Nieuwjaarwens van de fractievoorzitter van de PvdA Schagen

5 januari 2022

Nieuwjaarwens van de fractievoorzitter van de PvdA Schagen

Beste Partijgenoten,

Nieuwjaarsdag heb ik samen met mijn vrouw Inge een lange wandeling door de duinen gemaakt en op de terugweg kozen we voor het strand. De golven waren hoog en vielen met geraas uiteen richting strand, de zon begon door de wolken heen te breken en zorgde voor een ongekende kleurenpracht die zijn weerslag vond in de ruwe zee. Het strand is mijn geliefde plek omdat het er nooit hetzelfde is en je de natuur van heel dichtbij kan beleven. Lopend langs het strand dacht ik ook aan onze partij en nam ik mij voor jullie te schrijven over datgene wat is geweest en vooral wat nog gaat komen.

Maar nog belangrijker vind ik dat het ons goed mag gaan met onze gezondheid, dat we een stukje somberheid van ons mogen afschudden in dit corona tijdperk, dat we optimisme moeten blijven uitstralen en dat we als partij een bijdrage kunnen leveren aan een menswaardiger samenleving, een dak boven ons hoofd en een beter klimaat in het belang van de toekomstige generaties.

Fractiegenoten, jullie hebben het mij soms niet gemakkelijk gemaakt, maar dat hoort bij de politiek. Ik heb het een eer gevonden jullie fractievoorzitter te mogen zijn de afgelopen drie jaar. Dank daarvoor.

Terugkijkend op de afgelopen vier jaar, waarin ook onze PvdA aan de coalitie in de gemeente Schagen heeft deelgenomen, wil ik vooral laten weten dat ik daar heel trots op ben. Bestuurlijk gezien zijn er best lastige momenten geweest en zijn er ook fouten gemaakt, maar ik hecht er waarde aan om te zeggen dat er veel meer goed is gegaan dan fout.

Helaas konden we elkaar de afgelopen twee jaar nauwelijks fysiek ontmoeten en zijn de meeste vergaderingen via Teams achter het scherm verlopen. Er zijn binnen de raad ongekend felle momenten geweest waarbij de oppositie naar het wapen van moties van wantrouwen en afkeuring greep.

Onze fractie heeft daar waar het nodig was zijn controlerende taak opgepakt en is succesvol geweest met moties en amendementen om het beleid bij te sturen. We hebben een bijdrage geleverd aan de krachten en tegenkrachten. Gelukkig heeft de coalitie het hoofd koel weten te houden en kunnen wij eensgezind deze vier jaar afsluiten. Ik denk dat de overgrote meerderheid van onze inwoners niet zat te wachten op een crisis binnen het gemeentehuis en al helemaal niet tijdens deze covid pandemie die al ingewikkeld genoeg is.

Onze wethouder Hans Heddes heeft het moeilijk gehad met enkele participatie trajecten.  Het vernieuwen van de wegen aan de Korendijk in Tuitjenhorn en de Schagerweg in Schagerbrug hebben te lang geduurd.

Maar binnen zijn domein is er ook veel goed gegaan. De biologische bollen hebben met een veelzijdige pracht van kleuren staan bloeien in de Waldervaart, een bloemenprachtlint van wilde planten langs de wegen, het tot stand brengen van het van Geestparkje nabij Eenigenburg. Er zijn duizenden nieuwe bomen geplant.

Kortom, er is hard aan de verbetering van de biodiversiteit gewerkt in het belang van de bijen en andere insecten. Een lastig dossier was ook de Regionale Energie Strategie waar veel organisaties en burgers bij betrokken zijn geweest. Binnen deze lastige materie heb ik onze wethouder enorm zien groeien en durf ik rustig te zeggen dat ik nu een zeer deskundige wethouder hoor spreken op dit onderwerp. Binnen het college heeft Hans ook zijn bijdrage geleverd dat zo min mogelijk inwoners tussen de wal en het schip zijn gevallen als het om hulp vragen ging. En ook zien we nu dat er steeds meer sociale woningen worden gebouwd. Wij als PvdA met drie zetels in de gemeenteraad moeten ook geen wonderen verwachten, maar ik heb het gevoel dat we met onze drie zetels in de raad veel bereikt hebben.

Op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart mogen we naar onze inwoners weer duidelijk laten weten wat we de komende vier jaar als PvdA Schagen willen bereiken en waar de PvdA het verschil kan maken. Ons nieuwe programma is vooral sociaal maar ook heel groen. Toekomstgericht voor de nieuwe generaties waarin het woningprobleem opgelost moet worden, de klimaatproblemen aangepakt moeten worden en er gestreefd moet worden naar meer sociale samenhang binnen onze gemeente.

Er is solidariteit nodig om in de komende jaren de grote problemen op te lossen. Als PvdA Schagen hebben wij de afgelopen negen jaar laten zien dat we een betrouwbare bestuurspartij zijn, maar ook dat we meer idealen hebben die in ons programma verwoord zijn.

Aan onze inwoners is het belangrijk om duidelijk te maken dat we meer idealen kunnen waarmaken als meer mensen op ons gaan stemmen. De politiek is te veel versplinterd en dan neemt de bestuurskracht af. Mijn wens is dat we in dit nieuwe jaar eensgezind de verkiezingen ingaan, met blijmoedigheid en optimisme. Anders gezegd: met wat meer eigenschappen van de pas overleden Desmond Tutu uit Zuid-Afrika.

Vera, Sam, Mirjam, Helga en alle andere kandidaten: ik wens jullie heel veel succes met de komende verkiezingen. Op naar de zeven zetels!

De allerbeste wensen voor 2022!

Jan Schrijver
Fractievoorzitter PvdA Schagen

Waar ben je naar op zoek?