Het stof van de verkiezingen is neergedaald

22 maart 2022

Beste partijgenoten,

Het stof van de verkiezingen is neergedaald. Sinds gisteren is het officieel dat onze partij drie zetels heeft behaald in de gemeenteraad van Schagen. Deze zetels worden bezet door Vera van Vuuren, Hans Heddes en Mirjam van Musscher. Alle drie werden gekozen op basis van voorkeurstemmen. Hierdoor kwam Sam Muntjewerf (nog) niet in aanmerking voor een plek in de raad, maar ik twijfel er niet aan dat zijn tijd gaat komen.

Hoewel ik had gehoopt op een vierde zetel, ben ik toch zeer tevreden met de uitslag. De PvdA heeft bijna twee procentpunten gewonnen ten opzichte van de vorige verkiezingen en we zijn dus op de weg terug! Ik wil iedereen bedanken die zich enorm heeft ingezet om dit resultaat te bereiken.

Inmiddels heeft het CDA (opnieuw de grootste partij, maar met verlies van drie zetels) het initiatief genomen in het proces dat moet leiden tot een nieuw college. Een eerste informatieronde met alle politieke partijen heeft afgelopen zondag al plaatsgevonden. Het is nu even afwachten welke partijen in eerste instantie worden uitgenodigd om coalitieonderhandelingen te beginnen. Als de PvdA hieraan gaat deelnemen dan zullen Vera van Vuuren, Hans Heddes en ik die onderhandelingen voeren.

Wij doen dat aan de hand van een ‘boodschappenlijstje’ dat door een aantal partijgenoten is samengesteld op basis van ons verkiezingsprogramma.

Mocht dit leiden tot deelname aan het college en er is zicht op welke portefeuilles onze partij ten deel zullen vallen, dan zal een commissie gesprekken voeren met onze wethouders kandidaten. Deze commissie zal bestaan uit twee leden van buiten onze afdeling met veel ervaring: Jan Baas, oud burgemeester van Enkhuizen en Coby van Berkum, gewestelijk voorzitter van onze partij. Vanuit het bestuur zullen Jan Muntjewerf en Sabine Juckenack aan de gesprekken deelnemen. De commissie zal vervolgens advies uitbrengen omtrent de kandidatuur. Dit advies en het coalitieakkoord zullen uiteraard worden voorgelegd aan onze afdelingsvergadering om er een ‘klap op te geven’ zoals dat heet.

Tussentijds zal ik u op de hoogte houden van de voortgang van het proces. Houd dus uw e-mail en onze afdelingssite goed in de gaten!

Met vriendelijke en bovenal sociaal-democratische groet,

Rienk Mud

voorzitter PvdA-afdeling Schagen