Op bezoek bij GP Burger Bloembollen

28 september 2023

In de gemeente van Schagen bruist het van de energie, en dan hebben we het niet alleen over het dagelijkse leven, maar over duurzame energie-initiatieven die opkomen.

Afgelopen vrijdag 22 september organiseerde de CDA en de PvdA een gezamenlijke bijeenkomst voor raad en geïnteresseerden over de duurzame ontwikkelingen die gaande zijn bij een gangbaar bollenbedrijf. Het doel was meer inzicht te krijgen in wat er al gebeurt, en waar aan gewerkt wordt.

We waren op bezoek bij G.P. Burger Bloembollen in ‘t Zand. Een brede vertegenwoordiging vanuit de raad, het college en andere geïnteresseerden waren aanwezig.

Jesper Zuurbier was een van de sprekers. Jesper is ondernemer in energie bij Grid-On, uw-Stroom en eigenaar van Kolksluis Solar (’t Zand). Hij sprak vanuit zijn kennis en ervaringen over duurzame energieopwekking in de agrarische sector.

Tijdens zijn betoog, en ook later tijdens de vragen die gesteld werden, ging het vooral over energieopwekking en het gebruik en belang van batterijen. Tijdens de zomer werken zonnepanelen prima, maar in de avonduren en zeker ook in de winter zijn deze simpelweg minder effectief. Batterijen bieden hierbij een uitkomst. Een batterij, van het type dat bij Burger Bloembollen te vinden is, heeft een opslagcapaciteit van ongeveer 1/3de jaarlijkse energiebehoefte van een doorsnee huishouden.

Naast dat je met behulp van batterijen je zonnepanelen nuttiger kan inzetten, ben je als bedrijf ook onafhankelijker van de energieprijs fluctuaties. Maar ook bijvoorbeeld van de problemen die nu spelen rond de netcongestie. In de Kop van Noord Holland is het elektriciteitsnet zo goed als “vol”, en kan er weinig elektriciteit afgenomen en teruggeleverd worden aan het net.  Daarnaast is het natuurlijk ook een goede kostenbesparing!

Er werd ook gesproken en doorgevraagd over pilots en experimenten die momenteel gaande zijn bij andere agrarische bedrijven. Bijvoorbeeld om extra stroom te gebruiken om waterstof op te wekken. Of de stroom om te zetten in thermische energie. Beide toepassingen staan nog in de kinderschoenen, maar zeker waterstof kan in de toekomst waarschijnlijk veel bereiken voor de industrie. Denk aan toepassingen met het aandrijven van bedrijfsvoertuigen of andere machines. Er is ook gesproken over andere pilots zoals Kennemerwind. Een energiecoöperatie die niet alleen energie levert, maar ook een toekomst voorhoudt waarin buren stroom met elkaar delen. Momenteel zijn er echter nog veel wettelijke en praktische bezwaren voor het makkelijk delen van elektriciteit met de directe omgeving.

Voor de gemeente Schagen sprak Mischa Meerburg, de energiestrateeg van de gemeente. Terwijl Jesper vanuit het bedrijfsleven innoveert, werkte Mischa aan het duurzaamheidsprogramma van de gemeente. Schagen heeft uitdagingen: ook wij moeten bijdragen aan de nationale klimaat en duurzaamheidsdoelen. Echter het inzetten van windmolens was niet eenvoudig vanwege eerdere beslissingen van de raad. Alternatieve bronnen zoals biomassa en stadswarmte zijn geen volledige oplossingen. Er wordt dus ingezet op elektriciteit bij bedrijven. Maar met het huidige probleem van netcongestie moest de gemeente innovatief zijn. Mischa zag het belang van lokaal opwekken en opslaan van energie voorlopig als belangrijkste. Samen met regionale duurzaamheidscoördinators en het Centrum voor Innovatie, hoopt Mischa de 400 energie-grootgebruikers van de gemeente stap voor stap te verduurzamen.

Jacques Burger vertelde als laatst dat er naast het gebruik van de zonnepanelen en de batterijen op andere manieren innovatief en duurzaam gewerkt. Stapsgewijs is er steeds meer bijgekomen. LED-verlichting, energiezuinige motoren voor koelcellen en computergestuurde klimaatregeling. Ook gebruikte Burger een innovatief warmtedak om zijn bollen te drogen.

En in deze beweging naar een groenere toekomst was er ook ruimte voor andere duurzame toepassingen, zoals kringlooplandbouw, het gebruik van maaisel als compost en het belang van vruchtwisseling. Tot slot lieten de familie Burger ons het bedrijf en de energiebatterij zien.

In Schagen is het duidelijk: Aan duurzaamheid wordt hard gewerkt. En net zoals Jacques Burger komen we stap voor stap bij een duurzame samenleving.