Jeroen Olthof te gast bij ALV

17 december 2022

Jeroen Olthof, gedeputeerde van de Provincie NH, is lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart.  Hij was te gast op de Algemene Ledenvergadering van PvdA Schagen op 8 december jl.

Jeroen sprak de vergadering toe met een mooi persoonlijk verhaal over zijn afkomst en drijfveren om politiek actief te zijn.

Hieronder zijn verhaal (met dank aan Jeroen en zaanseverhalen.nl):

Jeroen is geboren op het Hanenpad 70 in Zaandam Zuid, in hetzelfde huis waar zijn vader is geboren. Opa van vaderskant kwam uit Noord-Oost Groningen in de jaren dertig naar tuindorp Oostzaan om te werken in de scheepsbouw.

Zijjn vader werkte in de losse ploeg in de havens van Amsterdam. Om de schepen te lossen liepen de mannen met balen van 80 kilo aan cacao of koffie op hun hoofd. Op zijn 47e werd hij afgekeurd vanwege versleten nekwervels. Zijn moeder maakte in de avonduren het kantoor schoon van het toenmalige Albert Heijnkantoor, de toren aan het Ankersmidplein in Zaandam.

“Ik ben trots op mijn afkomst. We hadden het niet rijk, maar we hadden niets te klagen. Mijn ouders hebben mij zeer gestimuleerd om te gaan studeren, zodat ik niet in de havens hoefde te werken.”

Van een jonge vent bij het wijkoverleg en na 2 periodes als wethouder zit Jeroen nu als gedeputeerde naast de Commissaris van de Koning. Dat geeft hem een gevoel van energie: “Ik ben trots om hier te mogen zitten.”

Jeroen is verantwoordelijk voor leefbaarheid, gezond en milieu. Voor Tata Steel en andere complexe bedrijven in heel Noord-Holland, voor de luchthaven Schiphol en al provinciale wegen, bruggen, sluizen en het openbaar vervoer.

“De directeur van Tata Steel opperde laatst dat ik wel blij zou zijn als de periode voorbij zou zijn. Ik wil juist graag door, met het dossier Tata Steel. Ik ben hier nog niet klaar. Het is ontzettend leuk om te mogen doen. Ik wil dat het voor de mensen in Wijk aan Zee weer schoon en gezond wordt, er een nieuwe fabriek komt en dat is superingewikkeld. Hier ben ik nog bevoegd gezag. Dat ligt bij Schiphol moeilijker, daar zit de minister uiteindelijk aan de knoppen.”

Over de rol van de provincie zegt Jeroen:

“Ik realiseer me nu dat met de grote ingewikkelde opgaven (klimaat, wonen, energie, mobiliteit) een regionale (provincie) overheid nodig is om regio’s te verbinden en op sommige vraagstukken de regie te voeren.”

Belangrijk dus om op 15 maart een stem uit te brengen bij de Provinciale Statenverkiezingen. Jeroen staat op nr 1 van een mooie lijst die binnenkort op de site van PvdA Noord Holland is te zien.