Mijn gezin en ik wonen heerlijk landelijk in Burgerbrug. Vanuit onze achtertuin kijken we over de weilanden naar de Westfriese Omringdijk.
Genieten
Vooral in deze tijd van het jaar is het extra genieten: alles is weer groen, de koeien lopen weer buiten, gezelligheid van schapen en lammetjes in de wei. We zijn dankbaar dat we op het platteland wonen en niet tijdens de lockdown in een flatje driehoog-achter zitten.
Agrarische sector
In de media hebben de afgelopen tijd veel berichten gestaan over bedrijven die het zwaar hebben door de corona-lockdown. Eén sector miste ik daarbij, namelijk de agrarische sector. Omdat er in Burgerbrug veel melkveehouders zijn, heb ik er een paar gevraagd hoe het met ze gaat en waar ze in de bedrijfsvoering tegenaan lopen.
Nuchter
Gelukkig zijn alle boeren gezond en – nuchter als altijd – laten ze weten dat met of zonder corona het werk gewoon door gaat. Wel worden ook op de boerderijen voorzorgsmaatregelen getroffen: ook hier geldt de anderhalve meter afstand en bezoekers moeten hun handen ontsmetten.
Dalende prijzen
Bij alle boeren wordt de melk gewoon opgehaald en het voer normaal bezorgd. Wel is door gesloten grenzen de export verminderd en dit heeft gevolgen voor de melkprijs en vleesprijzen: kalfjes gaan bijna voor niets weg en de melkprijs is al 3 cent gedaald. Voor veel boeren gaat dit om veel geld en het wordt zorgelijk als de prijzen langdurig zo laag blijven. Alle melkveehouders hopen dat er binnen afzienbare tijd weer verbetering zal zijn.
Het gaat om ons allemaal en iedereen telt mee.