Zorg met een gouden randje

Door Jan Schrijver op 18 juli 2018

Op 13 juli jl bezocht de fractie van PvdA Schagen het hospice, aan de Johan Vermeerstraat in Schagen. Marjan Leijen, Harry Piket, Jan Schrijver en wethouder Hans Heddes werden gastvrij ontvangen door Germa Jongejan, coördinerend verpleegkundige van het hospice en bestuurslid Jos de Ruijter.

Gebouw

Aan de rand van een woonwijk ligt het gebouw tegen de groene omzoming van de Nesdijk.
Het is een modern ontworpen gebouw dat prachtig uit komt tegen de groene achtergrond. De opening van het gebouw is nu ruim een jaar geleden en er komen vele aanvragen binnen van mensen die graag gebruik van dit gebouw willen maken en de zorg die daar wordt verleend. In het gebouw kunnen vijf gasten geplaatst worden. De bezettingsgraad is nu ruim 80%, wat aantoont dat dit gebouw en de specifieke zorg die daar bij nodig is voor de gasten aan de behoefte voldoet.

Zorg

De gasten worden 24 uur per dag omringd door professionele hulp in de vorm van gespecialiseerde verpleegkundige hulp. Ook assistentie van een huisarts is daar vrij snel te regelen. Het gaat om terminaal zieke mensen, die ook nog vaak behoefte hebben aan palliatieve zorg. Daar is wel specialistische hulp bij nodig.

Germa Jongejan heeft al 10 jaar ervaring opgedaan bij een zelfde huis in Den Helder. Zij weet als geen ander hoe belangrijk de eerste dag is voor een gast die binnen komt. Het intake gesprek, vertrouwen wekken en het welkom zijn zeer bepalend voor het verdere verblijf.

Vrijwilligers

Om het de gast nog meer naar de zin te maken zijn er 60 vrijwilligers beschikbaar. Zij worden met regelmaat getraind voor dit werk en zijn daardoor in staat om van grote betekenis te zijn. Hulpvaardigheid en een extra luisterend oor zijn daarbij heel belangrijk. Er wordt in dit huis ook door de vrijwilligers gekookt en de gasten mogen hun wensen daarbij kenbaar maken. De mogelijkheid bestaat om op speciale wensen in te gaan, zoals nog even naar zee, een boottochtje of, als de conditie van de gast het toelaat, een bezoekje aan Artis.

Aandacht

Het heeft mij positief verrast aan hoeveel zaken er nog gedacht wordt voor de gasten in het hospice. Er staat een kaars klaar om te branden, met een kleurig bosje bloemen er bij. Ook de panorama-achtige wand, in de vorm van een duin en zee gezicht of bollenveld in de gastenkamers zorgen voor een weids en warm gevoel. Het zijn mooi ingerichte appartementen, waarin veel zorg op maat geleverd kan worden. Aandacht is misschien nog wel belangrijker in een laatste levensfase. Zowel aandacht als de zorg staan hoog genoteerd in deze instelling.

Natuurlijk wordt er ook gedacht aan familie, vrienden of buren. Zij zijn op bepaalde momenten van harte welkom als de gast dit aan kan. Het hospice bestaat nu een jaar en heeft duidelijk bewezen in een behoefte te voorzien.

Dank

Veel dank aan de medewerkers en bestuur dat we zo gastvrij zijn ontvangen en goed geïnformeerd naar huis zijn gegaan.
Wij vinden dit zorg met een gouden randje.

Jan Schrijver

 

 

Jan Schrijver, Harry Piket, Marjan Leijen, Germa Jongejan, Jos de Ruijter

 

Jan Schrijver

Jan Schrijver

Voor de oudere Warmenhuizenaren en omgeving blijf ik de zoon van schipper Schrijver uit de buurt van de Zuiderbrug, maar zelf ben ik nu bekender geworden als oprichter en eigenaar van het biologisch-dynamisch akkerbouw-tuinbouwbedrijf de Lepelaar op het Rijpje, in de omgeving van Sint Maarten. Familie Ik ben geboren en getogen in Warmenhuizen. Getrouwd met

Meer over Jan Schrijver