27 september 2013

Afscheid Gerrit Westerink

Speech van Hans Heddes.

Foto links, Fred Singer.
Rest van de foto’s uit archief Marc Moussault.

Beste Gerrit,
Namens de gemeenteraad en daardoor ook namens alle mensen uit jouw geliefde gemeente mag ik enkele woorden tot je richten. Het is voor mij een eer en een genoegen om niet teveel woorden tot je te richten, want je hebt de regie van je eigen feest stevig in handen en het moet een feest van en voor al deze mensen zijn en niet van allerlei sprekers die zichzelf graag horen praten. Deze insteek typeert jou ten volle. Al ruim 20 jaar zet jij je dag in en dag uit, 24 uur per dag 7 dagen in de week, in voor de gemeenschap. Vooral voor degene die een steuntje in de rug nodig hebben. Toen het AZC nog binnen de gemeente grenzen aanwezig was, heb je je keer op keer ingespannen om uitgeprocedeerde mensen zo lang mogelijk hier te houden. Alle trucs die je tot je beschikking had heb je ingezet, niet altijd met volledig succes, maar een paar weken of een maand vertraging leverde het zomaar op.
????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Je houdt er niet van om, politiek gezien, veel verrassingen om je oren te krijgen. Vandaag staat de avond vol met verrassingen, ik ben benieuwd of het je waardering kan wegdragen. Eén ervan is al een aantal weken te horen, het ontkroningslied. Wie heeft dat nou? Jij, omdat je de enige Nederlander bent die de positie als raadslid, wethouder, burgemeester en waarnemend burgemeester in dezelfde gemeente hebt bekleed. Uniek en ongeëvenaard. Overigens was het bij mijn bronnen niet bekend dat je met ABBA meezingt als je op je grasmaaier zit.

Ik ga er zomaar van uit dat je de Schager politiek en politiek in het algemeen blijft volgen. Ik ga er ook zomaar van uit dat je deur altijd open staat om advies in te winnen, want dat is ook zomaar één van jouw prettige eigenschappen. Altijd heb je geprobeerd om de rijen gesloten te houden, doorpraten tot er consensus is en daarbij is jouw analytische vermogen keer op keer van onschatbare waarde geweest. Daarbij ben je ook nog een prettig mens om mee samen te werken. Natuurlijk met een eigen stijl. In de Raad werd wel eens gezegd: als de voorzitter, jij dus, gaat samenvatten, dan moet je opletten. Ik zag mensen rechtop gaan zitten als jij, als laatste van het agendapunt, het geheel nog even in het kort neerzette. Meestal ging dat goed, maar er waren ook samenvattingen waarna de discussie opnieuw in volle hevigheid losbarste.

Ik hoop dat je in de commissie of Raad nog een keer komt inspreken, bijvoorbeeld als je je aanvraag voor het boren naar schaliegas op eigen terrein komt toelichten.
?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Als je naar al deze mensen kijkt die jouw afscheid mee willen maken, dan kan ik jouw aandeel aan de Schager gemeenschap in één woord samenvatten: groots. Daarom heeft het zijne Koninklijke hoogheid behaagd … geintje. Alle mensen die jij ooit een onderscheiding hebt opgespeld, alle 50- en 60-jarige huwelijksjubilarissen,waar jij enorme hoeveelheden gebak hebt gegeten, zijn hier aanwezig, maar ook het verenigingsleven, de middenstanders en de kroegbazen zijn alom vertegenwoordigd.

Wij samen hebben nog een afspraak, want dames en heren, we hebben hier te maken met de frikadellenkoning van de Bonkelaarsdijk. Je bent inmiddels afgekickt, want na een overdosis frikadellen kon het niet langer meer. Je had je lekker laten maken door een aanbieding, 4 halen 3 betalen. Annet was heerlijk buitenshuis aan het musiceren en jij nam je kans waar om ongegeneerd frikadellen te eten. Dat is slecht afgelopen, ziek, zwak en misselijk en nu worden er alleen frikadellen gegeten bij speciale gelegenheden. Daar gaan we binnenkort op af.
??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 

 

Mijn afwezigheid gisteren in de Raad werd door jou subtiel medegedeeld, waarvoor dank. Of ik niet met een gekwetst been gewoon kon gaan zitten, want in de Raad ben je met je hoofd bezig. Sorry, voorzitter, het kon echt niet, maar ik had nu mooi de kans om jouw laatste kunstje te analyseren. Conclusie, veel elementen van het politieke spel zaten er in, jouw samenvattingen waren van ongekend niveau en het alarm in het gemeentehuis heeft keurig aangegeven dat je tijd er echt op zit.
???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Gerrit en Annet, ik wens jullie ongelooflijk veel vrije tijd, rust in je hoofd, genietmomenten, reismomenten en bovenal een goede gezondheid. Ik wil Gerrit bedanken voor alle inzet op onmetelijk veel dossiers en dat je Schagen echt vooruit hebt gebracht, het gaat jullie hartstikke goed.

Hans Heddes.

Klik hier voor meer foto’s Fred Singer
Klik hier voor reportage in Schagen FM