Zelfbouwen? Ingezonden brief

Door Mirjam van Musscher op 28 januari 2022

Op 22 januari verscheen een artikel in het Noord Hollands Dagblad over de gang van zaken rondom de mogelijkheden van zelfbouwen van woningen (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap – CPO) in de gemeente Schagen. Mirjam van Musscher reageert met deze ingezonden brief:

Woningmarkt op hol geslagen

De woningmarkt is volledig op hol geslagen. Ook de gemeente Schagen ontkomt er niet aan. Huizenprijzen stijgen maar door en bouwbedrijven rekenen forse ‘marktconforme’ prijzen voor nieuwbouw. Fijn dat de bouwwereld weer wat kan verdienen maar het wordt vooral veroorzaakt door schaarste. Starters en senioren die willen doorstromen staan aan de kant.

Coalitieakkoord

Daarom is er in het coalitieakkoord van de gemeente Schagen vastgelegd dat minimaal 30 tot 40% van de nieuwbouwwoningen in het betaalbare segment moetenvallen. Op die manier willen we bereiken dat er voldoende betaalbare woningen beschikbaar zijn.

Dat gaat echter niet gehaald worden. Gebaseerd op de laatste informatie blijven we steken op een kleine 25%. Het overgrote deel daarvan zijn sociale huurwoningen maar daar zijn er dan nog steeds veel te weinig van. Starters en senioren die net teveel verdienen voor een sociale huurwoning blijvenkansloos langs de zijlijn staan.

Er zou daarom veel meer dan die minimale 30 tot 40% in het betaalbare segment gebouwd moeten worden, zowel huur als koop, voor een evenwichtiger woningmarkt.

Oplossing door zelfbouw

Een van de manieren om woningen zo goedkoop mogelijk te bouwen is door dit de toekomstige bewoners zelf te laten aanbesteden. De gemeente kan dit niet alleen stimuleren maar ook faciliteren door bijvoorbeeld de grond in erfpacht, met een huurkoopregeling, of goedkoop met een kettingbeding aan te bieden. Een motie hiervoor is door de PvdA 2,5 jaar geleden al ingediend maar werd ingetrokken, want de wethouder was al bezig met beleid. Dan is het wrang dat de groepen zelfbouwers inmiddels staan te trappelen en er na 4 jaar nog steeds geen beleid is. In het hele land zijn groepen zelfbouwers al tientallen jaren bezig, er is door tal van gemeenten al volop beleid ontwikkeld wat gekopieerd kan worden.

Gemeente aan zet

De gemeente is daarom aan zet. Zij kan een hele positieve rol spelen door op de schaarse grond die van de gemeente is in elk geval een stap extra te zetten voor betaalbare woningen. En houd voortaan elke projectontwikkelaar aan die minimale 40% en zet daar waar het kan – als grond gemeente-eigendom is in elk geval – een tandje bij. Geef grond in erfpacht uit of leg een kettingbeding op om een nieuwbouwwoning betaalbaar te houden.

Het is al 4 jaar beleid om zelfbouw alle ruimte te geven, laten we het dan nu ook uitvoeren!

Mirjam van Musscher

PvdA Schagen

Artikel in NHD 22-1-2022

Mirjam van Musscher

Mirjam van Musscher

Meer betaalbare huizen, dat is waar Mirjam zich hard voor wil maken. Er kan niet zoveel meer nieuwgebouwd worden en dan moet er vooral gebouwd worden waar de grootste behoefte aan is. Dat zijn met name starterswoningen en huizen voor kleine huishoudens. Groepen die zelf het bouwen willen inkopen en daarmee kosten kunnen besparen mogen

Meer over Mirjam van Musscher