen in 1962 Van Vuuren Mode in Enkhuizen. Daar woonden we boven de winkel. Zomers stonden we op de camping en organiseerden we als kind al speurtochten en speelden we toneelstukjes. Mijn vader verrichtte hand en spandiensten, zoals met carbonpapier de routes en teksten uittypen. Eind jaren 60 verhuisde ik als kind naar Heemskerk, naar een nieuwe flat met een lift. Ik vond het prachtig. Heemskerk was in die tijd de snelst groeiende gemeente van Nederland. In de buurt waren overal kinderen om mee te spelen en onze klas telde liefst 47 leerlingen. Het was de onderwijzer slechts gedeeltelijk aan te rekenen dat hij Frankenstein werd genoemd, bedacht ik mij later. Na het Atheneum ben ik psychiatrisch verpleegkundige geworden. Omdat ik meer invloed wilde hebben op de zorg, ben ik daarna sociologie gaan studeren. Hierin ben ik cum laude afgestudeerd.
Ik werd al politiek actief toen in heel jong was. Ik heb altijd al sterk het gevoel gehad dat ik het verschil wilde maken. Dat er gelijke kansen en ook gelijke uitkomsten moeten zijn voor iedereen. Vroeger hoorde ik dat er tijden waren dat mijn moeder vanuit De Stolpen op blote voeten naar haar school in ’t Zand liep. Zij hadden het absoluut niet breed, met 14 kinderen in een klein huisje. Nu zijn er nog kinderen die zonder ontbijt naar school gaan. Voor hen wil ik wat betekenen.
Voor de gemeenteraad heb ik vanaf 2009 samen met PvdA-partijgenoot Rolf Klant in de commissie Ruimte gezeten. We vulden elkaar goed aan. Het is een gemis dat Rolf na zijn hartstilstand niet meer deel uit maakt van de fractie.
Mijn eerste politieke actie was op de middelbare school. Toen liep ik mee met een demonstratie in Beverwijk, tegen de oorlog in Vietnam. Ook zat ik daar in de schoolraad. Als leerling-verpleegkundige was ik voorzitter van de Leerlingenraad. We streden voor meer handen bij het bed.
Mijn vader als rasechte ondernemer, noemde me toen al een Rooie. Dat was niet alleen om de kleur van mijn haar. We waren voor gelijke kansen, tegen discriminatie. Dit waren heftige discussies. Ook als student was ik actief als en heb meegewerkt om de stichting voor het Anti-discriminatie Buro in Haarlem op te richten.
In mijn werk als onderzoeker voor het CNV of later bij de provincie Noord-Holland kon ik ook mijn ambitie om de maatschappij te verbeteren kwijt. De kwaliteit van de arbeid, de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt, dit zijn doelen waarvoor ik mij heb ingezet. Ook overwoog ik om toen al actief in de politiek te worden, maar ik wilde in die tijd liever een concreet doel als Vluchtelingenwerk ondersteunen. Daar werd ik penningmeester en vice-voorzitter. Wel werd ik lid van de Partij van de Arbeid.
PvdA is voor mij de politieke partij, omdat het gaat om een goede balans van kansen voor iedereen: De sterkste schouders kunnen het zwaarste dragen. Ook zorg voor diegene die het niet zelf redden, en waarbij ook de positie van vrouwen er toe deed.
Voor mijn werk bij ECN ben ik bijna 25 jaar geleden weer teruggekomen in de Zijpe. Laterals programma manager voor Kop & Munt (een regionaal economische samenwerking), werd ik goed thuis in de Kop van Noord-Holland. Ik werd politiek actief voor de PvdA in Zijpe toen ik hier weer woonde en vanaf 2013 na de fusie voor de gehele gemeente Schagen. Mijn werkervaring wilde ik graag benutten. Door mijn werk voor Leader, een Europees Plattelandsontwikkeling programma waarin de kracht van inwoners voorop staat, raakte ik zeer betrokken bij Schagen.
Mijn passie is om de goede kanten van Schagen te versterken. Werk voor iedereen vind ik heel belangrijk. Werk verbindt mensen en is nodig voor de leefbaarheid. Het werken in de agrarische sector moet dan niet ten koste gaan van onze gezondheid of het landschap te veel aantasten. Ook geloof ik sterk in de kansen van duurzame energie. Daarom ben ik ook programmamanager Energietransitie bij de Omgevingsdienst IJmond geworden. Als voorzitter van de Noord-Hollandse Energiecoöperatie ontwikkel ik samen met een alliantie van bewoners en bedrijven energieprojecten zoals een zonnedak in Waarland.
Als gemeente Schagen kunnen we een voorbeeld zijn voor de verduurzaming. Er ligt een omvangrijke opgave om van het aardgas af te gaan in de komende decennia. Hier hebben we de ruimte om zon en windenergie toe te passen, goed ingebed in het landschap. We kunnen een proefgebied zijn voor nieuwe technologieën, zoals waterstof. Met de energy en health campus ECN in ons midden kunnen wij dit als gemeente goed uitdragen. Duurzame energie geeft ook veel kansen voor werkgelegenheid.
De rol van de overheid is zorgen voor een rechtvaardig bestel en de inwoners en bedrijven faciliteren. Vanuit de politiek wil ik zorgen voor collectieve oplossingen voor collectieve problemen. De gemeente Schagen kan sturen op het brede welzijn van haar inwoners door kansen te bieden en goed te communiceren.
Schagen is een schitterende gemeente , we kunnen er goed in leven, zeker als we ook in de regio kunnen werken op een CO2-neutrale manier. Zo kunnen we de gemeente ook behouden voor onze kleinkinderen
Met veel enthousiasme zet ik mij in vanuit de PvdA voor het politieke bestuur van Schagen. Juist in deze tijd moeten we mogelijk maken dat bewoners hun eigen woonomgeving naar behoeften kunnen inrichten. De opgaven op het gebied van klimaatverandering gaan mij hierbij aan het hart.
Schagen biedt belangrijke kansen in de ontwikkeling van duurzame oplossingen op gebied van innovatieve landbouw, energievoorziening, waterbeheer en kustversterking. De gemeente kan op dit gebied een voortrekkersrol spelen. Dit wil ik als lijsttrekker van de PvdA doen, ook omdat de rol van de gemeenten steeds belangrijker wordt. Zo heeft de gemeente de regie op het gebied van bijvoorbeeld de energietransitie.
Ik geniet elke dag dat we hier wonen, vlak bij zee, bos en duin. De weidsheid van het open landschap met bloeiende tulpenvelden in het voorjaar. Niet te vergeten de Zijper molens. Vanuit het bestuur van de stichting Zijper Molens organiseer ik elk jaar op de derde zondag in oktober de Zijper molendag.
Elk jaar met Pinksteren, Corona en weder dienende, houden mijn man en ik Art Wildrijk, een tentoonstelling van beeldende kunst in en om ons huis. Door kunst kan je het landschap uitlichten en ook op grotere schaal zoals met de Zijper Ku(n)stroute zetten we daarmee onze omgeving in het zonnetje.
Met hartelijke groet,
Vera van Vuuren
PS Meer informatie over mijn werkervaring is te vinden op mijn LinkedIn
Lees hier meer over Vera in een recent interview.
Tot slot nog een wervend filmpje met Vera: