Door Jan Schrijver op 8 maart 2017

Rozen en folders van de PvdA

Op campagne in het dorp Warmenhuizen.

Warmenhuizen maakt sinds 2013 deel uit van de gemeente Schagen. Het is van oudsher een dorp met een aantal zeer grote bedrijven en ook het midden en kleinbedrijf is daar sterk vertegenwoordigd.

Afgelopen zaterdagmorgen hebben Yvar de Nijs en Jan Schrijver op het nieuwe dorpsplein voor de supermarkt van AH rozen en folders uitgedeeld aan het daar winkelende publiek. De morgen begon regenachtig en dat zorgde er voor, dat het langslopende publiek hun waardering uit sprak dat we daar ondanks de regen stonden. Ik moet altijd even moed verzamelen om de mensen aan te spreken, omdat je weet dat je wel eens lelijke opmerkingen zou kunnen krijgen.

Gelukkig viel dit erg mee, de meeste teleurstelling bemerkte ik bij oud PvdA leden, waar van enkelen hun onvrede uitten. Al snel ontdekte ik dat je het gesprek het beste kon open om te vertellen dat het nu weer veel beter gaat met Nederland en dat we uit de crisis zijn geraakt. Dat werd door veel mensen beaamd en een bepaald deel gaf daar de PvdA ook waardering voor. Jeroen Dijsselbloem werd zeker een aantal keren genoemd dat hij het zeer goed heeft gedaan als minister van financiën.

Opvallend was het dat er nauwelijks klachten waren over de zorg, eerder het tegendeel: ,,van we hebben het hier goed en er wordt goed voor ons gezorgd.” Nee de zorgen van de inwoners van Warmenhuizen zijn toch de vele migranten en in hun ogen nog de te hoge werkeloosheid. Ook was er een roep om meer betaalbare huizen en huurhuizen in het dorp te bouwen. Onze partijleider Lodewijk Asscher kreeg wel waardering dat hij zo rustig was gebleven tijdens het interview van Nieuws uur afgelopen vrijdagavond.

Omdat ik een geboren en getogen Warmenhuizenaar ben, krijg je natuurlijk ook te horen hoe ik het in mijn hoofd haal om voor de PvdA te folderen, jij met een eigen bedrijf. Gelukkig was het aantal positieve reacties vele malen groter. Natuurlijk werd mijn broer Nico als PvdA Eerste Kamerlid ook een aantal keren genoemd. Het uitdelen van rozen maakt het werk een stuk gemakkelijker, veel dames zwichten daar voor en natuurlijk vroeg ik na het uitreiken of ze aan de PvdA willen denken. Een bepaald percentage gaat PvdA stemmen en een deel van het winkelende publiek kwam zelfs naar ons toe om dit te bevestigen.

Het was voor mij ook erg leuk om met Ivar de Nijs de PvdA te promoten, ons jongste PvdA lid. De mensen vinden dit leuk en ook de langskomende jongeren toonden daardoor extra interesse. Opvallend enthousiast was een inwoner uit Duitsland. Hij was hier op vakantie en vroeg waarom wij daar stonden. Hij vertelde dat hij lid is van de SPD in Duitsland (onze zusterpartij daar) en dat hij veel vertrouwen in hun nieuwe leider Martin Schulz heeft. Hij was zeer geïnteresseerd hoe het hier in Nederland toe gaat met de verkiezingen. Ik heb hem verteld dat ik het nog altijd erg belangrijk vindt dat er eerlijk gedeeld wordt en dat iedereen behoort mee te tellen.

Internationale solidariteit blijf ik ook belangrijk vinden. En ik ben en blijf een groot voorstander van Europa. We waren het roerend met elkaar eens. Zelfs ook het punt dat de huidige Bondskanselier Angela Merkel het bewonderenswaardig heeft gedaan voor de vele vluchtelingen. Daar moet je denk ik sociaal-
democraat in hart en nieren voor zijn. Het was een van de prettige gesprekken van een campagne dag.

Jan Schrijver PvdA raadslid Schagen.

Redactie:

Vanzelfsprekend is er ook met rozen en folders in andere plaatsen gewerkt.

Zaterdag 4 maart was de PvdA in: Schagen, Dirkshorn, Warmenhuizen, Tuitjenhorn en Petten !

Jan Schrijver

Jan Schrijver

Voor de oudere Warmenhuizenaren en omgeving blijf ik de zoon van schipper Schrijver uit de buurt van de Zuiderbrug, maar zelf ben ik nu bekender geworden als oprichter en eigenaar van het biologisch-dynamisch akkerbouw-tuinbouwbedrijf de Lepelaar op het Rijpje, in de omgeving van Sint Maarten. Familie Ik ben geboren en getogen in Warmenhuizen. Getrouwd met

Meer over Jan Schrijver