Jubileumspeld met persoonlijk tintje

3 mei 2022

Beste partijgenoten,

Wegens fysiek ongemak (griep) wat later dan ik van plan was hierbij een nieuw bericht over de voortgang van de collegevorming.

Jubileumspelden PvdA

Zoals bekend heeft ieder nadeel zijn voordeel: ik kan nu ook even stilstaan bij de dag van gisteren, de Dag van de Arbeid. Traditiegetrouw is 1 mei de dag waarop wij onze trouwe leden die al 25 of zelfs 50 jaar lid zijn van onze partij eren met een jubileumspeld en een bloemetje. Dit jaar hadden we maar liefst zes jubilarissen. Vier leden die al de 50 jaar hadden aangetikt en twee van 25 jaar, waaronder onze fractievoorzitter Vera van Vuuren.

Niet iedereen stelt zo’n eerbetoon op prijs en uiteraard respecteren wij dat. In het bestuur hadden wij besloten bij de jubilarissen persoonlijk langs te gaan en voor één van hen was er zelfs persaandacht geregeld. Zodoende kon onze partijgenoot Margreet Stet in de krant vertellen wat haar 50 jaar geleden had bewogen om lid van de PvdA te worden en waarom zij al die lange jaren de partij trouw is gebleven. Een mooi artikel met mooie foto’s van een trotse Margreet was het resultaat. Zie de link: Naar krantenartikel NHD

Samen met secretaris Jan Muntjewerf als chauffeur van de rode PvdA mobiel werd de ‘rode route’ afgelegd en werden de overige jubilarissen bezocht, waarbij wij helaas een jubilaris niet thuis troffen. Kennelijk was er sprake van een misverstand omtrent het tijdstip van bezoek. Deze jubileumspeld is 2 mei uitgereikt. Iedereen was ingenomen met de persoonlijke aandacht. Zie de foto’s.

Coalitie besprekingen

In mijn vorige bericht schreef ik over een eerste verkenning door het CDA als grootste partij, waarbij met alle politieke partijen werd gesproken. Dit heeft vervolgens geleid tot het benoemen van een tweetal informateurs: Sander Lensink van het CDA en Hans Kröger van Jess Lokaal. Ook zij spraken met alle partijen.

Partijprogramma’s werden besproken en vergeleken en na deze ronde brachten zij advies uit. Dit advies luidde: een coalitie van vier partijen, t.w. CDA, Jess Lokaal, Seniorenpartij en PvdA. Een dergelijke coalitie kan steunen op 21 van de 29 raadszetels, waarbij iedere partij een wethouder levert. Er wordt gepleit voor een coalitieprogramma op hoofdlijnen zodat ook de oppositiepartijen een aandeel in een raadsbrede discussie kunnen hebben.

Onze partij is dus uitgenodigd voor de inhoudelijke onderhandelingen. Lensink en Kröger zijn inmiddels tot formateur benoemd.

Van CDA en Jess Lokaal zijn de wethouders kandidaten bekend: Puck de Nijs en Simco Kruijer. Ook onze partij is gevraagd een kandidaat te leveren. Zoals bekend hebben wij besloten tot een selectieprocedure en is een commissie samengesteld die de gesprekken met onze kandidaten zal voeren. Deze gesprekken zullen de komende anderhalve week plaatsvinden en resulteren in een advies aan bestuur en ledenvergadering. Deze procedure loopt dus parallel aan de inhoudelijke  onderhandelingen.

Mijn hoop en verwachting is dat, als alles goed gaat, eind deze maand onze ledenvergadering zich zal kunnen uitspreken over coalitieprogramma en wethouders kandidaat. Houd dus de afdelingssite en de e-mail goed in de gaten voor de uitnodiging van de ledenvergadering.

Met vriendelijke en bovenal sociaal-democratische groet,

Rienk Mud
voorzitter

Waar ben je naar op zoek?