Eén van de onderdelen van het Schager duurzaamheidsprogramma is de transitievisie warmte. Wat betekent dat? Hieronder een inleiding door de wethouder en de inbreng vanuit de fractie:
Inleiding Hans Heddes
Eind 2021 leveren wij een routekaart op, waarmee elke inwoner van een wijk, kern of dorp kan zien wanneer zij of hij van het gas af kan gaan qua verwarming.
Tevens wordt dan aangegeven wat de meest voorhanden manier in de buurt is om je huis te verwarmen. Op dit moment wordt het plan van aanpak gemaakt en dit zal nog bijgeslepen moeten worden.
Een externe partij met ervaring in het maken van een dergelijke visie zal via een onderhandse aanbesteding de opdracht krijgen. We hebben de mogelijke partijen al gepolst of ze genoeg tijd hebben om dit te doen, want elke gemeente is hier op dit moment mee bezig.
Inbreng Vera van Vuuren
In de oordeelsvormende vergadering over de transitievisie warmte sprak Vera van Vuuren namens de fractie van de PvdA. Hieronder een weergave van haar inbreng:
De PvdA waardeert het dat er nadruk wordt gelegd op energiebesparing, de no-regret maatregelen die elk woningeigenaar kan gaan doen. In het proces worden bewoners, bedrijven en stakeholders zoals dorpsraden en energie coöperaties er goed bij betrokken .
Als PvdA zijn we zeer geïnteresseerd hoe de inwoners al nadenken over energiebesparing- isolatiemaatregelen en over de maatregel om al van het aardgas af te gaan. We willen ook zelf naar de bewoners toe gaan in de verschillende kernen om hierover het gesprek aan te gaan.
We willen als PvdA deelnemen aan de Duurzame Huizen route en al laten zien wat we doen op het gebied van verduurzaming van onze woningen en ook oproepen dat onze leden en andere inwoners van de gemeente Schagen dit gaan doen.
Het is een politieke kwestie om als gemeente te zorgen dat de bewoners goed betrokken zijn bij het opstellen van de transitievisie en dat het niet alleen sec we om een technische oplossing gaat, maar ook om een sociaal maatschappelijke. Worden de laagste inkomens niet extra belast?
Als raad hebben we via de enquete aangegeven dat we mee willen werken bij de consultaties van de bewoners. Hoe kan de raad haar afwegingen goed inbrengen in het proces? Of welke manier wordt de raad erbij betrokken?
Indicatief werd aangegeven dat er 670 woningen per jaar van het aardgas moeten gemiddeld, het lijkt de pvda een hoge ambitie als er binnen 10 jaar in 2030 al bijna 10.000 woningen er dan af moeten . 6700 lijkt ons ook al heel wat voor onze gemeente met groot buitengebied. Des te meer van belang dat er hiervoor een goede transitievisie warmte komt en vervolgens duidelijke wijkuitvoeringsplannen.
Hans Heddes en Vera van Vuuren