Onze kandidaat #4: Helga Wagemaker

1 maart 2022

“Een samenleving is meer dan alleen infrastructuur en woningbouw.”

Er moet veel meer aandacht komen voor jongerenwerk. Dat vindt Helga Wagemaker, de nummer vier op de kieslijst van de PvdA. “Ik ben recent bij het Jongerenhuis in Schagen geweest, en dat was heel positief. Daar moeten we in de gemeente meer mee doen. Zeker nu; heel veel jongeren hebben last gehad van de lockdown en hebben mentale steun nodig. Vroeger waren er hier in Burgerbrug waar ik woon ook jongerenwerkers, maar ik zie ze niet meer. Een plek waar jongeren samen kunnen komen is heel belangrijk, en een beetje aandacht. Dat merk ik ook elke dag op mijn werk.”

Het onderwijs in

Helga Wagemaker is sinds zes jaar docent economie in Bergen. De stap naar het onderwijs maakte ze relatief laat: “Ik heb heel lang in het bedrijfsleven gewerkt. Ik had een leuke baan bij een bedrijf dat kinderkleding maakt, maar dat bedrijf verhuisde van Alkmaar naar Amsterdam. Daarna heb ik ongeveer acht jaar bij Hogeschool Inholland gewerkt, op kantoor. Toen leek het me toch leuk om nog eens een HBO diploma te gaan halen en ging ik bedrijfskunde studeren. Vervolgens heb ik ook mijn lesbevoegdheid gehaald.”

Het leraarschap trok Helga al heel lang, dus ze is blij dat ze uiteindelijk die keuze heeft gemaakt. Toch blijkt het ook een uitdaging: “Ik kan nu echt volmondig zeggen dat ik het heel leuk vind, maar toen ik net begon vond ik het wel heel zwaar. Naarmate de jaren vorderen groei ik in mijn rol als docent, en het is leuk om nu ook in de bovenbouw les te geven. Het geeft veel energie en het is inspirerend om de leerlingen zich te zien ontwikkelen, van kinderen naar jongeren.”

“Als de politiek het over jongeren heeft komen ze vaak met initiatieven die bedacht zijn achter een bureau, maar wie gaat echt met hen in gesprek? Daarom denk ik ook dat jongerenwerk zo’n belangrijke rol kan spelen.” Positief stimuleren vindt Helga belangrijk, en het inzetten van ervaringsdeskundigen. “De politiek heeft het over boa’s en een lachgasverbod, preventief beleid, maar daar achterhaal je niet de oorzaak van het probleem mee. Eén van mijn speerpunten is dan ook om in gesprek te blijven met de jongeren.” Jongeren weten zelf ook veel beter wat er speelt onder jongeren, weet Helga uit eigen ervaring.

Van bestuur naar politiek

Naast haar werk is Helga al langere tijd actief voor de lokale PvdA, veelal op de achtergrond. Zo heeft ze in het bestuur gezeten en is ze op dit moment fractiesecretaris. “Ik ben op meerdere plekken bestuurlijk actief geweest. Vroeger bij de basisschool en de tennisclub. Ik ben ook voorzitter geweest van de dorpsraad, hier in Burgerbrug. Daar ben ik mee gestopt toen ik fractiesecretaris werd.” Dat was ruim drie jaar geleden. Nu staat ze voor het eerst op een verkiesbare plek. “Ik heb het lang wat meer van de zijlijn bekeken en meegemaakt, maar ik wil nu wel echt graag zelf mee gaan doen.”

Sociaal hart

“Mijn hart ligt bij het sociaal domein. Ik vind dat we de rijkdom die we hebben kunnen delen. We moeten inkomensverschillen verkleinen, en ik hoop dat ik daar een bijdrage aan kan gaan leveren. Een samenleving draait niet alleen om infrastructuur en woningbouw, voor mij gaat het veel meer over gemeenschap en saamhorigheid. We moeten bijvoorbeeld ook de kleine kernen goed op de kaart zetten.” Volgens Helga moet de gemeente goed haar best doen om ook de inwoners zonder stem te horen.

“Ik kom uit een grote katholieke familie, en een ondernemersgezin. Wij zijn opgevoed met hard werken, niet lullen maar poetsen. Ik kan niet zeggen dat het sociaal democratische me met de paplepel is ingegoten. Van huis uit werd meer op CDA en VVD gestemd. Mijn vader vraagt zich altijd af waar mijn rode hart vandaan komt. Toch heb ik wel altijd heel sterk het gevoel gehad, dat je onrecht actief moet bestrijden en naar mijn idee past de PvdA daar beter bij.” Nu is niet iedere ongelijkheid meteen onrechtvaardig, vindt Helga, maar mensen vergeten soms hoe groot de verschillen kunnen zijn.

Aandacht op de juiste plek

“Ik merk het met mijn leerlingen ook bijvoorbeeld. Laatst hadden we het over belastingtarieven en zij vragen mij dan of ik het niet oneerlijk vind dat de hoogste inkomens 52 procent belasting moeten betalen. Dat is ook veel, maar op het moment dat jij dat percentage moet betalen verdien je echt veel geld, veel meer dan de meeste mensen.” Volgens Helga kun je altijd jaloers kijken naar mensen die het beter hebben, maar het is veel beter om te kijken naar de mensen die het slechter hebben en hen een stapje omhoog helpen.

De mensen die het goed hebben in Nederland hebben vaak ook optimaal geprofiteerd van de faciliteiten die we met z’n alle bieden. “Onderwijs bijvoorbeeld, het is niet zo dat ze helemaal uit zichzelf welvarend zijn geworden. Zij hebben ook kunnen genieten van de dingen waar anderen belasting voor hebben betaald.” Als Helga straks na de verkiezingen een plekje in de gemeenteraad weet te bemachtigen wil ze zich graag inzetten om juist de inwoners die het moeilijk hebben te helpen.

Dat vraagt om investering, en aandacht van raadsleden. Het volk vertegenwoordigen kost nogal wat tijd: “Ik werk nu drie dagen in de week en volg een opleiding, maar die is bijna afgerond. Ik heb ook drie kinderen en een man, die willen ook aandacht”, lacht Helga. “Ik hou heel erg van wandelen en van de natuur. We gaan ook graag op fietsvakantie. Ik speel daarnaast piano om mijn hoofd leeg te maken. Dan kan ik me daarna weer focussen op de belangrijke dingen.”