4 september 2013

PvdA opruimactie in Callantsoog

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Ook in Callantsoog was op 1 september een opruimploeg  actief, gecoördineerd door Rolf Klant. Verzamelen in De Strandtent.

 Ploeg Callantsoog

We dachten met vijf mensen te werken, maar doordat er 1 ziek was en 1 niet kwam opdagen,  begonnen we met drie mensen: Rolf, Hans Heddes met hond en ik.

Nu zijn wij (mijn zus en ik) helemaal geen strandmensen, dus we waren van te voren wezen kijken waar die Strandtent zich bevindt en hoe lang we onderweg zouden zijn. En ook toen al viel me op: wat is dit strand schoon!

In De Strandtent

 Harde wind

Goed, zondag 1 september: frisjes, heel harde wind, ideaal voor opruimwerkzaamheden. Het is alleen lastig om die grote rode plastic zak in bedwang te houden. En nog moeilijker is het om met een knijper iets op te rapen en het dan in die klapperende zak te kri

jgen: mijn ar

men zijn niet lang genoeg!

We verdelen de breedte van het strand in drieën: ik doe het harde zand en Rolf en Hans het rulle gedeelte. We zijn nog maar net bezig als Jan Muntjewerf zich bij ons aansluit, die de scheiding tussen hard en rul op zich neemt.

Vondsten

Het is verrassend wat je zoal vindt op zo’n opvallend schoon strand. Het blijkt dat dit stuk strand schoon wordt gehouden door o.a. de mensen van de diverse strandtenten. Maar dan nog: plastic flesjes, plastic zakken en tassen, plastic bekertjes, plastic resten van een ballonnenwedstrijd. De mannen vinden ook nogal wat sigarettenpeuken (spoelen op mijn stuk natuurlijk doorlopend weg) en flessendoppen. Ik vind een paar forse stukken visnet, één van wel een meter lang vol met allerlei troep.

Bakstenen

En tot mijn verbazing vind ik een groot stuk baksteen. Als ik me hierover verbaas, legt Jan uit dat die afkomstig zijn van het eerst weggespoelde en in de oorlog door de Duitsers stevig aangepakte Petten. We vinden later ook nog een echt oude, afgesleten steen, volgens Jan uit de tijd van Napoleon.

Gratis kopje koffie van de Zilte Zucht

Resultaten

Als we ver genoeg zijn gegaan en weer bij elkaar komen, blijkt dat we toch vier van die grote zakken halfvol hebben! Verbazingwekkend.

Op de terugweg krijgen we bij de Zilte Zucht koffie aangeboden. Ons haar staat stijf recht op, onze gezichten gloeien en onze lippen smaken zout. Maar toch: het was heerlijk en de moeite waard.

Het is wel jammer, dat na afloop niet de drie ploegen bij elkaar kwamen om de resultaten te vergelijken en even gezellig samen te zijn. Maar ja, een mens kan niet alles hebben……

Prikkers voor hergebruik

De “prikkers” die we van de Partij hadden gekregen en die het nog doen, bewaren we bij het PvdA- materiaal. Misschien kunnen we als PvdA- ers eens meedoen aan zo ’n actie als “Maak uw wijk schoon” of iets dergelijks.

Prikkers en rode afvalzakken: aardige buit op zeldzaam schoon strand

Trouwens: die hond van Hans Heddes was niet zo afgericht dat strandvondsten apporteerde!