Soms staat de wereld even stil. En dan?
Via Rolf Klant kwam ik in contact met Max Groot, PvdA gemeenteraadslid in Gouda. Hij vertelde mij dat mensen geconfronteerd worden met het plotseling overlijden van een partner en er vanuit de gemeente niets is geregeld. Ik heb dat opgepakt door een motie te maken met de volgende aandachtspunten:
1. Partners of andere nabestaanden van overledenen een zorgvuldig opgestelde condoleance brief te sturen.
2. In de brief tevens te vermelden welke instanties de gemeente zelf informeert over het overlijden van de desbetreffende persoon als aanvulling op de door de begrafenisondernemer reeds verstrekte informatie op dit gebied.
3. De nabestaanden d.m.v. deze brief te informeren waar men terecht kan met hulpvragen die ontstaan door het overlijden van de partner.
Deze motie is 2 keer doorgeschoven naar de volgende vergadering. De 3de keer zei de burgemeester : “ik vind dit zo’n mooi initiatief ik pak dit zelf op met Dhr. Piket en 2 ambtenaren.”
De gemeente moet steeds meer zijn sociale gezicht laten zien en de betrokkenheid bij haar inwoners versterken. De Rijksoverheid staat steeds meer op te grote afstand.
Zaken die gaan spelen als dit je overkomt zijn o.a:
Mijn vader dementeerde in 2006 en overleed in 2007, mijn moeder had altijd het financiële overgelaten aan mijn vader. Het enige wat zij kon was pinnen bij de bank, ze werkt het liefst met contant geld. Gelukkig heeft mijn broer alles opgepakt en proberen te regelen, maar het is zo omvangrijk dat je door de emoties zaken vergeet.
De brieven moeten in eerste instantie gericht zijn op 65-plussers die hun partner verliezen. Door de AVG (privacywetgeving) mag de gemeente alleen een brief sturen aan mensen die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben en aan hun meerderjarige kinderen.
Samen met 2 ambtenaren (Sjoerd Ribbers en Margit Biersteker) en burgemeester Marjan van Kampen kwamen wij op het idee van een folder. Dit omzeilt het AVG probleem en kun je aan de balie meegeven tegelijkertijd met de overlijdensakte.
Doel is vanuit de gemeente aan te geven wat de gemeente regelt en welke zaken mensen zelf ter hand kunnen/moeten nemen.
Wij vonden het belangrijk om te vermelden hoe het zit met paspoort/identiteitskaart. Het zijn reisdocumenten die aan het eind ingeleverd moeten worden, tot dat moment bestaat er een kans voor identiteitsfraude.
Als laatste staat er een telefoonnummer van de gemeente voor als men nog vragen heeft.
Bij het ontwerp hebben wij aan de voorkant een hart geplaats met een kuil erin als symbool dat er iets stuk is.
Harry Piket