16 oktober 2013

IN MEMORIAM GERRIT JONGEJAN

Als iemand ruim 100 jaar oud is, kun je ieder moment verwachten dat je bericht krijgt van zijn overlijden. Toch was het een schok toen ik vanmorgen in het Noord-Hollands Dagblad  een rouwadvertentie zag voor Gerrit Jongejan.

Wij spraken hem altijd aan met mijnheer Jongejan, terwijl we wel spraken met Han (Rol), Cees (Arensman).
Dit mijnheer schiep geen afstand, verre van dat!

 

Rode tulpen op 1 mei

We hebben de heer Jongejan  zeven maal bezocht op 1 mei en zijn vraag was altijd naar de naam van de tulpen die we hem brachten. Die naam wisten we meestal niet. Maar als voormalig keurmeester van de NAK (Nationale  Algemene Keuringsdienst van zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen) van tulpen en aardappelen bleef hij belangstelling voor deze producten houden. Het was altijd een feest om naar hem toe te gaan: altijd opgewekt, altijd blij met ons bezoek en de bloemen.
1 mei knip-3

Het is alweer heel lang geleden dat er een foto in de krant heeft gestaan van Marian Leyen, toenmalige fractievoorzitter, die mijnheer Jongejan een speld van de Partij van de Arbeid mocht opspelden. Toen ging het helemaal niet goed met hem, de laatste jaren juist weer wel.

Marjan herkende hij altijd aan haar stem en begroette haar enthousiast. Zolang hij nog de krant kon lezen, wist hij precies wat ze in de raad gezegd en gedaan had. En hij was heel verontwaardigd als hij vond dat ze door andere raadsleden onheus was bejegend.

 

Honderd jaar

Vorig jaar zijn we met een rode delegatie aanwezig geweest bij zijn groots opgezette 100ste verjaardag. De Hornhoeve stond op zijn kop, Ons Genoegen uit Dirkshorn zorgde voor muziek en Cees Francis sprak voor de vuist weg een mooie redevoering uit. Als agrariër en aardappelkweker kende hij mijnheer Jongejan al heel lang en vertelde beeldend wat een zwaar leven een keurmeester vroeger had. De hele dag in het land, op de fiets overal naar toe. Dat is tegenwoordig wel anders.

Maar misschien was hij daarom zo sterk en is hij zo oud geworden.

1mei knip-5

Vijfenzestig jaar lid

In 2011 mochten wij mijnheer Jongejan van de Partij een speciale penning overhandigen voor het feit dat hij toen 65 jaar lid was, vanaf de oprichting van de PvdA. Bij die gelegenheid vertelde hij dat hij als dienstplichtig soldaat nog eens een lift had gekregen van dr. Drees Sr. Een prachtig verhaal.

 

Een mei rondje

Met het overlijden van mijnheer Jongejan is ons 1 mei- rode- tulpen- rondje weer ingekort.

We zullen hem missen.

Door: Bertie van Mourik