Alles uit de kast voor betaalbare woningen

Door Mirjam van Musscher op 20 maart 2021

Zelf bouwen is in deze tijd de meest kansrijke manier om aan een betaalbaar huis te komen. Daarom heeft de PvdA met  Jess lokaal en GroenLinks de handen in elkaar geslagen om naast Tuitjenhorn ook in Schagerbrug zelf bouwen mogelijk te maken.

Zelf bouwen (cpo) staat in het coalitieakkoord maar er wordt niet actief mee gewerkt vanuit de gemeente. De PvdA steunde daarom in februari van harte de motie van SP om dit wel te doen.

Bogtmanweg

Voor het project Bogtmanweg in Tuitjenhorn is een groep gevormd die hard bezig is. De teller staat nu al op een dertigtal kavels. Vooralsnog gaat de gemeente echter uit van de standaardindeling van 20% betaalbare koop, 20% huur (van de wooncompagnie), 30% middenduur en 30% duur. Van de 70 beoogde woningen zou dat op 14 betaalbare koopwoningen uitkomen waardoor de helft van de huidige groep teleurgesteld zou moeten worden. Dat kan niet de bedoeling zijn.

B-veld Vesdo

In Schagerbrug broeit het inmiddels ook. Nu het dure plan Buitenvaert met frisse tegenzin is aangenomen door de raad richt de aandacht zich op de tweede bouwlocatie in het dorp, het B-veld van Vesdo. Daar passen een veertigtal woningen op en de gemeente is eigenaar van de grond. Ook daar is het voornemen van de wethouder om naast 30% huurwoningen er ruimte te bieden voor 20% goedkope koop en de rest midden/duur. Dat zou uitkomen op 8 woningen in de goedkope koopcategorie. Maar is dat wel de behoefte van de Schagerbruggers? Atina Kruijer en Ben Sintenie (beiden ook politiek actief voor respectievelijk Jess Lokaal en GroenLinks) hebben in Schagerbrug eens rondgevraagd en er vormt zich ook daar in snel tempo een groep die geïnteresseerd is in zelf bouwen.

Hoe nu verder?

De vraag is nu hoe het college met deze nieuwe initiatieven omgaat. Zowel in Tuitjenhorn als in Schagerbrug is er een stedenbouwkundig plan in voorbereiding waarin slechts beperkt ruimte is voor goedkope koopwoningen. Dat schuurt met de realiteit dat er voor starters helemaal geen betaalbare mogelijkheden zijn op de huidige woningmarkt. Terwijl er alle ruimte zou moeten zijn voor zelf bouwen als dat een antwoord is op de gekte op de woningmarkt.

De PvdA volgt, samen met Jess lokaal, GroenLinks en de SP de ontwikkelingen van deze zelfbouwprojecten op de voet en gaat er alles aan doen om ervoor te zorgen dat deze initiatieven ruim baan krijgen.

Mirjam van Musscher

Mirjam van Musscher

Meer betaalbare huizen, dat is waar Mirjam zich hard voor wil maken. Er kan niet zoveel meer nieuwgebouwd worden en dan moet er vooral gebouwd worden waar de grootste behoefte aan is. Dat zijn met name starterswoningen en huizen voor kleine huishoudens. Groepen die zelf het bouwen willen inkopen en daarmee kosten kunnen besparen mogen

Meer over Mirjam van Musscher