De Regionale Energiestrategie leeft in Schagen

Door Vera van Vuuren op 19 juni 2021

De Regionale Energiestrategie leeft (RES) in Schagen. Dat blijkt uit alle insprekers bij de behandeling van de RES op 10 juni 2021. Een beschouwing van Vera van Vuren.

PvdA gaat voor Duurzaamheid

De PvdA Schagen gaat voor duurzaamheid en voor minder CO2. Dus ook minder uitstoot van fijnstof, stikstof  en een betere luchtkwaliteit en gezondheid. We zijn geschrokken van de klimaatverandering. Beter voor het klimaat. Als gebied dat aan zee ligt en in polders onder zeeniveau, moeten we alle zeilen bij zetten om de doelen van het Klimaatakkoord te halen. Dat is de reden dat we als PvdA  positief staan tegenover duurzame energieopwekking. In Schagen willen we van 11 % duurzame energie naar 100% in 2050.

Goede energiemix

Met zon alleen komen we er niet – en zeker niet alleen met zon op dak. Want als de zon niet schijnt, dan waait de wind wel en andersom. Met windenergie erbij krijgen we de goede energiemix. Er zullen inderdaad veel meer Zonneweiden gerealiseerd moeten worden, als we niet kiezen voor Wind. De gebieden die  genoemd worden in de RES, zijn zoekgebieden, waar enkele procenten van benut worden. Maar toch willen we, net als de agrariërs niet te veel ruimte beslag door zonneweiden.

Nu komt er geen wind in de RES, maar met een goed draagvlak zou het mogelijk moeten zijn voor de volgende RES wel zoeklocaties voor Wind vast te stellen. In deze corona tijd was daar nu niet de gelegenheid voor. In deze RES gaat men uit van 100 meter masthoogte en 160 meter tiphoogte en worden alle effecten vanuit de milieuwetgeving goed getoetst. Het gaat over blootstelling van geluid, en dan moet aan normen voldaan worden, die de gezondheid niet in gevaar brengen. En als deze norm deze gezondheid schaadt, dan moeten we deze norm aanpassen en dan geldt dat dan ook voor geluid van andere bronnen, zoals verkeer of industrie.

Participatie en zelfvoorziening voor de inwoners

De PvdA staat voor minimaal 50% participatie samen met de omwonenden, zodat participatie niet een alleen goed voor de bühne, hetgeen we hebben gezien in Hollands Kroon. Dat als de vergunning is verleend, participatie niet meer nodig is.

Dorpsraad ’t Zand noemde hoe in ‘t Zand al diverse projecten gerealiseerd zijn, zonnedaken en zonneweide, een windturbine, hoe een dorp energieneutraal kan worden. Laten we zo dorp voor dorp, kern voor kern energieneutraal worden in de gemeente Schagen. Als eerste doordat we als inwoners zorgen dat ons eigen huis, ook ons bestaande huis energieneutraal wordt, energie op te wekken en door goed te isoleren en een alternatief voor aardgas te gebruiken.

Klimtocht voor het Klimaat

Als PvdA staan we positief tegenover deze RES. We stellen nu zoekgebieden voor zon vast;  zonneweiden, zonnedaken en zon op parkeerplaatsen en geluidswallen. Zon op dak en zon op parkeerplaatsen, dit is laaghangende fruit  qua ruimtelijke ordening, maar voor de realisatie komt nog veel kijken. Daarnaast komen er mogelijkheden voor kleine windturbine van 15 meter masthoogte– fijn dat de raad de motie van PvdA daartoe ook heeft aangenomen. De eerste kleine windturbine is aangevraagd in Schagen bij een agrarisch bedrijf. De netinfrastructuur van Liander heeft veel uitbreiding nodig, ook slimme oplossingen waarbij bedrijven en bewoners kunnen samenwerken en aan elkaar stroom kunnen leveren. Het gaat om aanleg van kabels en transformatorstations, de gemeente kan hier een proactieve rol in spelen op gebied van grondverwerving en vergunningverlening.

Deze RES is het begin van de klimtocht voor het klimaat. Elke twee jaar komt deze weer terug, zodat we alle nieuwe ontwikkelingen mee kunnen nemen. Niet alleen als PvdA , ook als voorzitter van NHEC zet ik mij graag in voor de inwoners van Schagen om zo de zoekgebieden uit te werken tot concrete plannen voor Energieopwekking.

 

Afbeelding: Lot Bakker / Lot of illustrations

 

Vera van Vuuren

Vera van Vuuren

Mijn naam is Vera van Vuuren. Als baby kwam ik naar de Stolpen om te gaan wonen bij onze opa en oma Roos. Mijn tweelingzus en ik zijn vanuit Australië naar Nederland gevlogen, omdat onze moeder was overleden bij onze geboorte. Na vele verhuizingen ben ik 15 jaar geleden teruggekomen in de Zijpe. Mijn man

Meer over Vera van Vuuren