10 juni 2015

Regels: om gek van te worden.

 

Haarlem.- Joost Janssen is eigenaar van een klein hoveniersbedrijf. Een van zijn drie werknemers werd ziek. Joost meldde zijn kecht, die een Wajong uitkering heeft, volgens de regels bij het UWV ziek en na een week weer beter, netjes met een @ bericht. Na drie weken had hij van het UWV geen bevestiging ontvangen dat zijn knecht weer beter was gemeld. “Ik heb het UWV gebeld en gevraagd of alles in orde was. Het antwoord was onthutsend. Mijn knecht stond nog steeds ziek gemeld en men had geen enkele afmelding ontvangen.”

Joost kon zijn ergenis niet verbergen. Hij herhaalde alles volgens de regels te hebben gedaan en het bericht te hebben verstuurd. De functionaris van het UWV had daarvoor geen begrip. Hij legde een boete op van € 455,=.

“Ik ontplofte bijna. Ik zei die man dat ik die boete nooit zou betalen. En dan bedoel ik ook nooit. Bovendien, als hij zo zou doorgaan, stuur ik mijn Wajong-knecht morgen terug. Dan heeft hij geen werk meer. Het spijt me hoor, maar ik heb daar geen zin in.”

Uitieindelijk vroeg het UWV of hij zijn afmelding nogmaals zou willen sturen. “Het bleek dat ik mijn berichtje netjes naar hetWerk@ UWV had gestuurd maar het had gemoeten naar Wajongwerkt@ UWV… Sorry hoor. Ik heb daar geen begrip voor, dat het UWV de eigen inkomende post niet even leest en doorstuurt. De boete werd kwijtgescholen maar de toon, de arrogantie zal ik nooit meer vergeten. Weet je hoe hard ik moet werken voor ik € 455 heb verdiend?”logo-uwv

Jan Schuurman Hess