Algemene beschouwing Kadernota 2020

26 juni 2019

De fractie van de PvdA Schagen heeft de algemene beschouwingen op de Kadernota (Nota van Uitgangspunten) 2020 in beeld en geluid vormgegeven.

De fractie heeft vervolgens op 26 juni de volgende bijdrage geleverd aan de raadsbrede discussie over de rode cijfers van de Kadernota:

“Met veel plezier heeft de fractie van de PvdA samengewerkt aan onze eerste termijn. Een bloemlezing van onze zorgen en wensen in beeld en geluid (zie hierboven voor het resultaat).
Maar daarin zijn we niet volledig geweest:

We hebben het bijvoorbeeld niet gehad over een dalend weerstandsvermogen.
Of over de achterstand in het onderhoud van ons openbaar gebied.
Of over de dreigende tekorten bij de WMO.
En dat we nog steeds kinderen in armoede zien opgroeien in Schagen.

Hoe onwaarschijnlijk is het dat we in een tijd van economische meewind als gemeente toch in de rode cijfers raken.

Samengevat is onze grootste zorg: het gebrek aan grip op de kosten van ‘basis op orde’ ‘jeugdzorg’ en de ‘wmo’

U vraagt ons richting te geven in uw kadernota. Maar aan welke knoppen kunnen we eigenlijk draaien? En willen we dat wel?

Gaan we korten op de uren van ons wijkteam?
Moet de drempel omhoog om in aanmerking te komen voor een voorziening?
Laten we wachttijden in de jeugdzorg oplopen door te temporiseren?
Laten we het onderhoudsnivo van ons openbaar gebied toch weer verslechteren door zaken uit te stellen?

Nee, dat wil de PvdA niet.

Gaan we dan de kaasschaaf methode hanteren? Kan er nog ergens lucht uit de begroting worden gehaald? Zijn er ambities waar we nog eens goed naar moeten kijken? Hoe zit het met alle PM posten?

Wij hebben als PvdA de behoefte om hierover verder in gesprek te gaan om een sluitende en solide begroting in november te kunnen vaststellen.
Wat ons betreft hoeft het niet zo te zijn dat daar waar tekorten oplopen ook de bezuinigingen moeten worden doorgevoerd.

We willen grip krijgen en kunnen op basis van wat nu voor ligt geen richtinggevende uitspraken doen. We hebben meer van u nodig dan we nu hebben en we nodigen u uit om ons die inzichten te verschaffen voordat we de begroting gaan vaststellen.”

Na de discussie over de kadernota is unaniem door de gemeenteraad besloten om na de zomer met elkaar – op basis van verbeterde inzichten vanuit de organisatie – een integrale afweging te maken en pas dan te bepalen wat prioriteit heeft en waar we kunnen bezuinigen.