Onze kandidaat #5: Hans Heddes

7 maart 2022

“We moeten zorgvuldig omgaan met ons landschap”Wethouder Hans Heddes staat als vijfde op onze kieslijst. Hij is sinds 2001 betrokken bij de PvdA, nadat hij door voormalig burgemeester Gerrit Westerink was benaderd. Westerink was toen wethouder en vijf jaar later zou ook Hans dat worden. Als bestuurder heeft Hans zich de afgelopen vier jaar beziggehouden met de portefeuille duurzaamheid en infrastructuur.

Drie keer eerder was hij lijsttrekker van de partij, maar die positie laat hij nu graag aan anderen. “Na een periode als wethouder is het een uitdaging om weer in de raad te gaan zitten. Dat heb ik eerder gedaan, maar dat was vlak voor de gemeentelijke fusie, dus ontstond er een hele andere situatie. Daar was de opdracht eigenlijk om van drie fracties één te maken. Nu ben ik vooral als wethouder beschikbaar, maar het ligt ook aan de steun die we krijgen.”

Verbinder

“Er waren toen bij de fusie drie bloedgroepen, en dossiers uit drie verschillende gemeenten. Als fractievoorzitter heb ik daar één geheel van gesmeed.” Hans ziet zichzelf als een verbinder en een teamspeler.  “Ik heb ook tegen burgemeester Marjan van Kampen gezegd: Als ik in het college zit halen we de eindstreep met alle manschappen. Dan zullen er geen wethouders vroegtijdig opstappen en op wachtgeld gaan zitten. Tot nu toe is dat ook steeds gelukt.”

Als college zit je er dan ook voor het algemeen belang, vindt Hans. Natuurlijk zijn er politieke verschillen, maar het is in het belang van Schagen dat die verschillen niet leiden tot een bestuurlijke impasse. “Ik behoed mijn collega’s voor lastige situaties en we hebben binnen het college een cultuur gecreëerd waarin iedereen dat doet. We hebben er als gemeente niks aan wanneer het college valt, en als Partij van de Arbeid ook niet.”

Samen besturen

Om het belang van de PvdA in het college te vertegenwoordigen is volgens Hans dan ook geen lastige opgave. Wanneer je een coalitieverbinding aangaat doe je het vanaf dat moment samen: “We hebben met deze drie partijen onze handtekening gezet onder het coalitieakkoord en dat voeren we zo goed mogelijk uit. Daarin staan ook de wensen van de PvdA, dus het is ook ons partijbelang dat de coalitie niet uit elkaar valt.”

Het is ook van groot belang dat de PvdA mag meebesturen. Hans heeft zelf nog nooit in de oppositie gezeten en verkiest het wethouderschap boven een plek in de raad. De uitvoering ligt hem het beste. “Als je in de oppositie zit kunnen je speerpunten eigenlijk vier jaar de ijskast in, dat is zonde van alle inzet.” Volgens Hans maakt het aantal stemmen dat je als partij krijgt daarin minder uit: “Door onze deelname aan het college hebben we, ondanks dat we de afgelopen periode maar drie zetels hadden, alsnog heel veel kunnen bereiken.”

Sociaal beleid

Gezamenlijk besturen dus, maar toch onderscheidt de PvdA zich van de andere coalitiepartijen: “In het sociaal domein en op duurzaamheid, daar zijn wij veel verder in. Dat moet bij hen nog tot ontwikkeling komen, laat ik het zo zeggen. Alle partijen hebben het over wonen, meer huizen bouwen, dat vinden wij ook, maar daarnaast hebben wij veel meer aandacht voor de duurzaamheidsaspecten en de sociale minima.”

Ten aanzien van die laatste groep heeft Hans een concreet plan voor de komende raadsperiode: “Ik heb gevallen gezien van mensen met een uitkering die bijvoorbeeld een zorgbonus ontvangen en vervolgens worden gekort op die uitkering. Dat vind ik niet eerlijk. Wij willen daar iets aan gaan doen door deze mensen ruimte te geven om bij te verdienen zonder dat zij gekort worden.” Daarnaast zou Hans meer aandacht willen besteden aan Probedrijven, waar mensen met moeite op de arbeidsmarkt een plek om te werken krijgen. Vooral de verbinding met de reguliere arbeidsmarkt kan verbeterd worden.

Infrastructuur en duurzaamheid

De PvdA heeft daarnaast een duidelijke visie op de manier waarop de infrastructuur binnen onze gemeente wordt ingericht. Met Hans als wethouder op deze portefeuille is er veel bereikt: “Ik ben zelf geograaf, dus ik kijk door een specifieke bril naar onze openbare ruimte en de verandering daarvan.” Ontwikkelingen waarbij het landschap in grote mate verandert zijn volgens Hans niet uniek: “Je ziet door de geschiedenis heen dat wij als mensen zelf dingen ondernemen die ons landschap ingrijpend veranderen, denk bijvoorbeeld aan de turfwinning in de Vinkeveense Plassen.”

“De wijze waarop sommige gemeenten omgaan met het plaatsen van windmolens en andere bedrijvigheid brengt een zelfde soort ingrijpende verandering met zich mee. Kijk naar onze buurgemeente Hollands Kroon; ik wil echt behoeden dat we op die manier omgaan met het landschap in onze gemeente. Dat soort grootschalige projecten is niet wenselijk. Natuurlijk zijn wij voor windmolens, je kunt er best een aantal kwijt en deze mooi inpassen in het landschap, maar geen honderd.”

“Het mooiste is natuurlijk als we de energietransitie, die heel belangrijk is, kunnen bewerkstelligen met projecten die draagvlak hebben onder de inwoners. Buurtschappen die windmolens willen neerzetten moeten daarvoor bij de gemeente kunnen aankloppen. Dan dragen zij zelf de lasten, maar krijgen zij ook de baten.” Hans zegt daarbij dat bedrijven die grote windparken willen bouwen in de gemeente bij de PvdA aan het verkeerde adres zijn. “Wij ondersteunen liever onze eigen inwoners die geen geld hebben om te verduurzamen. Als gemeente moeten we ook actief bijdragen om energiearmoede tegen te gaan. Daarbij zouden er vanuit Den Haag middelen beschikbaar moeten komen.”

Draagvlak en publiek debat

Draagvlak bij de inwoners is belangrijk en het is niet vanzelfsprekend. Communicatie tussen inwoners en de politiek is essentieel en Hans is altijd benaderbaar, open voor een gesprek. Toch gaat het ook wel eens de andere kant op: “Door sociale media is het publieke debat veranderd. Ik lees ook lang niet alles meer, online. De krant nog wel, daar is het vaak nog schappelijk. Want, als je een brief stuurt naar de krant, dan ga je daar even voor zitten, je denkt er over na. Op sociale media roepen mensen alles wat in hun opkomt en soms gaat dat te ver.”

De menselijkheid lijkt een beetje weg, door de online kanalen. Als Hans iemand tegenkomt op de markt zijn de gesprekken altijd positief, of tenminste opbouwend. “Ik heb veel aanspraak en ik probeer ook regelmatig in alle dorpen te komen. Ik denk dat mensen mij best weten te bereiken, maar dan moeten ze me ook willen benaderen. Ik doe zoveel mogelijk om de afstand die er misschien toch is te verminderen. Dat doe ik niet alleen voor onze eigen kiezers, maar voor alle inwoners van de gemeente Schagen.”

Volgens Hans heeft de coronapandemie het wel lastiger gemaakt. Al met al blijft hij zijn werk als wethouder enorm leuk vinden: “Het plezier om hier te mogen werken is een stuk groter dan de rancune die sommige mensen hebben. Zolang ik eenieder recht in de ogen aan kan kijken en kan staan achter de besluiten die ik neem heb ik ook geen moeite met negatieve reacties.” Ook al vraagt het wethouderschap dus enorm veel, blijft hij positief. “Je staat altijd aan, het gaat altijd over werk, maar dat gaat bij mij ook vanzelf. Als ik op vakantie ben kijk ik ook hoe de fietspaden daar erbij liggen”, lacht Hans