Zijn ze gek geworden in Den Haag

19 februari 2020

Column van Jan Schrijver voor het blad Ekoland.

Door het aanhoudende protest van de gangbare boeren staan de verhoudingen op het platteland en tussen stad en platteland op scherp.

Het grote publiek is gevoelig voor ‘onze boeren, onze voedselmakers’. Driemaal daags goedkoop voedsel, wie wil dat niet? Uitspraken over de Holocaust en dreigementen over nieuwe demonstraties die het Malieveld zullen laten trillen worden met een simpel verzoek om excuses afgedaan.  De radicale actiegroep Farmers Defence Force heeft succes. In Den Haag geldt: hoe groter de mond hoe verder je komt.

De rode loper naar het Catshuis is nu uitgerold voor Aalt Dijkhuizen. Hij is ingehuurd om namens het landbouwcollectief 2,9 miljard aan steun te vragen om de komende jaren de problemen voor de boeren op te lossen. Wat een lef! Dijkhuizen, oud-bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit, is nota bene één van de belangrijkste architecten van het huidige landbouwbeleid. Hij is medeverantwoordelijk voor de grote schade aan de natuur en de huidige impasse.      

De grenzen van de groei van de agrarische sector zijn bereikt. Goede graadmeters zijn de achteruitgang van de bodemvruchtbaarheid en het verdwijnen van de grutto, kievit en scholekster in onze weilanden. De koolplanten in onze omgeving (kop van Noord-Holland) zien soms wit van het vele gif dat erop gespoten is. Geen wonder dat de bijen dreigen uit te sterven!

De huidige stikstofcrisis is een symptoom dat ook nog eens veel te laat door ‘Den Haag’ is onderkend. Kringlooplandbouw is het toverwoord. Maar wat dit precies inhoudt, welk verdienmodel hierbij hoort? Ik maak me grote zorgen over de sommen geld die nu naar de gangbare landbouw gaan, zonder dat dit tot vergroening leidt. Honderden bedrijven worden straks uitgekocht. De overblijvers zien hun kans schoon en breiden uit…

Biologische boeren, die het Haagse concept van de kringlooplandbouw overduidelijk het beste in de praktijk brengen, verdienen steun! Een duidelijk fiscaal en vergroeningsbeleid ten gunste van de biologische en bio-dynamische sector is wel het minste waar Den Haag nu snel mee moet komen.

Zelf blijf ik zeggen: Blijf de Aarde Trouw. De strijd is nog niet gestreden.

 

Jan Schrijver, oprichter van biologisch-dynamisch akker- en tuinbouwbedrijf De Lepelaar in Sint Maarten, voorzitter van Stichting Demeter en fractievoorzitter van PvdA Schagen