Cultureel project Kobus Kool.
Aftrap Kobus Kool
Woensdagmiddag 24 april ’13 was de aftrap van het cultuur erfgoedproject voor groep 5/6 van de basisscholen in de voormalige gemeente Harenkarspel. Het vond plaats in het dorpshuis AHOJ in Tuitjenhorn. Dit project heeft de naam Kobus Kool gekregen. Ook de website, gemaakt door Hein Hooiveld, werd gelanceerd.
Alle 7 basis scholen hebben dit project omarmd en gaan er lessen aan wijden. De website geeft onderwerpen om te gebruiken en onderwijzers kunnen er ook tips op kwijt voor anderen.
De bijeenkomst begon met de start van de website.
Er is een boekje geschreven over wat Kobus Kool meemaakt, geschreven door Marian en Claudia Hooiveld en geïllustreerd door Karin Brinkman. Hieruit werd een stukje voor gelezen.
Presentaties basisscholen
Daarna presenteerden de verschillende scholen een act die betrekking heeft op dit project.
De Sint Barbara (Tuitjenhorn) deed zang en dans o.a. het liedje Drikkus man, de schoenlapper.
De Zwem ( Sint Maarten) presenteerde een fotoquiz. Van foto’s van gebouwen of een straat uit Sint Maarten is een speurtocht gemaakt.
De Regenboog (Stroet) had een taalquiz. Het begon met een verhaaltje in het Nederlands en dat werd dan vertaald door Ina Eilander in het Westfries. Daarna moest van Westfriese woorden de betekenis geraden worden. Er werden telkens twee mogelijkheden geboden met daarbij voor oplossing a: petje op en voor b: petje af.
De Doorbraak (Warmenhuizen) deed gedichtjes in het Nederlands en dan in het Westfries.
De Torenven (Warmenhuizen) presenteerde een muzikaal intermezzo, ook op zijn Westfries.
Petje op, petje af
Na de bijdragen van de scholen werd het spelletje petje op, petje af gespeeld met de zaal. Dus het raden van de betekenis van de West Friese woorden en uitdrukkingen.
Voor dit cultuur erfgoedproject heeft zowel de provincie als de gemeente subsidie verleent.
Ik vond het een leuke informatieve bijeenkomst. Het werd op een voor kinderen aantrekkelijke manier gebracht. Het is mooi dat er met zoveel inzet en enthousiasme kinderen bewust worden gemaakt van de geschiedenis en hun eigen omgeving
Ik heb ervan genoten.
Met vriendelijke groet,
Marjanne Janssen.