Schaamteloze prijsopdrijvingen woningmarkt

Door Mirjam van Musscher op 13 februari 2022

De woningmarkt is volledig op hol geslagen. Het zijn echter niet alleen de beleggers die de prijzen opdrijven en er vandoor gaan met de schaarse woningen.

Vlak ook de aanbiederskant niet uit. Projectontwikkelaars rekenen schaamteloos de hoogst mogelijke prijs. In Tuitjenhorn is in januari het project Bladstraat verkocht met een loting. Alle 8 woningen in dit project zijn qua gebruiksoppervlak even groot: 71m2. De verplichte ‘goedkope’ tussenwoningen kosten € 220.000,-. De hoekwoningen van datzelfde rijtje en een 2-1 kap zijn exact even groot, maar daar betaalt men € 330.000,- tot € 389.000,-.

Ok, de tuin is ietsiepietsie groter en vooruit, bij de 2-1 kap zit er een garage bij in plaats van een berging. Dat betekent € 169.000,- meer betalen voor een garage… En het kan omdat er schaarste is.

Het zou niet moeten mogen. De gemeente was eigenaar van de grond. Waarom valt het dubbeltje hier weer naar de kant van de projectontwikkelaar?

Foto: brochure Bladstraat

Mirjam van Musscher

Mirjam van Musscher

Meer betaalbare huizen, dat is waar Mirjam zich hard voor wil maken. Er kan niet zoveel meer nieuwgebouwd worden en dan moet er vooral gebouwd worden waar de grootste behoefte aan is. Dat zijn met name starterswoningen en huizen voor kleine huishoudens. Groepen die zelf het bouwen willen inkopen en daarmee kosten kunnen besparen mogen

Meer over Mirjam van Musscher