11 april 2014

Waarom ik voor het lidmaatschap van de EU ben

In mei verkiezingen voor Europees Parlement, maar Europa…wat moet je ermee?

Op 22 mei zijn er al weer verkiezingen, deze keer voor het Europees Parlement.
Als het aan sommige partijen ligt draaien die verkiezingen uit op de simpele vraag erin blijven of de Europese Unie verlaten.

Enige tijd geleden hoorde ik op Radio1 een chauffeur in het internationale transport klagen.
Vrachtwagen-knipBij iedere grenspassage kreeg hij te maken met andere verkeersregels, maximum snelheden of tolvignetten. Wat zou het volgens hem niet enorm schelen en handig zijn als in Europa de verkeersregels overal hetzelfde zijn. Ik dacht, ja, je hebt een punt maar hoe kunnen we dat voor elkaar krijgen? Niet als elk land zich terugtrekt achter de dijken en zijn eigen boontjes gaat doppen. Zoiets kan alleen tot stand gebracht worden via Europese samenwerking en het afstand doen van onze zeggenschap over de eigen verkeersregels. Toch een punt voor de EU.

Ik kreeg dorst van deze gedacht en nam een glas schoon en helder kraanwater.
KraanwaterDaarbij drong zich de gedachte bij mij op hoe het toch komt dat we in Nederland het beste en goedkoopste kraanwater hebben? Misschien weten sommigen het nog, dat gedoe met de Franse kalimijnen en de lozingen van chemische bedrijven (Sandoz) in de Rijn. Nu wil het toeval dat we ons drinkwater voor het grootste deel halen uit rivierwater van de rivieren die door onze moerasdelta stromen. Dankzij afspraken in de Europese Unie zijn die lozingen in de rivieren beëindigd. Verder bemoeit de EU zich ook met luchtkwaliteit en de hoeveelheden toegestane gevaarlijks stoffen in het milieu. Onze gezondheid wordt voor een belangrijk deel bepaald door afspraken in EU-verband. Weer een puntje.

Ik fiets door onze mooie omgeving. Heel veel agrarische bedrijvigheid die alleen mogelijk is door de inzet van seizoenwerk. Dat is al eeuwen zo, denk aan de Hannekemaaiers.
HannekemaaiersRecent heeft het vrije verkeer van personen, dat in EU verband is afgesproken, er in ieder geval voor gezorgd dat er grote aantallen tijdelijke werkkrachten uit Oost-Europa hier seizoenarbeid kunnen verrichten. Onze agrarische sector vaart er wel bij en behoort nog steeds tot de meest concurrerende in de wereld. En dankzij de landbouwsubsidies worden delen van de agrarische sector op de been gehouden. Allemaal verdiensten van die vermaledijde EU.

Bij de totstandkoming van de EU richtlijnen is het Europees parlement betrokken. Zonder instemming geen richtlijn. Zeer recent voorbeeld is de netneutraliteit op internet en het afschaffen van de hoge roamingtarieven tijdens verblijf in het buitenland. Hé, die EU parlementariërs denken dus ook aan het belang van mij als internet consument.
InternetOverigens wel aardig te weten dat al die regels tot stand komen door overleg en lobbywerk van onze eigen vertegenwoordigers. Onze ministers en staatssecretarissen zitten er zelf bij, maar terug in Den Haag willen ze dat nog wel eens in alle toonaarden ontkennen.

Tot slot, nog nooit in de recente geschiedenis hebben we
een zo lange periode gekend, al bijna 70 jaar, dat een paar grote landen elkaar niet op de slagvelden probeerden uit te moeren. De daaraan voorafgaande 70 jaar vlogen Duitsland en Frankrijk elkaar drie keer in de haren met desastreuze gevolgen.
SlagveldDe EU heeft gezorgd voor verzoening en goede verstandhoudingen tussen de Europese volkeren. Niet verbazend dat er zoveel landen lid van willen worden en dus uitermate vreemd voor ons om er dan uit te willen stappen. Dat we daarvoor een beetje soevereiniteit inleveren is niet zo gek. Dat doen we in feite met elk verdrag dat we afsluiten, ook bijvoorbeeld het VN verdrag uit 1945.

Kortom, stemmen op 22 mei en vooral stemmen op een partij die een warm voorstander is van het lidmaatschap van de Europese Unie. Die EU heeft al veel goeds gebracht en zal dat in de toekomst blijven doen!

 

Fijko van der Laan,

Fractie voorzitter PvdA Hollands Kroon