Energieneutraal Gebouwde omgeving gemeente Schagen
Energie transitie als grote nieuwe opgave, in het landelijk gebied
Energie die veraf en op zee, ondergronds werd opgewekt, vraagt om bovengrondse ruimte.
Als uitgangspunt willen we nemen dat de gemeenten in Noord-Holland Noord energieneutraal worden, om te beginnen dat voor de gebouwde omgeving de energie in de gemeente zelf wordt opgewekt.
In de gemeente Schagen gebruikt de gebouwde omgeving een half miljard kiloWattuur van het totale energiegebruik in Schagen van ruim 1 miljard kWh. Momenteel wordt qua elektriciteit 70 miljoen KWh duurzaam opgewekt en qua warmte 20 miljoen kWh.
11% is aandeel duurzame energie in Schagen.
Het huidig elektriciteitsgebruik van de Gebouwde Omgeving is 110 miljoen kWh, daarnaast gebruikt de gebouwde omgeving 390 miljoen kWh voor de warmtevoorziening. Meer dan 3/4 is nodig voor verwarming.
Dit aardgasgebruik zal de komende voor een groot deel geëlektrificeerd worden, hetgeen het elektriciteitsgebruik zal laten toenemen.
Voor de zekerheid moet de elektriciteitsproductie verdubbelen in 2030 en onderzocht moet worden op welke manier de warmtevraag kan worden voorzien door aqua- en of geothermie. We zitten in landelijk gebied, dus er zal ook altijd nog elektriciteit nodig zijn voor de verwarming. Naar verwachting geeft dit een verdubbeling van het huidige gebruik.
Dit zal in de Regionale Warmte Strategie moeten worden vastgesteld als onderdeel van de RES 1.0. Dit betekent dat het opgesteld vermogen aan Wind in ieder geval zal moeten verdubbelen van 23 MW (megaWatt) naar 46 MW en het aantal zonnepanelen van 34 MWp (MegaWatpiek) naar 72 MWp. Dit gaat om zonnepanelen projecten van 50 panelen of meer. PvdA staat achter concept RES.
Een goede doelstelling voor 2030 op weg naar Energieneutraal in 2050.
Voorwaarden
Goede participatie als NHEC minimaal 50% lokaal eigendom
Benutten huidige vergunningen
Kleinere windturbines met masthoogte maximaal 15 meter ook kunnen plaatsen in landelijk gebied, agrarische bedrijven en bij bedrijventerreinen.