Excursie Eendenkooi groot succes

Door Samuel Muntjewerf op 17 mei 2023

Afgelopen zaterdag, van 10:00 tot de vroege middag heeft de PvdA Schagen een bijeenkomst georganiseerd bij de Eendenkooi in ’t Zand.

De Eendenkooi is in het beheer van Chris van der Vliet van Landschap Noord-Holland. Het was prachtig lenteweer voor een buitenexcursie zoals deze. Behalve enthousiaste en actieve PvdA (fractie)leden, waren er ook 2 leden van de CDA fractie Schagen aanwezig.

De bijeenkomst begon met een openingswoord van Chris van der Vliet, die de geschiedenis van het gebied en het huidige belang van de eeuwenoude Eendenkooi, dat al rond 1600 bestaat, benadrukte. Chris vermeldde ook het belang van de Eendenkooi als stiltegebied.

Vera van Vuuren, fractievoorzitter van de PvdA, benadrukte het belang van biodiversiteit en het belang van het organiseren van werkbezoeken. Ze vermeldde ook dat biodiversiteit een cruciaal punt is in het coalitieakkoord.

Hans Heddes, wethouder van de PvdA, presenteerde over het Groenblauw Netwerk Schagen (GBN). Hij benadrukte dat de groene gebieden onder druk staan en dat er behoefte is aan kennis over de locatie en het belang van de natuur in onze gemeente. De projecten van GBN omvatten het behoud van biodiversiteit en andere natuurlijke elementen, het verbinden van verschillende gebieden en het in gedachten houden en compenseren van natuur bij vergunningsverlening en nieuwbouw.

Er was een discussie over hoe GBN zich verhoudt tot de Omgevingsvisie en het NNN (NatuurNetwerkNederland). Deze zijn meer overkoepelend, terwijl het GBN meer in detail is uitgewerkt. Het plan is het GBN uiteindelijk uitgebreid wordt naar de hele gemeente Schagen, in samenhang met de NNN gebieden van onze gemeente. En niet alleen naar de stad.

Chris leidde vervolgens een rondleiding door de Eendenkooi. Chris en zijn medewerkers en vrijwilligers hebben in het gebied zoveel mogelijk geprobeerd oude elementen te bewaren. Zoals de moestuin en de rieten wanden van de kooi. Hij legde uit hoe de jacht in de kooi wordt uitgevoerd met de kooiker en zijn hondje, en hoe de impact van menselijke activiteiten, zoals op de afname van biodiversiteit, het gebied heeft beïnvloed. Wilde Eenden nemen bijvoorbeeld af. Net zoals verschillende soorten vleermuizen.

Hij besprak ook het gebruik van Eendenkooi voor onderzoek, zoals het ringen van eenden voor het volgen van hun migratiepatronen. Verder werden er vele interessante trivia besproken, zoals over de eenkennigheid van staleenden (vrouwen mochten niet langskomen vanwege de verschillende parfums) en verschillende spreekwoorden die te herleiden zijn tot het kooikerwezen. Zoals “de pijp uitgaan” (de eenden die aan het eind van een van de vangarmen gevangen werden gezet), en “achter de schermen kijken” (de kooiker spiekt achter de rietmatten om te kijken hoever de gelokte eenden al de vangarm in zijn gezwommen).

Jori Schara, gebiedsmanager van Landschap Noord Holland, gaf een presentatie over de verschillende gebieden onder hun beheer en de uitdagingen en kansen in de gemeente Schagen. Kwaliteit is vaak op orde, de kennis en kunde is aanwezig. Kwantiteit van de gebieden kan altijd meer. Hij sprak over de noodzaak van vrijwilligers voor onderhoud en beheer en de noodzaak om sommige gebieden af te sluiten om de natuur te beschermen. Recreatie in de natuur is belangrijk en goed. Maar met onze kleine postzegeltjes natuur moeten sommige stukken voor de natuur blijven. De aanwezigheid van mensen en hun trouwe viervoeters verstoren kwetsbare gebieden onherroepelijk. Verder benadrukte Jori ook de noodzaak van samenwerking met de gemeente en andere belanghebbenden zoals particulieren om de natuur te behouden en te verbeteren.

Tijdens de gesprekken kwamen er diverse onderwerpen aan bod, zoals stikstofregels, de impact van woningbouw en landbouw op de natuur, de mogelijkheden en uitdagingen van duurzame energieproductie en de rol van de provincie en waterschappen in het faciliteren van natuurbehoud.

De bijeenkomst werd afgesloten met een oproep van Chris aan de deelnemers om zich in te zetten voor het behoud van de natuur, aandacht te hebben voor de bescherming van biodiversiteit in hun besluitvorming, en het rug recht te houden ten aanzien van de plannen van de gemeente, zoals de “maai mei niet” actie die momenteel gaande is.

Al met al een geslaagde bijeenkomst, en wij willen graag Landschap Noord-Holland, en Chris en Jori in het bijzonder nogmaals bedanken voor hun gastvrijheid.

Samuel Muntjewerf

Samuel Muntjewerf

Beste lezer, mijn naam is Samuel Muntjewerf en op 16 maart 2022 sta ik #2 op de kieslijst voor de PvdA in Schagen. Geboren en getogen in Schagen ben ik altijd verbonden geweest met onze mooie gemeente en sta ik voor een inclusieve, groene gemeente. In het kort Ik ben geboren in 1989. Groeide op

Meer over Samuel Muntjewerf