Algemene beschouwingen 2022

11 november 2021

Jan Schrijver sprak de volgende algemene beschouwingen uit over de begroting 2022:

Inleiding en vooruitblik

Er zijn twee hele belangrijke thema’s die de afgelopen jaren heel vaak aan de orde zijn geweest en die meerdere malen het politiek debat hebben gedomineerd in de gemeente Schagen en dat is de klimaat crisis en de crisis op de woningmarkt. Deze twee vraagstukken kunnen zeker niet meer opgelost worden door het huidige college maar vragen wel om een lange termijnvisie.
Wat betreft de PvdA hopen wij dat het nu zittende college zijn uiterste best zal blijven doen om een bijdrage te leveren aan deze twee grote vraagstukken tot de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022. De klimaat crisis en de crisis op woningmarkt vraagt om een lange termijn visie waar de PvdA zich actief voor zal blijven inzetten. Het gaat om het voortbestaan van de Aarde, vluchten kan niet meer. Het gaat om onze kinderen die een veilige plek verdienen om te leven met een dak boven hun hoofd.
Het beheersbaar maken van de klimaatsveranderingen zal grote offers van ons verlangen maar hoeven ons niet ongelukkiger te maken.

Een rijksoverheid die het te vaak laat afweten

Als gemeente Schagen zijn we financieel voor 80 procent afhankelijk van de uitkeringen uit het gemeentefonds en in beperkte mate kunnen we bv via de OZB belasting  of toeristenbelasting onze eigen inkomsten bepalen. Het takenpakket van de gemeente is de laatste 10 jaar behoorlijk verzwaard maar helaas zijn de uitkeringen niet meegegroeid. Een duidelijk voorbeeld is de jeugdzorg die nu toevertrouwd is aan de gemeente, maar wel met een bezuinigingsopdracht. Het gaat om onze jongeren en die mag je niet in de steek laten, wat in de praktijk betekent dat het veel meer geld kost dan de rijksoverheid ons heeft toebedeeld.Voor meerdere gemeenten is het nu een grote puzzel geworden en levert het grote tekorten op voor de begroting. De coronacrisis heeft er ook nog extra voor gezorgd dat de gemeente een extra takenpakket er bij had gekregen om veel bedrijven en ZZP ers te helpen door de crisis te komen. De NOW regeling de TOZO en de TONK regeling enz. hebben er voor gezorgd dat de samenleving nog redelijk kon functioneren. De PvdA heeft grote waardering voor de manier waarop ons ambtelijke apparaat dit voor onze burgers heeft uitgevoerd. Via het sociaal domein zijn alle ouders die zijn getroffen door de toeslagaffaire in onze gemeente opgespoord en waar mogelijk geholpen. Ook dit verdient een groot compliment.

Belangrijke thema’s voor de komende jaren:

Sociaal domein

  • Ondanks de financiële problemen die de gemeente Schagen heeft vindt de PvdA dat de kinderen in armoede maximaal geholpen moeten worden en dat zelfs bij vermoedens van armoede de gemeente proactief dient te handelen. Waar mogelijk mag het kind pakket uitgebreid worden, zeker als het om lesmateriaal of schoolboeken gaat.
  • Een op de 10 kinderen leeft in armoede, dit betekent dat ze soms zonder eten naar school gaan. Hier ligt een belangrijke taak voor de wijkteams in samenwerking met de schoolleiding.
  • Als PvdA maken wij ons ongerust over het drugsgebruik onder jongeren zowel op school als in het uitgaansleven, wij zijn van mening dat het preventiebeleid onvoldoende helpt en de GGD daarin te kort schiet.
  • Ouderen verdienen onze permanente aandacht. We zijn er als PvdA trots op dat we dementie vriendelijke,” gemeente zijn. Waar mogelijk moeten wij ons best blijven doen de ouderen actief te blijven betrekken bij de samenleving.
  • In kernen waar geen actief ouderen beleid is, juicht de PvdA huiskamer projecten toe. De DOP in Petten is een voorbeeld van samenkomst in een dorp waar verder geen voorzieningen voor ouderen zijn. Er is een actief ouderen beleid noodzakelijk omdat deze groep de komende jaren sterk zak groeien.
  • De PvdA steunt het beleid om een moreel appel te doen op de vermogende ouderen inonze gemeente om zelf hun huishoudelijke hulp te betalen en om hun huis levensloop bestendig te maken, maar veel beter is het als de WMO per wet inkomensafhankelijk gemaakt wordt en dan is den Haag aan zet.
  • Leefstijl is en blijft een zeer belangrijk punt waar onze inwoners over na moeten blijven denken. Niemand kan voorkomen wel eens lichamelijk of geestelijk ziek te zijn, maar over de kennis waar we nu over beschikken kunnen we wel veel voorkomen. Het terugdringen van obesitas lukt nog steeds niet het neemt eerder toe. Het beleid van de GGD werkt dus niet! Het vraagt om een andere discipline en dat is misschien wel het juiste woord. Preventief nadenken over gezondheid vraagt om discipline.

De basis op orde en de infrastructuur

  • Zeker het afgelopen jaar is het zichtbaar dat een aantal wegen en rijwielpaden zijn verbeterd en ook zijn er veel nieuwe bomen langs de weg geplant. Toch zijn er zorgen binnen de PvdA of we in 2028 wel het beoogd resultaat wel hebben bereikt.
  • Er moet nog meer gekeken worden wat er aan de versterking van de biodiversiteit gedaan kan worden. De PvdA ziet graag dat dit meer uitgebreid gaat worden naar de agrarische bedrijven en particuliere tuinen. De gemeente Schagen heeft een mooi voorbeeld gegeven met het kleurrijke bollenplantsoen in de Waldervaart en de prachtige bloemen op de rotondes in onze gemeente. Biodiversiteit bevorderen en veel bomen planten vraagt om meer actie.
  • Inwoners zijn er nog te weinig van doordrongen dat hun bijdrage ook belangrijk is als het om klimaat adaptief denken gaat. Het mag niet alleen bij tegels wippen blijven. Klimaat adaptief denken vraagt om een publieksgerichte campagne.
  • We blijven er op door vragen, wanneer wordt het snelfietspad tussen Schagen en Alkmaar gerealiseerd. We moeten de auto waar mogelijk overbodig maken.
  • PvdA pleit er voor een Zuidelijke randweg tussen de N245 en de N241 aan te leggen en deze onder de aandacht van de Provincie N-H te brengen. Dit om de nieuwe Woonwijk Muggenburg mogelijk te maken.
  • Binnenstad Schagen autoluw maken.

Duurzame gemeente

  • Steeds meer inwoners zijn bereid om hun huis te verduurzamen en hun daken van zonnepanelen te voorzien, daar heeft het duurzaamheidsloket van de gemeente Schagen duidelijk aan bijgedragen. Waar mogelijk ziet de PvdA graag dat dit uitgebreid gaat worden en dat de duurzaamheidslening naar 20.000 euro wordt uitgebreid.
  • In samenwerking met dorpsraden of wijkgerichte aanpak, verduurzamingbevorderen en ondersteunen.
  • De klimaatsverandering dwingt ons ertoe om de fossiele brandstoffen af te bouwen. Onze leefomgeving moet worden verduurzaamd en waar mogelijk circulair ingericht worden.
  • De PvdA is er van overtuigd dat we de klimaat doelen voor 2030 en de klimaat doelen voor 2050 alleen maar kunnen halen als we samenwerken met de omliggende gemeentes. Vluchten kan niet meer. Ook onze gemeente moet doen wat in het belang is van de toekomstige generaties.

Woningbouw

  • Is ons speerpunt voor de komende 5 jaar dat extra inzet van de gemeente nodig is. Zowel sociale huurwoningen als goedkope koopwoningen zijn van groot belang. Het bouwen van kleine betaalbare appartementen en dan liefst in vijf a zes verdiepingen kan de woningnood snel verbeteren. Daarom is 50 procent sociale bouw voor de komende vijf jaar een hele goede optie. Natuurlijk moet er ook ruimte blijven voor vrije kavels en eengezinswoningen. Bij de PvdA telt iedereen mee.
  • Bouw van woningen liefst bij OV knooppunten en waar werkgelegenheid is. Grotere bestemmingsplannen kan een gunstige invloed hebben voor een lagere prijs.
  • PvdA is niet tegen verdichting zoals bij de Denneweg in Callantsoog. Een mooi voorbeeld waar sociale woningbouw wordt gerealiseerd. Ook andere experimenten als wonen op het water van Tiny houses mogen aanbod komen.

Financiën

  • Wij maken ons zorgen over de solvabiliteit van onze gemeente, de reserves gaan achteruit en de inkomsten blijven achter. Dit probleem vraag om discipline ten aanzien van de begroting om verdere problemen te voorkomen.
  • Als PvdA maken wij ons zorgen over de rijksoverheid die veel vraagstukken op de schouders van de gemeente legt maar daar niet de financiële middelen voor verschaft.
  • Onze partij vindt het nu extra belangrijk om zorgvuldig met het tafelzilver om te gaan en gronden en gebouwen die in eigendom van de gemeente zijn bij evt. verkoop voor de juiste marktwaarde te verkopen.

Veiligheid

  • De PvdA maakt zich zorgen over de cybercriminaliteit en vindt het van belang dat dat gemeenten meer met elkaar gaan samenwerken om dit probleem het hoofd te bieden.
  • Helaas wordt er in ons gebied steeds meer illegale drugsactiviteiten aan getroffen in de vorm van kleine productie bedrijven, wij rekenen op een maximale inzet vanuit de veiligheidsregio om dit te bestrijden

Tot slot

Wij realiseren ons dat de gemeente schagen haar werk de afgelopen twee jaar onder moeilijke omstandigheden heeft moeten doen. Er moest veel thuis gewerkt worden en gewoon onderling overleg was vaak niet mogelijk. Ondanks deze handicap is er veel tot stand gebracht en hebben wij er met elkaar het beste van proberen te maken. Hier willen wij de organisatie voor bedanken. Ook zijn we onze coalitiepartners CDA en JESS dankbaar voor de prettige en constructieve samenwerking. Juist in deze moeilijke tijd kwam het er op aan om op de juiste manier met elkaar te communiceren. Afsluiten wil ik het College van Burgemeester en Wethouders bedanken voor wat er van het ambitieuze coalitieprogramma is gerealiseerd in de bijna afgelopen vier jaar.