Inhaalslag gewenst voor betaalbare woningen

Door Mirjam van Musscher op 24 november 2020

Het fundamentele grondrecht op betaalbaar wonen staat onder grote druk. Er is jarenlang te weinig gebouwd. Daardoor zijn er grote tekorten aan woningen voor starters en middeninkomens, aan betaalbare huur- en koopwoningen en aan woonvormen voor ouderen. PvdA Schagen wil dat er nu een inhaalslag gemaakt wordt om daar wat aan te doen.

Minimale aantallen onvoldende

Bij de aanvang van deze raadsperiode zijn er heldere afspraken in het coalitieprogramma gemaakt. In kleinere bouwprojecten gaan we minimaal 30% en in grotere projecten minimaal 40% sociale woningen bouwen. Deze minimale aantallen zijn ook gerealiseerd, maar het blijkt niet voldoende te zijn.

De voorbeelden zijn bekend. Schaarste drijft de prijzen op, piepkleine appartementjes gaan al weg voor prijzen boven de € 200.000,-. Bij nieuwbouwprojecten zijn de betaalbare kavels als eerste verkocht en is deoverinschrijving groot. Wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn nog steeds veel te lang. Een rondje op Funda leert dat er onder de € 200.000,- nauwelijks iets te koop is in de gemeente Schagen.

Op maximaal inzetten

De PvdA nodigt de wethouder uit om stappen te zetten om meer betaalbare koop- en sociale huurwoningen te realiseren. In plaats van uit te gaan van het minimum aantal betaalbare huizen willen wij dat er maximaal opbetaalbaar bouwen ingezet wordt.

Bij nieuwe projecten zoals de Vesdolocatie in Schagerbrug of de locatie Bogtmanweg in Tuitjenhorn is de gemeente eigenaar van de grond. Niets staat ons als gemeente in de weg om op dergelijke locaties méér dan 40% betaalbare huizen te realiseren.

Met ontwikkelaars zal het gesprek harder gevoerd moeten worden om het aanbod beter te laten aansluiten bij de grootste behoefte. Om meer betaalbare woningbouw mogelijk te maken zou ook incidenteel van de maximale bouwhoogte van 4 lagen afgeweken mogen worden.

Ook voor senioren

Naast woonstarters zijn daarbij ook senioren geholpen. De mogelijkheid om van een te groot geworden huis naar een betaalbaar alternatief te kunnen verhuizen zorgt voor doorstroming. De behoefte aan een passend huis voor empty nesters wordt door de aanstormende vergrijzingsgolf alleen maar groter, daar moet nu serieus werk van worden gemaakt.

Blijvend betaalbaar

Maar een betaalbaar huis moet ook betaalbaar blijven.Dat het niet na éénmaal doorverkopen alweer in prijs omhoog schiet. Daarom wil de PvdA Schagen dat er gezocht wordt naar een goede manier om huizen ook in de toekomst betaalbaar te laten blijven.

In gesprek met de wethouder

De PvdA Schagen wil met de wethouder en andere partijen in gesprek gaan hoe er maximaal ingezet kan worden op betaalbare woningbouw. Wat de PvdA betreft gaat het dan vooral over het aanpassen van de verdeling in duur/midden/goedkoop en de mogelijkheden om huizen ook in de toekomst betaalbaar te laten blijven.

 

Foto: grond aan de Bogtmanweg in Tuitjenhorn. Geschikt voor betaalbare woningbouw (eigen foto).

Mirjam van Musscher

Mirjam van Musscher

Meer betaalbare huizen, dat is waar Mirjam zich hard voor wil maken. Er kan niet zoveel meer nieuwgebouwd worden en dan moet er vooral gebouwd worden waar de grootste behoefte aan is. Dat zijn met name starterswoningen en huizen voor kleine huishoudens. Groepen die zelf het bouwen willen inkopen en daarmee kosten kunnen besparen mogen

Meer over Mirjam van Musscher