“Gemeente kan groepen verbinden”
Samuel Muntjewerf (32) is het nieuwe, jonge talent op de lijst van de PvdA Schagen en komt binnen op plek twee.
Hij is geen complete nieuwkomer in de gemeentepolitiek, maar dit is wel de eerste keer dat hij een gooi doet naar het raadslidmaatschap. Over die omschrijving, van een jong en enthousiast talent, is Samuel nog wat verdeeld: Enthousiast zeker, maar echt jong niet meer. Hij zal het weten, als leraar zijnde wordt hij iedere dag geconfronteerd met de enthousiaste jeugdigheid van de leerlingen op het Murmellius Gymnasium in Alkmaar. Samuel kan zich goed inleven in die doelgroep, maar hij hoort er zelf niet meer bij.
Oudere jongere
“Ik zit er een beetje tussenin eigenlijk. Ik ben misschien een oudere jongere”, lacht Samuel. “Het is ook relatief. Als ik voor de klas sta vinden de leerlingen mij gewoon al bijna oud, maar in de lokale politiek ben ik natuurlijk vrij jong. Ik heb wel binding met de jongeren hoor, via mijn werk bijvoorbeeld. Ook ben ik actief bij de waterscouting in Dirkshorn. Dus of ik bij de jeugd hoor: Nee, maar ik kan me wel inzetten voor hun belangen.”
Samuel weet ook nog goed dat hij een jaar of vijftien geleden, toen hij nog wel bij die doelgroep hoorde, weinig onder de indruk was van lokale politici die zeiden dat ze in gesprek wilden met de jeugd. Praten is één ding, maar om een verschil te maken kun je beter met initiatieven komen: “Dingen als het voormalig jongerencentrum in Trapman, of zoiets als de scouting. Dat soort plekken voor de jeugd moeten we volop de ruimte geven en faciliteren als gemeente. Het is enorm belangrijk dat jongeren aansluiting vinden en zich betrokken voelen bij een groep. Ik zie zelf op mijn werk dat wanneer jongeren niet mee kunnen komen dat dit tot lastige situaties kan leiden. Culturele bagage en een sociaal netwerk helpt jongeren om zichzelf te ontwikkelen. Een Jongerenraad kan daar ook een goed middel voor zijn.”
Studie biologie in Wageningen
Samuel is opgegroeid in onze gemeente, heeft een uitstap gemaakt naar Wageningen voor zijn studie en woont nu alweer een aantal jaar in de Waldervaart in Schagen. “Ik heb de bachelor Biologie gedaan en daarna de master Bos- en Natuurbeheer. Vervolgens heb ik de lerarenopleiding gevolgden ben ik als biologiedocent gaan werken.” Het ‘groene’ is voor Samuel erg belangrijk. Als raadslid zou hij zich graag gaan inzetten voor vergroening en het verbeteren van de biodiversiteit. “We hebben een divers en uniek landschap in onze gemeente, waar veel aandacht voor moet zijn. Die aandacht heb ik.” Gezien zijn studie biologie komt dit niet als een verrassing.
Tijdens die studie kwam Samuel voor het eerst zelf in aanraking met gemeentepolitiek. In studentenstad Wageningen, die volgens hem in veel opzichten lijkt op Schagen. Maar, al op de middelbare school volgde hij de gemeenteraad: “Mijn vader heeft hier ook in de raad gezeten, dus ik kreeg toen ik op de middelbare school zat al veel mee. We praatten altijd veel over de politiek, thuis maar ook met mijn vrienden. Nadat ik ging studeren ben ik in Wageningen actief geworden voor de Jonge Socialisten, de jongerenafdeling van de PvdA. Dat was een hele leuke eerste kennismaking met de lokale politiek, maar toen er verkiezingen waren kon ik me het qua tijd ook niet permitteren om me daadwerkelijk kandidaat te stellen.”
Tijd voor de raad
Nu is dat anders. Samuel is gesetteld in Schagen, heeft het enorm naar zijn zin op zijn werk en voelt zich klaar om nu een bijdrage te gaan leveren aan de politiek. Het was voor hem een aangename verrassing dat hij meteen op plek twee van de kieslijst kwam te staan: “Ik ging er open in en had eigenlijk verwacht misschien eerst nog op de achtergrond mee te draaien, maar het bestuur en de leden waren erg enthousiast. Nu komt de gemeenteraad toch wel heel dichtbij en ik heb er erg veel zin in.” Samuel is zich al druk aan het inlezen in de stukken en organiseert binnenkort zijn eerste politieke bijeenkomst voor de PvdA, over de natuurontwikkeling van het Schagerwad.
Het kost veel tijd, het werk van een raadslid. Wanneer Samuel in de raad komt zal hij waarschijnlijk wat minder gaan werken, dat is nu eenmaal nodig om een goede invulling te geven aan de functie van volksvertegenwoordiger. Vooral de controlerende taak ziet hij als een belangrijke verantwoordelijkheid. Het inbrengen van positieve initiatieven is iets waar hij erg naar uitkijkt. Al met al hoopt Samuel nog wat tijd over te houden voor zijn hobby’s: “Ik hardloop veel door Schagen en ga naar de sportschool. Mijn vriend en ik wandelen graag en zijn graag in de natuur. Vogelen vind ik ook heel leuk, dat blijf ik volop doen. Er zijn hier in de gemeente al meer dan genoeg opties, die moeten behouden blijven.”
Inclusie
Een ander punt waar Samuel zich voor wil gaan inzetten is de aandacht voor de LHBTI rechten in Schagen. “Ik heb zelf een vriend, dus je kunt je voorstellen dat ik dat belangrijk vind. Ik zie bijvoorbeeld de kwestie rondom het regenboogpad bij het station, dat meteen beklad werd. Dat is natuurlijk pijnlijk, maar ik twijfel ook aan de reactie om dan maar een vlag op te hangen. De intentie van zo’n regenboogpad of een regenboogvlag is natuurlijk hartstikke goed, maar ik denk niet dat het de meningen gaat veranderen van mensen die echt gericht een afkeer hebben van homo’s of transgenders.Eigenlijk laten sommige reacties op het regenboogpad dit al zien.”
“Voor verandering is meer nodig, voorlichting bijvoorbeeld. Ik denk zelf ook nog na over manieren om dat straks concreet vorm te gaan geven, er zijn veel opties. Ik zal me niet opwerpen als de redder van de LHBTI ’s in Schagen, maar ik denk wel dat we er meer mee kunnen doen. Op scholen heb jejaarlijks bijvoorbeeld Paarse vrijdag, en soms een actieve Gay–Straight Alliance, maar dat is heel erg afhankelijk van hoe de leerlingen dit zelf oppakken. Als gemeente kunnen we hier wellicht in ondersteunen. Financieel, of door het samenbrengen van groepen die apart van elkaar actief zijn. Bijvoorbeeld de leerlingen van verschillende scholen of andere belangenorganisaties. De gemeente kan op veel manieren een verbindende factor zijn voor de inwoners.”