Open eindjes aan beleid zonneparken

21 februari 2019

In een experimenteel proces – snel en eenvoudig – heeft de gemeente Schagen beleid voor zonneparken vastgesteld. Kort samengevat wordt in enkele gevallen toestemming verleend onder een aantal voorwaarden. In ieder geval niet op rendabele agrarische en bollengronden en niet in het weidevogelleefgebied.

Regels

In een set van regels voor de verschillende bestemmingen in stedelijk- en buitengebied wordt duidelijkheid gegeven over wat wel en wat niet mag. Deze regels zijn samen met belanghebbenden opgesteld na weging in verschillende praatsessies. Omdat er een reeks aanvragen wachten op antwoord is er haast gemaakt om tot spelregels te komen. Voordien kon het college op sommige aanvragen geen nee zeggen vanwege ontbreken van beleid.

Agrarisch

In het agrarische en bollenconcentratiegebied dat geen weidevogelbestemming heeft, kan onder voorwaarden (zie verderop) binnen het agrarische bouwblok, op onrendabele gronden, op gronden die dubbel gebruikt kunnen worden (agrarisch icm zonnepanelen) en op vrijkomende agrarische bebouwing, een zonnepark aangelegd worden.

Weidevogelleefgebied

Voor agrarische gronden met bestemming weidevogelleefgebied mag alleen binnen het bouwblok een zonnepark gerealiseerd worden. Daarbuiten in geen geval.

Infra en stedelijk gebied

Voor infrastructuur – op of naast wegen, water en spoor – zijn geen beperkingen. In stedelijk gebied en op bedrijventerreinen mag – ook weer onder voorwaarden – een zonnepark komen.

Voorwaarden

De voorwaarden die worden gesteld zijn een inpassingsplan, participatieplan en financieel plan. Ook worden eisen gesteld aan minimale afmetingen van het zonnepark en maximale bedekkingsgraad binnen stedelijk gebied.

Open eindjes

Oke, hoe zit het dan met de open eindjes? De PvdA heeft ingestemd met het beleid onder voorwaarde dat een aantal zaken nog nader verduidelijkt en zo snel mogelijk geëvalueerd worden. Zo vinden we de definiëring van ‘onrendabele gronden’ nogal vaag. Onze grote zorg zit hem ook in het feit dat het inpassingsplan geen duidelijke criteria stelt mbt zonneparken nabij cultuurhistorisch erfgoed. We vinden het prima om aan het werk te gaan met de regels en binnenkort te bezien waar nog aanpassing nodig is.

Klik hier voor de interactieve kaart met de regels