Datacenters en water

29 april 2021

Er staan al enige tijd datacenters in Hollands Kroon. Voor het opslaan van data is koeling van de servers noodzakelijk. Goede vragen van onze leden over dit watergebruik leiden tot dit schrijven:

De techniek van koelen in de loop der jaren aangepast. Er wordt met lucht gekoeld, met water en met een combinatie van lucht en water.

Er ontstaat bij elk koelproces afvalwater met verschillende samenstellingen.

In gevallen waar het afvalwater aan bepaalde condities voldoet, mag het geloosd worden op het oppervlaktewater. Het oppervlaktewater mag niet verslechteren in kwaliteit. Er is een watervergunning van het waterschap vereist. Bij 1 datacenter is dat het geval. Daarbij is de lozing ook beperkt qua hoeveelheid afvalwater.

Een ander datacenter gebruikt een andere techniek waarbij een hele zoute afvalwaterstroom (brijn) ontstaat. Te zout voor lozing op het oppervlaktewater.

De zogenaamde brijn wordt op het gemeentelijk riool geloosd. Daarvoor heeft de gemeente een omgevingsvergunning afgegeven, waarin het waterschap heeft geadviseerd.

Zout afvalwater wordt op de rioolwaterzuivering niet gezuiverd. Bij te grote zoute afvalwaterstromen kan zelfs de werking van de rwzi in gevaar komen.

Om die reden is het waterschap terughoudend om bij toekomstige datacenters positief te adviseren om het afvalwater via het riool te laten afvoeren.

Voor een toekomstig datacenter is onlangs geadviseerd door het waterschap om het afvalwater niet te lozen op het gemeentelijk rioolstelsel. Het waterschap zal ook geen watervergunning verstrekken voor lozing op het oppervlaktewater.

De optelsom van alle datacenters maakt dat we zowel lozing op het oppervlaktewater als lozing op het riool mogelijk niet kunnen verwerken op een manier die zonder schade of kwaliteitsverlies is. Het afvalwater wordt dan per as afgevoerd.

De benodigde hoeveelheid water voor de koeling van de datacenters zal volgens PWN – de drinkwaterleverancier – geen problemen geven voor het leveren van drinkwater aan huishoudens. Door datacenters wordt vooral met lucht gekoeld en zonodig pas met water.

De wettelijke plicht van PWN om drinkwater aan huishoudens te leveren zal altijd vóór gaan op het verstrekken van water aan datacenters, mocht de situatie zich gaan voordoen.

In de toekomst streeft PWN ernaar om in samenwerking met het waterschap te zoeken naar mogelijkheden om verschillende kwaliteiten water te gaan leveren voor industrieën. Zo zou het effluent van rwzi’s met extra zuivering bijvoorbeeld in gezet kunnen worden als bron voor industriewater.

 

Met dank aan HHNK voor onderdelen van de tekst