Fractie bezoekt tiny houses Nescio

Door Samuel Muntjewerf op 5 juli 2022

De PvdA-Schagen was uitgenodigd door tiny house vereniging Nescio om een kijkje te komen nemen bij hun off-grid woonproject op het voormalige SRC-terrein bij Nes Noord.

Samen met een aantal andere raadsleden en wethouders spraken Vera, Mirjam, Harry en Sam de kleurrijke bewoners en bekeken de verschillende woonvormen.

De ochtend begon met een kort praatje van Miranda en Peter, twee (toekomstige) bewoners van het tiny house project. Ze schetsten kort het doel van de ochtend, hoe hun vereniging tot stand was gekomen en stelden de aanwezige bewoners voor.

Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwarenaldus Willem Elschot. Aan deze zin moest ik denken toen de tiny house bewoners spraken over hun idealen om samen met de natuur en duurzaam hun leven in te richten. Aan dromen geen tekort, praktische bezwaren des te meer.

Een van de dingen die bijvoorbeeld naar voren kwam is dat de vereniging het contact met de gemeente moeizaam vond verlopen. Na minstens 3 jaar overleggen met de gemeente en met bijbehorende ups-and-downs hebben de bewoners eindelijk groen licht gekregen om op veld C hun kleine huisjes (tussen de 15 en 35m2) neer te zetten en in te bedden in de omgeving. Voortvarend en vol enthousiasme gingen ze aan de slag. Bijvoorbeeld ook met het aanleggen van (moes)tuinen, voedselbossen en recreatiebossages die passen binnen de tiny house filosofie om in samenwerking met de natuur te leven.

Helaas kregen de bewoners naderhand te horen dat ze van de gemeente geen grondroerende werkzaamheden mochten verrichten. Onder andere vanwege nog aanwezige drainage in het voormalig voetbalveld. De ruim 200 bomen en struiken moesten weer worden verwijderd en in kuipen gezet worden. Ook de geplande helofytenfilter voor duurzame waterzuivering bleek ineens niet meer te kunnen. Dit was uiteraard een teleurstelling en nieuwe bron van frustratie. Het was ook een van de redenen dat de raadsleden en wethouders waren uitgenodigd om te komen kijken hoe mooi het terrein zou kunnen zijn. De bewoners willen er minstens 10 jaar nog wonen. Deze nieuwe tegenslag – over hoe zij hun woonplek konden inrichten – maakte veel inwoners weer onzeker.

Na een rondleiding langs de allemaal zeer verschillende en inventief ingerichte huisjes eindigden we met het dankwoord van de bewoners en de onthulling van een maquette van het gedroomde veld over 3 jaar. Inclusief voedselbos, meanderende wandelpaden en duurzame tiny-houses.

Als PvdA staan wij volledig voor duurzame woonvormen en willen wij graag de biodiversiteit bevorderen. De tiny-houses Nescio zijn hier een goed voorbeeld van. Wij steunen deze groep daarom in hun bezigheden en we hopen dat ze over 3 jaar de plek hebben waar ze nog jaren van kunnen genieten!

 

Samuel Muntjewerf

Samuel Muntjewerf

Beste lezer, mijn naam is Samuel Muntjewerf en op 16 maart 2022 sta ik #2 op de kieslijst voor de PvdA in Schagen. Geboren en getogen in Schagen ben ik altijd verbonden geweest met onze mooie gemeente en sta ik voor een inclusieve, groene gemeente. In het kort Ik ben geboren in 1989. Groeide op

Meer over Samuel Muntjewerf