#500 kinderen

19 september 2020

Het is alweer 5 jaar geleden dat grote stromen vluchtelingen door Europa bewogen en de gemoederen van velen bezighielden, uiteenlopend van “ze komen onze vrouwen en dochters verkrachten” tot “wir schaffen das”.

Ook de gemeente Schagen ving toen tijdelijk vluchtelingen op en samen met vele andere vrijwilligers zette ik mij in om deze vluchtelingen een welkom te heten na hun verschrikkelijke reis vanuit oorlogsgebied. Met een paar Syrische vluchtelingen heb ik nadien contact gehouden.

Salem

Zo is daar Salem: een hoogopgeleide Syriër die het land ontvlucht was omdat hij anders moest vechten in het leger van Assad. Na twee spannende jaren en verblijf in verschillende asielzoekerscentra mocht hij zijn vrouw en 3 kinderen naar Nederland laten komen. Inmiddels spreken ze allemaal Nederlands, heeft Salem een baan als operator bij een afvalverwerkingsbedrijf, werkt zijn vrouw in de horeca en doen zijn kinderen het geweldig op school en verdienen zelf een zakcentje bij.

Tarek

Ook bleef ik contact houden met Tarek; een alleen gaande jongeman die me deed denken aan mijn eigen kinderen; nog maar 21 en gevlucht omdat hij anders moest vechten voor een regime dat hij niet aanhangt. Van mijn eigen kinderen, weet ik hoezeer je je ouders nog nodig hebt op deze leeftijd. Ga er maar aanstaan: in je eentje op jonge leeftijd in een land waar je de taal niet spreekt opnieuw starten. Tarek deed het! De afgelopen jaren heeft hij gewerkt in de horeca om geld te verdienen en vorige week is hij gestart met de HBO-opleiding Human Resource Management.

Faehaa

En tot slot was daar Faehaa: een dappere, sterke vrouw die met haar twee jonge kinderen en een neefje naar Europa kwam om iedereen in veiligheid te brengen. Haar man was gevangen genomen en spoorloos en na zoveel jaar is de hoop dat hij levend terugkeert vervlogen. Faehaa en haar kinderen doen het geweldig; Faehaa spreekt en schrijft inmiddels goed Nederlands en beide kinderen zitten op de havo.

Kinderen

De jonge kinderen van Salem en Faehaa gaan in principe een mooie toekomst tegemoet: ze hebben een dak boven hun hoofd, zijn samen met hun familie en krijgen de kans zich te ontwikkelen. Hoe anders is dat voor een groot aantal kinderen in de Griekse vluchtelingenkampen? Mijn hart huilt als ik eraan denk hoe jonge kinderen daar zonder ouders, helemaal alleen voor zichzelf en/of broertjes en zusjes moeten zorgen. Tot overmaat van ramp is het Griekse kamp Moria getroffen door het corona-virus en vreselijke branden. Of die nu wel of niet zijn aangestoken, maakt voor de erbarmelijke situatie van de vele mensen in dit kamp niet uit; kamp Moria is mijn ogen de schandvlek van de Europese Unie.

Foto: Anthi Pazianou

 

En nu?

Wij hebben een morele plicht om voor deze mensen te zorgen. PvdA Schagen heeft afgelopen voorjaar een motie ingediend om minderjarige kinderen uit de kampen naar Nederland te halen. Deze motie is aangenomen en de gemeente Schagen heeft aangegeven kinderen op te willen vangen. Helaas laat onze regering dit niet toe. Steunt u ons wel? Teken dan de petitie #500kinderen via www.500kinderen.nl. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 is dit het moment om uw stem te laten horen!

Foto’s: Anthi Pazianou