Op bezoek in de Oosterstraat

18 februari 2020

Samen met Mirjam van Musscher ben ik in gesprek gegaan met de bewoners over het openstellen van de Oosterstraat in Schagen voor eenrichtingsverkeer vanaf de Noordzijde naar de Nieuwe Laagzijde. 

Besluit

Het besluit voor openstelling van de Oosterstraat is genomen door het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Schagen. Ook is dit besluit voorgelegd aan de oordeelsvormende vergadering. Een meerderheid heeft zich hierover positief uitgesproken. De raad moet nog definitief besluiten.

Café Spoorzicht

Café Spoorzicht ligt op de hoek van de Nieuwe Laagzijde en de Oosterstraat in Schagen. Het is een gezellig café met een dorpse uitstraling waar je heel gemakkelijk even kunt binnen lopen om iets te drinken en een praatje te maken. Ook wij hebben dit gedaan alvorens we in gesprek gingen met de bewoners van de Oosterstraat.  

Mirjam van Musscher voor Café Spoorzicht

 

Verkeersoverlast

Al jaren lang is er veel verkeersoverlast in de nabij gelegen Thorbeckestraat. Het college wil de verkeersoverlast daar verminderen door deze straat eenrichtingsverkeer te maken van zuid naar noord. Heel begrijpelijk dat de inwoners van de Oosterstraat er niet blij mee zijn als hun straat ook eenrichtingsverkeer gaat worden om de problemen van de Thorbeckestraat op te lossen.

Historie

Vroeger heeft in deze straat een gasfabriek gestaan. Begin jaren 2000 is daar nog grond afgegraven en zijn er daarna nieuwe huizen gebouwd. De straat is voor gemotoriseerd verkeer nooit een doorgaande straat geweest. Het is een intieme mooie straat met nieuwe woningen en een paar gemeentelijke monumenten.

Zorgen

Overwegend vriendelijke mensen hebben ons te woord gestaan. Natuurlijk willen de bewoners dat deze straat voor verkeer gesloten blijft. Ze zijn bang voor de verkeersoverlast en dat er scheuren in hun woningen gaan komen. Ook zien ze gevaar aan de noord- en zuidzijde van de straat ontstaan als het verkeer zich daar weer moet samenvoegen. En dan ook nog de fietsende scholieren in groepjes die het vaak onoverzichtelijk maken. Nee, de bewoners van de Oosterstraat zijn niet blij met de gekozen oplossing.

Over één ding waren alle bewoners het in de straat eens! Iedereen in de Oosterstraat gunt het de bewoners van de Thorbeckestraat dat daar de verkeersoverlast afneemt.

Ook werd het zeer op prijs gesteld dat we als PvdA een luisterend oor hebben gehad voor de bewoners van de Oosterstraat.

Mirjam van Musscher en Jan Schrijver.