Terugblik op werkbezoek Petten

3 maart 2020

Het werkbezoek van de PvdA op 28 februari gaat van start bij het pas heropende restaurant Zo gewoon in Petten. Ook vanuit VVD en CDA Schagen is er belangstelling.

Roger Moonen

Roger is voorzitter van de ondernemersvereniging en eigenaar van de Spar in Petten. Hij spreekt over een aantal onderwerpen waaronder de brandveiligheid en de potentie van Petten als kustdorp.

Roger Moonen op de voorgrond

 

Brandveiligheid

Petten is afhankelijk van het brandweerkorps in Groet, Schoorl en Camperduin. Met name in de zomer bij grote bezetting van de recreatieparken en campings (met brandgevoelige caravans etc) worden grote risico’s gelopen. De norm voor aanrijtijden is voor Petten 8 minuten. In de praktijk wordt dat niet gehaald. Bij de laatste brand was de brandweer pas na 16 minuten ter plaatse.

Graag wil Roger, als voormalig vrijwillig brandweerman, samenwerking en afstemming met het brandweerkorps van NRG, hoewel in het verleden is gebleken dat wet- en regelgeving dat in de weg staat omdat er altijd een brandweerwagen op het terrein moet zijn. Nu heeft NRG slechts een brandweerwagen en een brandweerploeg. Door als Veiligheidsregio en NRG/Pallas krachten te bundelen en een tweede brandweerwagen/ploeg te realiseren, zou de brandveiligheid vergroot kunnen worden. Wordt Pallas een open terrein, dan is er misschien een mogelijkheid om weer te kijken naar een gedeeld brandweerkorps.

Potentie van Petten

Petten wordt vaak vergeleken met Callantsoog. Het verschil is echter aanzienlijk: de doorgaande weg ontbreekt in Petten. Fietsers en auto’s laten Petten gemakkelijk links (of rechts) liggen omdat de doorgaande weg om Petten heen loopt. En om Callantsoog kan je letterlijk niet heen. Dat veroorzaakt volgens Roger ook mede het verschil in ‘reuring’. De voorbijganger moet verleid worden door goede richtingaanwijzers en mooie borden richting het centrum van Petten. Het dorp kan beter vermarkt worden. Onlangs is afgesproken dat de toerismesector, Holland boven Amsterdam, Great Vakantiehuizen, Jongeren Club Kroffie (organisator van evenementen) gezamenlijk gaan optrekken om Petten op de kaart te zetten. Helaas is het zo dat veel bouwplannen op de lange baan zijn geschoven.

Het hart van Petten – het dorpsplein met bouwput – zal moeten terugkomen in het centrum en er zal duidelijkheid moeten komen omtrent de ontwikkelingen bij het korfwater (Nieuwe Strand BV, voorheen Dutching), tegengehouden door stikstof.

Hans Haenen

Hans zit in de Klankbordgroep Petten. Hij heeft een duidelijke mening over de gang van zaken van de plannen in Petten. Vooral de verbinding /routing tussen de verschillende bouw- en infrastructuurprojecten gaat niet goed. De structuurvisie Petten wordt niet als samenhangende visie vastgehouden waardoor in de praktijk halve projecten worden uitgevoerd. Zo is de doorstroming van fietsverkeer richting Camperduin niet goed geregeld. Ook is het moeilijk om de fietser Petten in te krijgen.

Er lijkt een gebrek aan regie en visie bij de gemeente. Hans heeft veel verschillende projectleiders van de gemeente Schagen langs zien komen, waarmee dat verklaard zou kunnen worden. Als tip geeft hij mee om Adriaan Geuze , de landschapsarchitect die de Structuurvisie Petten heeft opgesteld, nog eens terug te vragen. Zorg voor een de as naar het strand met een klinkerpad vanaf het plein door het gebied van de camping naar het strand.

Hans Haenen (tweede van links)

 

DOP Dorpsontmoetingspunt

Bij het Dorpsontmoetingspunt werden we ontvangen door de bestuursleden Connie Kleimeer en Karel Adema.

Op maandag, woensdag en vrijdagochtend is het DOP geopend. Jaarlijks komen er ruim 2500 bezoekers. Met de bibliotheekfunctie, gezamenlijke maaltijden, activiteiten die naar binnen worden gehaald en gewoon gezellig koffiedrinken, heeft het DOP sinds 2014 een duidelijke meerwaarde voor het dorp. Met name ouderen zijn de doelgroep.

Het succes is zo groot dat er een wens is ontstaan om uit te breiden. Er zijn uitwijkmogelijkheden naar de multifunctionele ruimte (MFR)in het zuiden van Petten maar dat is voor veel bezoekers te ver. Daarom wil men graag het bestaande gebouw uitbreiden. Plannen zijn daarvoor gemaakt.

Het overleg met SEBAP – een stichting die namens de gemeente als beheerorganisatie optreedt – gaat moeizaam. De belangen lijken niet overeen te komen en er is onduidelijkheid over wie precies waarover gaat. SEBAP wil niet dat er nog een grotere keuken wordt geplaatst in de DOP, omdat het MFR daar al over beschikt. De Dop wil geen dorpshuis zijn, maar een voorziening voor ouderen.

De verbouwing gaat € 350.000 kosten. Een derde wordt vergoed en de rest moet gevonden worden. Wat zou het mooi zijn als het goede werk van het DOP gecontinueerd en uitgebreid kan worden en oplossingen worden gevonden voor de impasse die is ontstaan. Inmiddels zijn er al vragen uit de gemeenteraad gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders.

Jan Kramer

Jan is een van de twee initiatiefnemers van Petten Plaza, eigenaar van het gapende gat aan het dorpsplein.

Hij heeft plannen voor een gebouw met bedrijven op de begane grond en daarboven 12 appartementen over twee etages. In 2016 heeft hij een bouwaanvraag ingediend. Bezwaren van omwonenden zijn door de gemeente afgehandeld (afgewezen). De gemeente heeft de omgevingsvergunning afgewezen. Echter een hoger beroep van het Zijper Landschap bij de Raad van State omtrent stikstof dat gepaard gaat met het initiatief leidde ertoe dat de omgevingsvergunning is vernietigd. De initiatiefnemers dienen nu een nieuwe omgevingsvergunning in. Ondertussen hebben enkele ondernemers zich teruggetrokken omdat er geen vaart meer in zit.

De bouwaanvraag is geactualiseerd naar gasloos. Het hele dak zal worden vol gelegd met zonnepanelen. Daarnaast moeten ook nog maatregelen worden getroffen om de stikstof uitstoot tijdens de bouw te minimaliseren. Jan verwacht dat er eind 2020 duidelijkheid zal zijn. Voor de leefbaarheid van Petten is de bebouwing aan het plein van het hoogste belang. Wordt vervolgd.

Tot slot

Het werkbezoek eindigt met een rondwandeling langs het plein, waarin de geplande bouwhoogte 1 meter hoger is dan de huidige hoogste top, wordt getoond. Als laatste leidt Roger Moonen ons rond door de Spar, die alweer de tweede verbouwing en vergroting achter de rug heeft en van alle markten thuis is. Dit seizoen wil hij starten om op zonnige dagen tot 21.00 uur open te zijn, zodat de strandgasten, als zij van het strand afkomen, nog terecht kunnen.

De Spar (en alle Sparren van Nederland) zijn inmiddels gecertificeerd als dementievriendelijke winkel. Ook ondersteunt de Spar het kerstdiner voor ouderen, Sinterklaas en andere activiteiten in het dorp.