Omgevingsvisie onderwerp van gesprek

Door Mirjam van Musscher op 26 november 2021

Onlangs is de Omgevingsvisie besproken in een oordeelsvormende vergadering. De Omgevingsvisie is een soort structuurplan voor de toekomst van de gemeente Schagen. Het was echt een politieke discussie. Aan de reacties van de verschillende partijen was duidelijk de kleur van die partij te herkennen.

De visie is op hoofdlijnen en geeft voornamelijk de waarden en speerpunten weer die belangrijk zijn in onze gemeente. Kort samengevat is alles wat we nu hebben belangrijk en moet er ruimte zijn voor uitbreiding en groei. Niet verrassend dat sommige fracties dat groeiscenario wel best vinden en een andere fractie weer faliekant tegen is. Andere partijen zitten daar zo’n beetje tussenin. En wij dan?

De PvdA pleitte voor concrete aandacht voor de toename van een-en tweepersoons huishoudens, mede door de vergrijzing. De visie is nu erg op gezinnen gericht terwijl de samenstelling van ons huizenbestand echt aangepast moet worden voor de veel grotere en groeiende groep van kleine huishoudens.

We vinden ook dat in de visie groene waarden als biologische landbouw, natuurgebieden, biodiversiteit en het passend in het landschap maken van nieuwe uitbreidingen onvoldoende belicht worden.

Op 14 december wordt de omgevingsvisie in de raad behandeld. We gaan nu amendementen voorbereiden om de visie wat linkser te maken!

Mirjam van Musscher

Mirjam van Musscher

Mirjam van Musscher

Meer betaalbare huizen, dat is waar Mirjam zich hard voor wil maken. Er kan niet zoveel meer nieuwgebouwd worden en dan moet er vooral gebouwd worden waar de grootste behoefte aan is. Dat zijn met name starterswoningen en huizen voor kleine huishoudens. Groepen die zelf het bouwen willen inkopen en daarmee kosten kunnen besparen mogen

Meer over Mirjam van Musscher

Waar ben je naar op zoek?