Het Socialistisch Liederboek

23 april 2021

Met de Dag van de Arbeid in het vooruitzicht doen we een kleine blik terug. Wie kent ze nog, de strijdliederen over de sociaal democratie – uit de oude doos! Veel dank aan Bertie van Mourik.

De Socialistische Liederenbundel en Het Socialistisch Liederboek geven een mooi kijkje in de wereld van toen. De strijd voor gerechtigheid en solidariteit is gebleven. De woorden zijn veranderd.

Een bloemlezing:

Niet met de waap’nen der barbaren, met kruit noch degen kampen wij. Het geestszwaard der vrijheidsscharen, brengt slechts de zegen aan hun zij. Dat vrede heers, dat welstand bloei, dat vreugd en hope eens doorgloei. Des werkers huis, des werkers leven, dat is het doel waarnaar wij streven! (“Socialistenmars”, 3e couplet)

Zie wat ons voorgeslacht, strijdend aan groots volbracht. Nu vraag hun offer van ons de daad. Maakt nieuw de maatschappijk, nieuw en van vrezen vrij, nieuw zonder hebzucht en haat. Democraten, socialisten, stroomt bijeen van alle kant, vol vertrouwen gaan wij bouwen aan de toekomst van ons land. (“Strijdlied van de Partij van de Arbeid”, 2e couplet)

Wij spannen over alle landen, den kameraadschap sterke band. Wij willen makkers zijn elkander, en dienaars in het groot verband. Dit is het teken dat ons schraagt, dat arbeid heel de wereld draagt? (“Op naar het licht!” Bondslied van de Alg Ned Grafische Bond, 3e couplet)

Voor de liefhebber kan natuurlijke deze niet ontbreken:

 

 

 

Wil je meer weten over de inhoud van de liederenboeken? Neem dan contact op met Bertie van Mourik. Hieronder alvast de inhoudsopgave:

 

 

Waar ben je naar op zoek?