Raadslid Harry Piket zet zich in voor onderwerpen in het sociale domein. Hij maakt zich zorgen over de kosten in de jeugdzorg en bereidde daarvoor een motie voor met collega’s in de regio. Deze motie werd op 30 juni unaniem aangenomen in de gemeenteraad van Schagen. Hieronder zijn inleidende woorden:
Zorgen over jeugdzorg
Zoals u wellicht weet, volgt de PvdA de ontwikkelingen in de Jeugdzorg op de voet. Wij hebben regelmatig overleg hierover met collega’s van PvdA, GL, SP, PvdD en verschillende lokale partijen uit heel Noord-Holland Noord en voeren ook met enige regelmaat gesprekken met jeugdzorgaanbieders uit de provincie.
Eigen spelregels
In al die gesprekken komt steeds 1 groot knelpunt naar voren, waar wij als gemeenten echt zelf verantwoordelijk voor zijn. Dat is de enorme stijging in administratieve lastendruk die gepaard is gegaan met de decentralisatie. Immers, elke gemeente bedenkt zijn eigen spelregels en stelt zijn eigen eisen aan monitoring en verantwoording. Lokaal maatwerk. Dat is een groot goed, want als raad willen wij ook graag een vinger aan de pols houden op dit belangrijke dossier en we willen graag dat de jeugdzorg in onze gemeente aansluit op onderwijs, volwassenzorg en andere vormen van jeugdhulp.
Verschillende formulieren
Deze ‘couleur locale’ maakt echter ook dat zorgaanbieders die kinderen uit meer dan 1 gemeente helpen, voor elk kind andere formulieren moeten invullen om een beschikking te krijgen. Bij wijze van spreken, voor elke euro die zij verantwoorden net even andere gegevens moeten aanleveren, afhankelijk van waar dit kind vandaan komt. Dat is een onwenselijk neveneffect van dat lokale maatwerk.
Afstemming
Nu hebben wij niet de illusie dat we dit probleem met een enkele motie op kunnen lossen, en weten wij dat er binnen de regio al veel gedaan wordt om processen en vereisten op elkaar af te stemmen. Maar toch is de administratieve druk nog altijd hoog en wordt er, voor zover wij dat kunnen beoordelen, nauwelijks over de grenzen van onze regio heen gekeken, behalve voor die vormen van zorg die wij bovenregionaal inkopen. Echter, onze verantwoordelijkheid strekt verder dan de inkoop.
In de uitvoering blijft elke gemeente zijn eigen papierwerk vragen. Nadat een inkoopprocedure afgerond is, wordt met iedere gemeente apart een contract afgesloten. Elke gemeente komt met op zich heel redelijke, maar alles bij elkaar vooral ook heel veel, verzoeken om monitorings- en verantwoordingsinformatie. Standaardisering helpt hierbij om de administratieve laten te verlagen, dit geld, geschat wordt 35% van de kosten kan dan voor de eigenlijke zorg gebruikt worden.
Motie
Vandaar dat wij, met de collega’s in de 18 andere gemeenten in NHN gemeend hebben hier een duidelijk gezamenlijk signaal over te moeten afgeven in de vorm van deze motie. Deze wordt mede ingediend door het CDA en JESS.