De gemeenteraad van Schagen bracht 1 september 2023 een werkbezoek aan het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op de locatie van de rioolwaterzuivering Geestmerambacht.
Vera van Vuuren (PvdA), Marcel Sanders (CDA) en Hans Kröger (Jess Lokaal) namen als Agendacommissie hiervoor het initiatief om gezamenlijk als raad zich te laten informeren over de klimaat – en energietransitie. Met deze uitdagingen heeft hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier als geen ander te maken en vergt grote investeringen. Deze uitdagingen bieden ook kansen, de rioolwaterzuiveringen zitten in een transitie van afvalwaterverwerker naar energie- en grondstoffenfabriek.
Marjan Leijen, Portefeuillehouder Waterketen, duurzaamheid en innovatie, lichtte toe dat HHNK op de RWZI Geestmerambacht een energie- en grondstoffenfabriek wil realiseren waar zij stroom willen maken met zon- en windenergie en groengas door middel van slibvergisting.
Reindert Jan Sellies, manager Klimaat en Energie en Klaas Jan de Hart, programmamanager Energietransitie, vertelden dat de doelstelling van HHNK (in 2025 energieneutraal) is verzwaard omdat zij steeds meer energie moeten opwekken vanwege meer aansluitingen en hogere eisen aan de kwaliteit van het water. HHNK wil in 2050 circulair neutraal zijn.
HHNK rekent met een fictieve prijs van 120 euro per ton CO2, waardoor zij ook de Maatschappelijke waarde meenemen.
De vraag vanuit de raad of de bewoners niet te veel betalen beantwoordde Marjan Leijen dat dit altijd in de afwegingen wordt meegenomen. Alle investeringen in verduurzaming die HHNK heeft gedaan, verdienen zichzelf terug.
CO2 neutraal is voor 90 % behaald, energieneutraal is nog niet behaald.
Een heel grote post in het energieverbruik is de 16 miljoen M3 gas voor de slibdrogerij in Beverwijk. Deze wordt geheel vervangen door restwarmte van de HVC bij de verplaatsing naar Alkmaar komend jaar. Het elektriciteitsgebruik van 80 MWh neemt wel toe .
Er zijn meer dan 1000 electriteitsaansluitingen. Zo zijn er ook warmtepompen nodig die meer electriciteit nodig hebben .
Centraal staat de energie en grondstoffen fabriek. Op het Geestmerambacht staat een proefopstelling voor terugwinning cellulose, ook wint HHNK fosfaat terug op verschillende rioolwaterzuiveringen.
Plan HHNK
Centrale slibvergister om van 55% naar 100% slibvergisting te kunnen opschalen (omvang 2 zeecontainers met 8 meter hoogte).
HHNK wil veel meer Groen gas gaan maken. De doelstelling van het Rijk is nu om 20% bij te mengen bij aardgas. HHNK zal ook de CO2 gaan afvangen bij opwaardering van biogas (uit de slibvergisting) naar groen gas, zodat bijvoorbeeld tuinbouw in kassen dit kunnen gebruiken.
Nu al levert HHNK al meer dan een miljoen m3 groen gas .
Op het wensenlijstje van HHNK staat ook een Waterstof installatie van 10 MW(omvang 2 zeecontainers). Voor zuivering is zuurstof nodig en dat is krijg je als je waterstof maakt.
Alle plannen vragen om meer elektriciteit.
Nu is er al 2 MW opwek van zonne-energie. Er is ruimte voor tweede zonnepark op grondgebied van HHNK, deels wel buiten hek van RWZI.
Om de energievraag dag en nacht en ook in de winter te dekken is 2 MW windenergie nodig.
Binnen een 800 meter cirkel heeft HHNK buren uitgenodigd om dit te bespreken. Behalve om hen uit te nodigen om mee te praten over het plan wordt hen ook de kans geboden tot financiële participatie. Zij waren positief kritisch.
Marjan Leijen wil dat het plan voor wind in de RES (Regionale Energie Strategie) 2.0 opgenomen wordt, zodat deze eind dit jaar kan worden vastgesteld .
Kleine erfmolens is voor HHNK niet interessant, dan zouden er tientallen moeten komen.
De voormalige locatie van de 3 windturbines in Geestmerambacht liggen naast hun terrein op grondgebied van provincie. Deze plek is voor HHNK niet interessant omdat zij dan geen stroom achter de meter kunnen leveren. Met wind kan HHNK ook bijdragen aan doelstelling van gemeente Schagen om in 2040 Energieneutraal te zijn.
In het coalitie akkoord is wind op land niet opgenomen, de raad gaf tip om door te gaan op ingeslagen weg van de bewonersparticipatie en ook de Dorpsraad van Warmenhuizen en Krabbendam erbij te betrekken .
We sloten het werkbezoek met een interessante rondleiding op het ruime terrein, de geur viel erg mee. Behalve waar het rioolslib wordt opgehaald .
Met een dankzegging voor de hartelijke ontvangst en boeiende verhalen sloten we het werkbezoek af.