Internationale solidariteit in Coronatijd

Door Vera van Vuuren op 9 april 2020

In deze tijd is er solidariteit nodig met de mensen die het meest kwetsbaar zijn voor het Coronavirus. Hier in Nederland, maar ook internationaal.

Als baby konden mijn tweelingzus en ik uit het buitenland terecht in De Stolpen, de geboorteplaats van mijn moeder, nadat zij bij onze geboorte was overleden. Ook voor andere kinderen wiens moeder is overleden of vermist zou er een plek moeten zijn in onze gemeente.

Oproep overnemen 500 alleenstaande kinderen uit Griekse kampen

PvdA Schagen wil tegemoet komen aan een oproep van de Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk en Defence for Children. Die organisaties willen dat Nederland ongeveer 500 minderjarige asielzoekers overneemt, die in de Griekse kampen zitten. Door de gemeenten te mobiliseren, hopen de organisaties dat Nederland zich uiteindelijk aansluit bij de landen die al kinderen uit Griekenland overnemen.

In oktober 2019 vroeg Griekenland de EU om 2500 kinderen over te nemen uit de overvolle kampen. Frankrijk, Duitsland , Luxemburg en Finland zegde daarop toe kinderen op te vangen, maar Nederland gaf geen gehoor aan die oproep.

Acht EU-lidstaten willen de alleenstaande kinderen wel opvangen. Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Finland, Portugal, Ierland en Kroatië hebben daarmee gehoor gegeven aan een verzoek vanuit Athene. Voor naar schatting 1600 kinderen is een plek, dat moeten er 2500 worden. Van de negenhonderd kinderen voor wie nog geen plaats is, zijn al 32 Nederlandse gemeenten bereid er vijfhonderd op te vangen.

Uitbraak Corona maakt evacuatie nog urgenter

De uitbraak van het nieuwe coronavirus maakt de evacuatie van kinderen nog ingewikkelder, maar tegelijk urgenter, zei Ylva Johansson, Eurocommissaris voor migratie. Zij riep andere EU-lidstaten solidair te zijn met de mensen in de overvolle tentenkampen. De situatie in de Griekse opvangkampen is nog penibeler dan voorheen, nu het besmettelijke coronavirus er rondwaart.

Het Kabinet vindt dat de opvang van alleenstaande kinderen in Nederland niet aan de orde is.

Dat is onaanvaardbaar, vindt een groeiend aantal gemeenten ; die willen de kinderen wel opvangen

PvdA Schagen roept de gemeente Schagen op om in navolging van 32 andere Nederlandse gemeenten zoals Haarlem, Leiden, Utrecht en Amsterdam open te staan voor de opvang van de kinderen. Volgens de PvdA kan onze gemeente de opvang van een tiental kinderen zeker aan. “We zien dat dit nu hard nodig is. Het gaat om kinderen, waarvan de ouders zijn overleden of vermist zijn en deze kinderen zitten op Lesbos in hele slechte omstandigheden.”

Vera van Vuuren

Vera van Vuuren

Mijn naam is Vera van Vuuren. Als baby kwam ik naar de Stolpen om te gaan wonen bij onze opa en oma Roos. Mijn tweelingzus en ik zijn vanuit Australië naar Nederland gevlogen, omdat onze moeder was overleden bij onze geboorte. Na vele verhuizingen ben ik 15 jaar geleden teruggekomen in de Zijpe. Mijn man

Meer over Vera van Vuuren