19 juni 2015

Werkeloze jongeren? Die ken ik niet!

Berend* is een thuiswonende student van 18 jaar. Hij studeert Engineering, Design & Innovation aan de Hogeschool van Amsterdam. Vanaf de leeftijd van 14 jaar heeft hij altijd naast school en studie verschillende banen gehad.

Wat voor werk doe je?

Sinds 4 jaar werk ik op een strandpaviljoen in Petten. Eerst als afwashulp en sinds twee jaar in de bediening. Het is een seizoensbaan van april tot oktober.

Ik verdien ruim boven het minimumloon. Daar bovenop deel ik in alle fooien die worden gegeven. Het is hard werken, mijn baas is streng maar het is heel leuk.

Daarnaast, op zaterdagen, heb ik een baan bij een verpakkingsbedrijf. Dat is ook wit en met een leuk uurloon. Ik werk daar met een aantal van mijn vrienden maar het werk is een beetje saai. Op afroep sta ik ook nog bij een boer in de buurt op het land. Het werk bestaat uit uiteenlopende klussen, afhankelijk van het seizoen. Daar werk ik zwart.

Hoe ben je aan deze banen gekomen?

Dat ging allemaal via via. Ik hoorde dat een vriend van me op het strandpaviljoen uit de afwasploeg wegging. Toen heb ik een mail gestuurd en zijn naam genoemd. Heel snel al kon ik er aan de slag. Bij het verpakkingsbedrijf heb ik een van de chefs gebeld. Dat is een tennismaat van mijn vader. De boer ging via mijn broer, die werkte daar al langer.

Hoe belangrijk zijn deze banen voor je?

Eigenlijk is geld de belangrijkste reden dat ik zoveel werk. Ik heb het geld nodig om leuke dingen te doen, vooral om te kunnen uit gaan en voor vakanties.

Bij de boer kan ik per keer kijken of ik tijd heb om te werken. Op het strandpaviljoen kan ik precies aangeven wanneer ik wel of niet kan. Ruilen is ook altijd mogelijk. Eigenlijk heel prima. Ik moet natuurlijk ook nog gewoon naar school.

Het is ook zo dat ik best veel leer door te werken. Omgang met klanten, verantwoordelijkheid en discipline. Maar dit ga ik natuurlijk niet mijn hele leven doen. Het zijn bijbaantjes. Het echte werk komt straks als ik afgestudeerd ben.

Zijn er banen voor jou wanneer je klaar bent met je studie?

Als ik over drie jaar klaar ben, verwacht ik snel aan werk te kunnen komen. Dat is wat ik hoor over de mensen die klaar zijn met deze studie. Daarbij, ik heb genoeg ervaringen die ik vooral op doe bij mijn werk op het strandpaviljoen. Vooral sociale vaardigheden. Dat helpt straks ook.

Ik zal dan niet meer alleen om het geld werken. Dan ga ik echt iets doen wat ik heel erg leuk vind en waarvoor ik nu studeer.

Je bent een student met 3 banen. Hoe zit dat met je vrienden?

Mijn vrienden studeren ook allemaal. Het varieert van MBO tot universiteit. En zonder uitzondering hebben ze allemaal werk. Heel veel hebben net als ik meerdere banen. Kranten bezorgen, werken bij de boer, vakkenvullen in de supermarkt of iets in de horeca. Dat komt het meeste voor. Ik ken er niet een die geen baan heeft. Er is hier op het platteland echt altijd werk. Ik heb hier nog nooit gehoord van een werkeloze jongere. Ik snap niet dat iemand van mijn leeftijd ongewenst werkeloos kan zijn. Eigenlijk vind ik dat een beetje sneu. Er zal dan wel iets aan de hand zijn met zo iemand, denk ik.

Wat voor tips heb je voor de jongeren die wel werk zoeken?

Ik zou zeggen dat je vooral op mensen moet afstappen. Zoveel mogelijk via je vrienden, bekenden, familie, oud collega’s laten weten dat je een baan zoekt. En niet twijfelen om iemand aan te spreken, te bellen of te mailen. En zo vroeg mogelijk beginnen met bijbaantjes zoals ik. Je handen uit de mouwen steken. Daar leer je veel van, voor later.
*Berend is een gefingeerde naam, de rest van het verhaal is naar waarheid.

Marjan Leijen