“Democratie mag best wat kosten.”
Jan Schrijver is de huidige fractievoorzitter van de PvdA in Schagen en staat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op plek zeven van de kieslijst. Een stapje terug dus, een keuze die Jan bewust heeft gemaakt: “Ik ben op een leeftijd gekomen waarvan ik vind dat je dan niet meer voorop moet lopen. Het is goed als jongere mensen een kans krijgen om het stokje over te nemen, je moet binnen een partij ook afwisselen.”
Fractievoorzitter in de coalitie
Daarnaast is hij blij met het feit dat de lijst dit keer aangevoerd wordt door een vrouw: “Binnen onze partij hebben we het daar al vaker over gehad, en het is heel goed dat die kans er nu was. Vera van Vuuren, de nieuwe lijsttrekker, heeft al veel ervaring opgedaan en het is heel erg leuk dat zij nu voorop mag lopen.” Daar wil ik haar van harte bij steunen in de campagne. Het fractievoorzitterschap is volgens Jan best intensief, zeker omdat de PvdA in de coalitie zit: “Het maakt dat je op meerdere plekken actief bent. Je hebt niet alleen met je eigen fractie te maken, maar ook met de coalitiepartners. Ik heb er heel veel van geleerd.”
“Ik heb het altijd een hele prettige samenwerking gevonden, met JESS en het CDA. Als PvdA kunnen we via de wethouder en de rol in het college natuurlijk op een veel bredere manier politiek bedrijven. Ik ben er trots op wat we met onze drie zetels in de raad en binnen het college hebben bereikt. Wethouder Hans Heddes heeft het erg goed gedaan op het gebied van duurzaamheid. In de gemeente Schagen is biodiversiteit nu een bekend begrip geworden en dit wordt steeds zichtbaarder in de groene omgeving. De Regionale Energie Strategie begint duidelijk vorm te krijgen en steeds meer inwoners voelen zich daarbij betrokken via het participatie traject. Wel is er nog altijd een inhaalslag nodig als het gaat om het onderhoud van de wegen en de fietspaden
Woningmarkt
Volgens Jan is het belangrijkste dossier nu misschien wel de woningbouw. Dat blijkt in ieder geval het meeste te spelen bij de inwoners. De PvdA heeft veel ideeën en oplossingen voor de kwestie, en het zou dan ook mooi zijn als de partij een wethouder op die portefeuille mag leveren: “Ik hoop heel erg dat we dat dossier een keer krijgen, maar dan moeten we als partij echt meer stemmen krijgen om hier de wethouder voor te mogen leveren.”
Binnen de PvdA zijn er veel kandidaten die zich hard willen maken voor woningbouw, voor Jan is het niet zijn primaire focus. “Ik vind sociale woningbouw door woningbouwcoöperaties het allerbelangrijkste. Het aantal mensen dat een huis kan kopen wordt steeds kleiner. Er worden allerlei ideeën geopperd, maar vaak zijn die financieel gezien lastig. Grootschalige woningbouwprojecten zijn dan vaak het meest efficiënt. Gelukkig is de verhuurdersheffing recentelijk afgeschaft, waardoor meer sociale woningbouw mogelijk is.
Links en sociaal
Jan is zelf ondernemer en eigenaar van biologisch-dynamisch tuindersbedrijf De Lepelaar. Vanzelfsprekend heeft hij veel affiniteit met de landbouw, maar ook met de groene kant van de PvdA: “Dat vind ik zeker belangrijk, al heb je bij landbouw vooral te maken met Europese en landelijke wetgeving. Als gemeente hebben we daar niet zoveel zeggenschap over.” Op gemeentelijk niveau kunnen wel beslissingen worden gemaakt over de bestemming van landbouwgrond. Zo komt het dossier woningbouw toch ook weer terug, want hoe deel je de beschikbare grond in? “Het wordt steeds moeilijker om gronden te verwerven. Voor agrariërs, maar ook voor de gemeente. Toch denk ik, als agrariër, dat je er niet aan kan ontkomen dat er meer landbouwgronden gebruikt moeten worden voor woningbouw. Wonen is een recht van iedereen, dat moet voor gaan.”
Het sociale gaat voor, daar is Jan duidelijk in. Hij komt uit een nest van ondernemers. Naar eigen zeggen paste de situatie waarin hij opgroeide meer bij een partij als de VVD, dat zou je tenminste verwachten. Toch is hij opgegroeid in een familie die altijd bezig was voor anderen: “Het was altijd eerlijk delen. Ik zou mezelf niet prettig voelen als ik het goed zou hebben maar een ander niet. Dat sentiment hebben wij altijd gehad. Ik zit nu acht jaar in de gemeenteraad, en ik moet zeggen dat ik eigenlijk steeds linkser ben geworden.” Er is nog veel te doen op het gebied van eerlijk delen en gelijke kansen voor iedereen.
“Ik kom nu steeds vaker in contact met mensen die het echt moeilijk hebben. In de loop van de tijd ben ik steeds vaker benaderd door mensen uit onze gemeente die met problemen zitten. Ik ben best geschrokken van de problematiek die ik zag bij bepaalde mensen. Daarom is mijn gevoel dat wij als gemeente moet helpen alleen maar toegenomen.” Het individualisme neemt toe en daardoor zie je de solidariteit en gemeenschapszin achteruit gaan, daar maak ik mij zorgen over. Al vanaf jongs af aan wilde hij zich sociaal inzetten, en hij durft zichzelf best idealistisch te noemen.
Idealistisch
“In mijn hart ben ik best wel idealistisch, en optimistisch. Als iets niet haalbaar blijkt probeer ik andere manieren te vinden. Je moet in de politiek heel erg tegen je verlies kunnen, anders wordt je teleurgesteld en pessimistisch. Als ondernemer kijk ik er net zo naar: Je kunt altijd blijven kijken naar de dingen die niet lukken, maar daar kom je niet verder mee. Je moet durven handelen, in de politiek ook.” Terugkijkend op de afgelopen vier jaar concludeert Jan dat er heel veel goed gegaan is, maar ook dingen fout. Dat voorkom je volgens hem ook niet: “Een gemeente is geen onderneming, en zo moet je er ook niet naar kijken. Democratie mag wat kosten want je wilt er zoveel mogelijk mensen bij betrekken om plannen voor de toekomst te laten slagen.
Voor de komende vier jaar blijft het belangrijk om vooruit te kijken. Anticiperen op maatschappelijke veranderingen en inzetten op de jeugd is van belang: “Je moet goed nadenken wat je doet voor de toekomstige generaties en hun welzijn We zijn een progressieve partij, we moeten vooruit blijven kijken, en met een positieve blik. Ik denk bijvoorbeeld best dat we in de komende tien jaar grote stappen kunnen maken op de woningmarkt en om de klimaatsverandering te stoppen.”
De komende vier jaar
Welke rol de PvdA op lokaal niveau daarin gaat vervullen zal na de verkiezingen moeten blijken: “Ik hoop natuurlijk dat de kiezer ons steunt en dat ze gezien hebben hoe we ons de afgelopen vier jaar hebben ingezet als een progressieve partij. We blijven ons inzetten voor de lokale inwoners, maar hebben oog voor de grote thema’s als klimaatverandering, de woningmarkt en noem maar op. Natuurlijk hoop ik dat ons linkse geluid goed vertegenwoordigd mag blijven in Schagen.” Jan weet ook nog niet wat zijn zevende plek op de lijst hem zal brengen: “Ik gun het de andere kandidaten enorm, een plekje in de gemeenteraad. We zijn op de eerste plaats een collectief, maar ik hoop dat de PvdA heel veel stemmen gaat krijgen bij de komende verkiezingen en dan wil ik mij best nog een aantal jaren inzetten voor het belang van de inwoners van de gemeente Schagen.